Μετά από 48 ώρες διαπραγματεύσεων, η OpenAI έβαλε τέλος στα σενάρια για επιστροφή του Σαμ Άλτμαν, τονίζοντας ότι η απόφαση απομάκρυνσής του ισχύει και πως τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά ο Έμετ Σίαρ.

Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που εστάλη στο προσωπικό της εταιρείας το βράδυ της Κυριακής, και αποκαλύπτουν οι New York Times, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, της νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, εμμένει στην απόφασή του να απομακρύνει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από επενδυτές  της εταιρείας.

Η OpenAI όρισε τον Έμετ Σίαρ, πρώην στέλεχος του Twitch, ως νέο προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, παραμερίζοντας τη Μίρα Μουράτι, ένα μακροχρόνιο στέλεχος του OpenAI που διορίστηκε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος μετά την απομάκρυνση του Άλτμαν. Το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι ο κ. Σίαρ έχει έναν «μοναδικό συνδυασμό δεξιοτήτων, τεχνογνωσίας και σχέσεων που θα οδηγήσει το OpenAI προς τα εμπρός».

Σαμ Άλτμαν: Ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης που θέλει να αλλάξει τον κόσμο

Εμμένει στην απόφαση

«Το διοικητικό συμβούλιο εμμένει σταθερά στην απόφασή του ως ο μόνος δρόμος για να προχωρήσει και να υπερασπιστεί την αποστολή του OpenAI», έγραφε το σημείωμα, αναφερόμενο στην αποπομπή του κ. Άλτμαν την Παρασκευή. Το έγγραφο φέρει την υπογραφή των τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Adam D’Angelo, Helen Toner, Ilya Sutskever και Tasha McCauley.

«Με απλά λόγια, η συμπεριφορά του Σαμ και η έλλειψη διαφάνειας στις αλληλεπιδράσεις του με το διοικητικό συμβούλιο υπονόμευσαν την ικανότητα του διοικητικού συμβουλίου να εποπτεύει αποτελεσματικά την εταιρεία με τον τρόπο που είχε εντολή να κάνει», ανέφερε το σημείωμα. Η απόλυση του Άλτμαν τρόμαξε τη βιομηχανία της τεχνολογίας και τους επενδυτές του OpenAI, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Microsoft, Sequoia Capital και Thrive Capital.

Η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, έμαθε για την αποχώρηση του κ. Άλτμαν μόλις ένα λεπτό πριν ανακοινωθεί, ενώ άλλοι επενδυτές ανακάλυψαν ότι είχε εξαναγκαστεί να αποχωρήσει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν τους δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες ή ενημερώσεις το Σαββατοκύριακο.

Το συμβούλιο δεν ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά που αφορούσαν τον κ. Άλτμαν ως αιτία για την απομάκρυνσή του. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Άλτμαν «είχε χάσει την εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου» και ότι η απομάκρυνσή του ήταν «απαραίτητη για να διατηρηθεί η ικανότητα του συμβουλίου να εκτελεί τις ευθύνες του και να προωθήσει την αποστολή αυτού του οργανισμού».

«Είναι σημαντικό κάθε Διευθύνων Σύμβουλος να είναι ειλικρινής και διαφανής με το διοικητικό συμβούλιο του», ανέφερε το σημείωμα.

Τα σενάρια επιστροφής

Νωρίτερα, ένα tweet του Άλτμαν πυροδότησε σενάρια επιστροφής του στην OpenAI.  Ο Άλτμαν ανέβασε στο Χ μια φωτογραφία του στα κεντρικά γραφεία του OpenAI,  ένα καρτελάκι επισκέπτη, γράφοντας, «πρώτη και τελευταία φορά που φοράω ένα από αυτά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη