Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με τον κλάδο των ακινήτων της Κίνας να δίνει σημαντικά στηρίγματα, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές συντάσσουν μια λίστα με 50 ομίλους που είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση.

Σημαντικές στηρίξεις έδωσε και ο κλάδος των ασιατικών κατασκευαστών chip, μετά την άνοδο της Microsoft που έφερε η απόφαση να ενταχθεί στο δυναμικό της ο πρώην επικεφαλής του OpenAI, Sam Altman, προκειμένου να ηγηθεί μιας νέας ερευνητικής ομάδας AI.

Οι δείκτες

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ταϊβάν, που περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ και προμηθευτές της Ασίας, έκλεισε με άνοδο 1,20% στις 17.416,70 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,15%, αλλά ο δείκτης Hang Seng Tech διέγραψε όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του για να κλείσει με απώλειες 0,40%. Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν άνοδο 0,18%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,28% και έκλεισε στις 7.078,2 μονάδες. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 0,10% στις 33.354,14 μονάδες, υποχωρώντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ο Topix υποχώρησε 0,20% στις 2.367,79.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,77% στις 2.510,42 μονάδες, ενώ ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,48% στις 817,01 μονάδες.

Η αγορά ακινήτων της Κίνας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας, χρειάζεται περισσότερη κρατική υποστήριξη για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι υφιστάμενες τιμές κατοικιών συνέχισαν να υποχωρούν τον Οκτώβριο, αλλά τα ανεξόφλητα δάνεια ακινήτων μειώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία, δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie. Αυτό δείχνει αυξημένες μειώσεις τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την αύξηση του 1,3% που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,1%, την πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες. Η μείωση οφείλεται στην πτώση κατά 5,5% στις τιμές των γεωργικών, δασικών και θαλάσσιων προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές