
Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός προγράμματος των νέων αγροτών διατρέχουν οι ενταγμένοι της 3ης πρόσκλησης (έτος αιτήσεων 2021) στην Ανατολική Μακεδονία, λόγω της ακαρπίας της ελιάς, που αντιμετωπίζουν φέτος παραγωγικές περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, υπάρχουν ενταγμένοι νέοι αγρότες που δεν μπορούν, λόγω της έντονης ακαρπίας στη ελιά, να φτάσουν το απαιτούμενο εισόδημα για να καλύψουν τις τυπικές υποχρεώσεις τους, όπως αυτές αναφέρονται στην πρόσκληση του Μέτρου (κύκλος εργασιών από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσος με το 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο).
Νέοι αγρότες: Ενισχύσεις έως 42.500 ευρώ – Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα
Το θέμα αυτό έφερε στη δημοσιότητα το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), μετά από πληροφόρηση που είχε από μέλη του μελετητές γεωτεχνικούς. Σε σχετική επιστολή του αναφέρεται στο πρόβλημα που ανέκυψε λόγω της ακαρπίας της ελιάς, το οποίο έχει πανελλαδικές όμως διαστάσεις, οι επιπτώσεις του οποίου επηρεάζουν τα εισοδήματα του έτους 2023 πολλών νέων αγροτών.
Οι υποχρεώσεις
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται μία από τις υποχρεώσεις των νέων αγροτών της 3ης πρόσκλησης είναι η εξής: «από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους οι νέοι αγρότες να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών (πωλήσει βάσει Ε3) που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο» (άρθρο 10, παρ. 1, σημείο 1.3 της ΥΑ).
Καθώς όμως η πλειοψηφία των νέων αγροτών εντάχθηκε κατά το έτος 2022, το έτος ελέγχου της παραπάνω δέσμευσης είναι το 2023. «Στην περιοχή μας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, για το έτος 2023, έχει διαπιστωθεί έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες (πχ. αμυγδαλιά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ενταγμένοι νέοι αγρότες που δεν μπορούν να φτάσουν το απαιτούμενο εισόδημα, καθώς δεν έχουν παραγωγή».

Κίνδυνος να επιστρέψουν και τις εισπραχθέντες προκαταβολές
Επειδή η ακαρπία αυτή είναι εκτεταμένη, αλλά δεν αποτελεί φαινόμενο που τυγχάνει άμεσης αποζημίωσης και ελέγχου από αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ (ΕΛΓΑ κλπ), κατά συνέπεια, όπως επισημαίνουν οι γεωτεχνικοί, δεν υπάρχει και η δυνατότητα να αποδειχθεί ότι η δέσμευση του νέου αγρότη – ελαιοπαραγωγού, δεν τηρήθηκε λόγω ανωτέρας βίας. «Δημιουργείται, έτσι, μεγάλος κίνδυνος οι συγκεκριμένοι νέοι αγρότες ελαιοπαραγωγοί να απενταχθούν από το πρόγραμμα και να επιστρέψουν τις εισπραχθέντες προκαταβολές», τονίζουν.
Με βάση τα παραπάνω, οι γεωτεχνικοί της Ανατολικής Μακεδονίας, ζητούν να εξευρεθεί λύση επί του συγκεκριμένου προβλήματος «καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν νέοι αγρότες που ξεκίνησαν μια νέα ζωή και επαγγελματική προσπάθεια στην ελληνική ύπαιθρο, έχοντας ως βασική τους απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια ή άλλες καλλιέργειες που πλήττονται φέτος από την ακαρπία».


Latest News

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους