Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής με θέμα «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο», ξεκινά στο νησί από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Το πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης δράσης «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας», που υλοποιήθηκε στο διάστημα Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2023 στη Χίο. Μέσω της δράσης αυτής εκπαιδεύτηκαν 48 καλλιεργητές μαστιχόδεντρων πάνω σε νέες πρακτικές, ώστε να εξελιχθούν στους πλέον καταρτισμένους παραγωγούς μαστίχας του αύριο.
Χίος: Ξεκίνησαν οι έρευνες για την παραγωγή ορεινής μαστίχας
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο και συστηματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους μαστιχοπαραγωγούς, αναλύοντας την αλυσίδα αξίας, από την παραγωγή μέχρι και τους σύγχρονους τρόπους χρήσης της μαστίχας.
Το νέο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο», μέσω της επιμόρφωσης 20 επιλεγμένων μαστιχοπαραγωγών και της προσέγγισης, στη συνέχεια, όλων των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών μαστίχας, έχει στόχο να δημιουργήσει το πρώτο οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς, τεχνογνωσίας και καινοτομίας για την καλλιέργεια της μαστίχας στο νησί της Χίου, από τον παραγωγό προς τον παραγωγό (peer to peer).
Το δίκτυο αυτό θα ωφελήσει κάθε ενδιαφερόμενο/η μαστιχοπαραγωγό από τα 24 μαστιχοχώρια που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Καθόλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιμορφωθούν με διαδραστικό τρόπο πάνω στην καλλιέργεια της μαστίχας. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θα πραγματοποιηθεί μέσω ομάδων μεταφοράς που θα δημιουργηθούν ανά συστάδα χωριών, με σημείο αναφοράς τους 20 ειδικά καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς.
Σε δύο φάσεις
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης που θα διεξαχθούν παράλληλα:
Η πρώτη φάση, περιλαμβάνει την επιλογή 20 μαστιχοπαραγωγών, που διαθέτουν ήδη σχετική εμπειρία, οι οποίο θα προετοιμαστούν για να εκπαιδεύσουν τους μαστιχοπαραγωγούς της περιοχής τους:
α. μέσα από ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών και εργαλείων παρακολούθησης μαθησιακών στόχων και
β. μέσα από σεμινάρια εμβάθυνσης σε τεχνικά θέματα και καλλιεργητικούς χειρισμούς.
Οι 20 επιλεγμένοι μαστιχοπαραγωγοί θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην περιοχή τους.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς τους ενδιαφερόμενους μαστιχοπαραγωγούς μετά από αίτησή τους μέχρι τις 30/11/2023.
Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, με σημείο αναφοράς τους 20 μαστιχοπαραγωγούς της πρώτης φάσης, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τεχνογνωσία για την καλλιέργεια της μαστίχας, δημιουργώντας, έτσι, ομάδες μεταφοράς και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Παράλληλα, κρίσιμα ερωτήματα ή προβλήματα προς επίλυση θα μεταφέρονται, μέσω των δικτύου, στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η υλοποίηση αυτής της φάσης θα πραγματοποιηθεί -ενδεικτικά- μέσω θεωρητικών εκπαιδεύσεων από καθηγητές Πανεπιστημίου, επιδεικτικών αγρών, ενημερωτικών ημερίδων και άλλων δράσεων με ενεργή συμμετοχή των παραγωγών.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους μαστιχοπαραγωγούς μετά από αίτησή τους καθόλη την διάρκεια του προγράμματος.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Η δράση σχεδιάζεται και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η επιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από πλειάδα έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου, συντονιστής των οποίων είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου.
Latest News
ΣΕΒΙΤΕΛ: Τάσσεται ανοικτά κατά της εμπορίας του χύμα ελαιόλαδου
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. έχει από το Νοέμβριο 2003 θεσπίσει την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης συσκευασιών άνω των 5 λίτρων
Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Έχουμε τη γνώση και την πρόθεση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», είπε από την Κρήτη ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Σε ποια προϊόντα καταβάλλονται de minimis 11,165 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Οι ενισχύσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Αυγούστου 2024 και έρχονται να καλύψουν μέρος των απωλειών
Παγκρήτια αγροτική διαμαρτυρία στο Ηράκλειο
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαδηλώνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται
Ανδρουλάκης: Σε συνεχή απαξίωση ο πρωτογενής τομέας
Σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραμένουν δισεπίλυτα, επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε αδιέξοδο οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους
Σειρά προτάσεων, ώστε να στηριχθεί η οικονομικοί βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καταθέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ
Ποια μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Τσιάρας
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τσιάρας
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά