Πάγωμα των δαπανών σε όλα τα ομοσπονδιακά υπουργεία επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας βαθαίνοντας την κρίση του προϋπολογισμού που συγκλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά από μια απόφαση-βόμβα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία σταματά τις περισσότερες νέες εγκρίσεις δαπανών, ακολούθησε μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα που άνοιξε μια «τρύπα» 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters.
Γερμανία: Στον «αέρα» η πράσινη μετάβαση – Απόφαση σοκ του Συνταγματικού Δικαστηρίου
«Ελλειμμα 60 δισ.ευρώ»
Οι συνέπειες της δικαστικής απόφασης , με την οποία το ανώτατο δικαστήριο απαγόρευε την ανακατανομή 60 δισ.ευρώ , δεν είχαν εκτιμηθεί επαρκώς στην αρχή. Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση και μάλιστα με άμεση ισχύ: Το πάγωμα των δαπανών ισχύει για το σύνολο σχεδόν του προϋπολογισμού για το 2023, ανέφερε εξηγώντας ότι το δραστικό αυτό μέτρο ελήφθη λόγω «της ανάγκης αναθεώρησης της συνολικής δημοσιονομικής κατάστασης για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».
Σε επιστολή του προς όλα τα υπουργεία, ο υφυπουργός Β. Γκάτζερ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών παγώνει τις δαπάνες «προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προκαταβολικές επιβαρύνσεις στα μελλοντικά οικονομικά έτη».
Πάντως, «το βήμα αυτό δεν επηρεάζει τις οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί», δήλωσε τη Δευτέρα στη δημόσια τηλεόραση ο Κέβιν Κούνερτ, γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να κατανοήσει τις πλήρεις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης της περασμένης εβδομάδας, οι νομοθέτες της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης δημόσια ακρόαση με νομικούς εμπειρογνώμονες για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις.
Αν και το δημοσιονομικό κενό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά τη δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας εκτείνεται θεωρητικά σε πολλά χρόνια, στην πράξη οι επιπτώσεις θα είναι πιο άμεσες, δήλωσε ο Τ. Μπάτνερ , καθηγητής του Πανεπιστημίου του Erlangen της Νυρεμβέργης σε γραπτή δήλωσή του προς το κοινοβούλιο πριν από την ακρόαση της Τρίτης .«Υπάρχει ανάγκη για εξυγίανση στον προγραμματισμό του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε.
Πράσινη μετάβαση και ενεργειακό κόστος
Η αδυναμία της κυβέρνησης να βρει τα χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τη σαρωτική ατζέντα της για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη θωράκιση της γερμανικής βιομηχανίας από το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγεί σε αυξανόμενες εκκλήσεις, ιδίως από την πολιτική αριστερά, προς την κυβέρνηση να αναστείλει το φρένο του χρέους κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Κατά την άποψή μου, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την εφαρμογή του κανόνα εξαίρεσης για το 2024 – ενδεχομένως και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος του SPD στην Μπούντεσταγκ, Ρ. Μίτζενιχ στο γερμανικό περιοδικό Stern.
Ωστόσο, τα μέλη του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), που συμμετέχει στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για αναστολή του φρένου χρέους.
Η ετυμηγορία του συνταγματικού δικαστηρίου στις 15 Νοεμβρίου ήταν μια πολιτική βόμβα για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την ομοσπονδιακή κυβέρνησή του. Αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακατανείμει 60 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 για να αντιμετωπίσει αντ’ αυτού την κλιματική αλλαγή.
Το «φρένο χρέους» της Γερμανίας κατοχυρώθηκε στο σύνταγμα το 2009, μετά την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ δεν θα υπερβεί τα όρια που έχει επιβάλει η ΕΕ.
Περιορίζει το νέο χρέος στο 0,35% του ονομαστικού ΑΕΠ ετησίως για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το περιορίζει επίσης και για τα περιφερειακά κρατίδια της Γερμανίας.
Latest News
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα