
Εγκρίθηκε πριν λίγο από τους μετόχους του ομίλου Currys η πώληση της Κωτσόβολος στην ΔΕΗ με 904.170.946 ψήφους υπέρ (ποσοστό 99,99%) και 48.460 ψήφους κατά (0,01%).
Στη σημερινή Γενική Συνέλευση, όπου η συμμετοχή έφθασε στο 79,77%, η διοίκηση του βρετανικού ομίλου λιανικής ζήτησε από τους μετόχους να συναινέσουν στην πώληση της Κωτσόβολος, υποστηρίζοντας ότι με τη μεταβίβαση της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μπορεί να επιτευχθεί σημαντικά μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τη διατήρηση της δραστηριότητας εντός του ομίλου Currys.
Σύμφωνα με τη διοίκηση η πώληση γίνεται με αποτίμηση της Κωτσόβολος στα 200 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένη ώστε να συμπεριλαμβάνει και χρηματοδοτικές επισφάλειες ύψους 97 εκατ. ευρώ. Κάτι που προσδίδει μία ελκυστική αποτίμηση, που φθάνει 14 φορές τα ΕΒΙΤ των 18 εκατ. ευρώ της ετήσια χρήσης που έληξε στις 29 Απριλίου 2023.
Τα Καθαρά Ταμειακά Έσοδα που προκύπτουν από την πώληση αναμένεται να είναι 156 εκατ. στερλίνες (179 εκατ. ευρώ) κατά την ολοκλήρωση μετά από σχετικές προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων δαπανών συναλλαγής, του κόστους διαχωρισμού και των διεταιρικών υπολοίπων.
Μείωση χρεών
Τα καθαρά έσοδα από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν από τον όμιλο για να μειωθούν βραχυπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με τον όμιλο Currys η πώληση θα έχει ως αποτέλεσμα pro forma καθαρά μετρητά ύψους 62 εκατ. στερλινών. Οι υποθηκευμένες δομές του Ομίλου θα παραμείνουν ως έχουν, διασφαλίζοντας την ευελιξία για την ορθή διαχείριση των κεφαλαιακών αναγκών της Currys.
Ταυτόχρονα με την πώληση της Κωτσόβολος θα αυξηθεί η ευελιξία για τη βελτίωση των επιστροφών προς τους μετόχους.
Απλοποίηση της δομής του ομίλου
Τα τελευταία εννέα χρόνια ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις στην κατεύθυνση της απλοποίησης της δομής του και της επικέντρωσης στον πυρήνα της δραστηριότητας του που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο & Ιρλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες. Αν και η Κωτσόβολος έχει ισχυρή ανταγωνιστική θέση στην ελληνική λιανική αγορά τεχνολογίας, υπάρχουν περιορισμένες συνέργειες με τον Όμιλο Currys. Επίσης το μέγεθος του είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τις άλλες αγορές του Ομίλου, αναλογώντας μόλις στο 7% των εσόδων (637 εκατ. στερλίνες από τα συνολικά 9,51 δις στερλινών της προηγούμενης οικονομικής χρήσης).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται η πώληση της Κωτσόβολος θα επιτρέψει στον όμιλο να επικεντρωθεί στη βελτίωση της κερδοφορίας και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στις αγορές μεγαλύτερης κλίμακας, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και των αγορών της Σκανδιναβίας.
Χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Currys η ολοκλήρωση της συμφωνίας μπορεί να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και εκτός από την απόφαση έγκρισης της πώλησης από τη Γενική Συνέλευση προϋποθέτει:
– την έγκριση της συγχώνευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού,
– την έγκριση από τον κανονισμό ξένων επιδοτήσεων μετά από κατάθεση από τον αγοραστή ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή αυτεπάγγελτη έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή·
– τη συναίνεση τρίτων με τους οποίους έχει ενεργές συμφωνίες η Κωτσόβολος, και
– τη σύναψη συμφωνίας εμπορικών υπηρεσιών μεταξύ της Currys Group Limited και της Dixons South East Europe ΑΕΒΕ όσον αφορά την απόκτηση ορισμένων προϊόντων κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού («OEM») από την Κωτσόβολος (η «Συμφωνία Εμπορικών Υπηρεσιών»). Η συμφωνία θα είναι διάρκειας ενός έτους με δικαίωμα επέκτασης για άλλο ένα βάσει της οποία η Currys μέσω του βραχίονα που έχει στο Χονγκ Κονγκ θα βοηθάει στις συμφωνίες με προμηθευτές ενώ θα αναλάβει και τις αποστολές – παραδόσεις των εμπορευμάτων.


Latest News

Edison: Ισχυρές οι προοπτικές της Theon το 2025
Η ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό συνεχίζει να αυξάνεται, ιδίως στην Ευρώπη, που αποτελεί το 82% των εσόδων της Theon, επισημαίνει η Edison

Intralot: Διαψεύδει δημοσιεύματα για διασυνοριακή συγχώνευση
Η απάντηση της Intralot στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Γεώργιος Μυλωνάς (ALUMIL): «Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγορά»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL μίλησε στο 10ο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις νέες προκλήσεις και τάσεις στον κλάδο του αλουμινίου

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αύξηση σε τζίρο και EBITDA – Νέα επένδυση στη Ροδόπη
Η ZΜΘ ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό με είσοδο σε νέες αγορές υλοποιώντας αύξηση εξαγωγών κατά 15% και στρατηγικές συνεργασίες με διανομείς σε 12 χώρες

Πλώρη για το ΧΑ βάζει η Qualco - Στόχος η άντληση 70 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επένδυση της ALTER EGO VENTURES στην eGaming Couch Heroes
H ALTER EGO VENTURES απέκτησε το 1% της eGaming Couch Heroes, με ιδρυτή και CEO τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στη νέα της σελίδα με φωτοβολταϊκά ισχύος 500 MW
ΤΕΡΝΑ - AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι προτιμητέοι επενδυτές στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας την κατασκευή φωτοβολταϊκών 270 εκατ. ευρώ

Τραπεζική άνοιξη με νέους πόλους στην ελληνική αγορά
Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αναδύονται νέα εγχειρήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλάζοντας το τοπίο και διευρύνοντας τις επιλογές καταναλωτών και επιχειρήσεων