
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση ποσοστού 22% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») στην Εθνική Τράπεζα, στην τιμή των €5,30 ανά μετοχή, μόλις 2,6% χαμηλότερα από το άνω εύρος των τιμών προσφοράς (€5,00-€5,44), όπως ανακοίνωσε και επισήμως η ΕΤΕ.
Η διάθεση των Προσφερόμενων Μετοχών έγινε μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας (Διεθνής Προσφορά) και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα (Ελληνική Δημόσια Προσφορά), με το 80% να κατανέμεται σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά και το 20% σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.
Στουρνάρας: Χρειάζεται ενίσχυση των επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον
Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας, με τη συνολική ζήτηση να υπερκαλύπτει τις Προσφερόμενες Μετοχές κατά 8 φορές (2,9 φορές στην Ελλάδα και 8,9 φορές στο Εξωτερικό). Στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά το ενδιαφέρον μοιράστηκε ισομερώς ανάμεσα σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ενώ πλέον των 2/3 της Διεθνούς Προσφοράς καλύφθηκε από επενδυτές με μακροπρόθεσμό ορίζοντα (long only funds). Επιπλέον, 61% των Προσφερόμενων Μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές από την Ευρώπη, 33% σε επενδυτές από τις Η.Π.A. και το υπόλοιπο 6% σε επενδυτές από λοιπές χώρες.
Παύλος Μυλωνάς: Αλλάζει το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς δήλωσε:
«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για την επιτυχή έκβαση της δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του 22% των υφιστάμενων μετοχών μας από το ΤΧΣ, με εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η επιτυχία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σκληρής και επίμονης δουλειάς που έχει σημειωθεί στην Εθνική τα τελευταία 5 χρόνια σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της, μέσω του φιλόδοξου Προγράμματος Μετασχηματισμού μας. Οι επενδυτές αναγνώρισαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα όχι μόνο στα οικονομικά μας μεγέθη, αλλά και στις επενδύσεις στην τεχνολογία και στην εξέλιξη του τρόπου λειτουργίας μας, πάντα με γνώμονα τον πελάτη. Η επιτυχία μας αυτή εκφράζει τις μεγάλες, πρόσφατες τομές που έχουν γίνει στη χώρα και λειτουργεί προσθετικά στην αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την οικογένεια της Εθνικής Τράπεζας, το βασικό μέτοχο το ΤΧΣ, το ΔΣ, τη διοικητική ομάδα, και όλους τους ανθρώπους μας για την απρόσκοπτη στήριξη και καθοριστική συμβολή στο όραμά μας, να είμαστε η Τράπεζα Πρώτης Επιλογής».
Η J.P. Morgan SE ενήργησε ως Επικεφαλής Παγκόσμιος Συντονιστής για τη Διεθνή Προσφορά. Οι J.P. Morgan SE, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley Europe SE και UBS Europe SE ενήργησαν από κοινού ως Παγκόσμιοι Συντονιστές για τη Διεθνή Προσφορά. Η BofA Securities Europe SA ενήργησε ως Διαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά, και η AXIA Ventures Group Limited και η Euroxx Securities S.A. ενήργησαν ως Συν-Επικεφαλής για τη Διεθνή Προσφορά.
Η EUROXX Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησε ως Σύμβουλος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και η Εθνική Χρηματιστηριακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησε ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς.
Οι Freshfields Bruckhaus Deringer και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.


Latest News

Αktor: Στα 32,4 εκατ. ευρώ το Enterpise Value (EV) της Sun Force One
Η AKTOR Ανανεώσιμες θα καταβάλει ως ίδια συμμετοχή για την αγορά του 51% της Sun Force One το ποσό των 4,1 εκ. ευρώ περίπου

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Οκτώ νέα αεροσκάφη στο στόλο της Aegean
Προσθέτει 8 νέα αεροσκάφη Airbus A321 - Έφτασε τα 58 στο σύνολο

Εξαφανίζονται τα εκπτωτικά stickers από τα σούπερ μάρκετ - Πώς γίνονται οι προσφορές
Πώς θα αποφύγουμε τις προσφορές «μαϊμού» - Τι λένε προμηθευτές και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ

Πώς οι τράπεζες θα μειώσουν και άλλο τα «κόκκινα δάνεια» - Το ιστορικό ρεκόρ
Κάτω από 5 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες - Πότε θα επιτύχουν την απόλυτη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο

Στα 17,4 τρισ. θα εκτοξευθούν οι συναλλαγές μέσω κινητών - Τι δείχνει μελέτη
Η αξία των πληρωμών με εικονικές κάρτες, θα αυξηθεί κατά 235% έως το 2029 και θα ανέλθει στα 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια

Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης: Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαφοροποίηση των ελληνικών προϊόντων
Για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική συζήτησαν οι ομιλητές του πάνελ - «Ενίσχυση εξαγωγών στις ΗΠΑ – Ευκαιρίες και Προκλήσεις» - στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης

BriQ Properties: Πώληση δύο ακινήτων στον Πύργο Αθηνών έναντι 4,23 εκατ.
Τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι πλήρως μισθωμένα και είχαν εκτιμηθεί με συνολική αξία 4,15 εκατ. ευρώ

Frigoglass: Σύναψη σύμβασης δανείου με Kar-Tess Holding – Οι όροι
Η Kar-Tess είναι μέτοχος της εισηγμένης, ελέγχοντας τo 48,39%

Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ): Αυτή είναι η στρατηγική μας για το 2025
Περαιτέρω ανάπτυξη του FTTH δικτύου, αξιοποίηση του 5G δικτύου, ενίσχυση διαθεσιμότητας της υπηρεσίας COSMOTE 5G WiFi και ενίσχυση των εσόδων είναι τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής του ΟΤΕ για το 2025