
Οι ελληνικές τράπεζες δρέπουν τους καρπούς των ισχυρών μετασχηματισμών των ισολογισμών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τονίζει ο οίκος S&P Global Rating, στην τελευταία ανάλυσή του για το outlook του 2024, έχοντας ως πολλά υποσχόμενες εξελίξεις μπροστά τους. Η πρώτη είναι ότι μπορεί να επιστρέψουν στην πληρωμή μερισμάτων, για πρώτη φορά μετά το 2009 και η δεύτερη ότι οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσουν κάτω από το 5% έως το 2025.
Ωστόσο, ο οίκος αφήνει και μια αιχμή για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. «Η ποιότητα κεφαλαίου εξακολουθεί να είναι αδύναμη και οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν χαμηλές, περιορίζοντας τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις αποτελούν πάνω από το 65% της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και αποσβένονται σε μικρά ποσά», αναφέρει ο οίκος, υπονοώντας έτσι προφανώς τις προθέσεις του για τις αξιολογήσεις του κλάδου.
Βασικά συμπεράσματα για την πορεία των ελληνικών τραπεζών
Σύμφωνα με τον S&P Global Rating, τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνουν ότι αποκομίζουν τα οφέλη του ισχυρού μετασχηματισμού του ισολογισμού τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδο συστήματος θα διαμορφωθεί στο 4%-6% το 2024.
Οι κίνδυνοι χρηματοδότησης έχουν μειωθεί, καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν μεγάλο μέρος του στοχευμένου δανεισμού τους από πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και η έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους στο εξωτερικό αποκτά δυναμική.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να διαθέτουν πολλά NPEs, χάρη στο έντονο ενδιαφέρον από τους ξένους φορείς εξυπηρέτησης επισφαλών απαιτήσεων. Δεδομένων αυτών, καθώς και του νέου δανεισμού σε υγιέστερες επιχειρήσεις, ο S&P Global Rating αναμένει ότι ο εγχώριος δείκτης NPE του κλάδου θα μειωθεί κάτω από το 5% έως το τέλος του 2025 μέσω πωλήσεων και οργανικών ανακτήσεων. Αναμένει ότι το οργανικό κόστος κινδύνου θα παραμείνει κοντά στις 80 μονάδες βάσης για τις περισσότερες τράπεζες τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η ικανότητα κερδοφορίας των τραπεζών βελτιώνεται, επίσης. Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου, τα ισχυρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, η επανάκαμψη της ζήτησης πιστώσεων και η βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στηρίζουν τα κέρδη.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξορθολογήσει τις δραστηριότητές τους μέσω μέτρων αποδοτικότητας κόστους και πωλήσεων μη βασικών στοιχείων ενεργητικού, με αποτέλεσμα οι δείκτες κόστους προς έσοδα των τραπεζών να βελτιωθούν σε 40% ή και χαμηλότερα κατά μέσο όρο. Τα περιθώρια επιτοκίου των τραπεζών επωφελούνται από τα αυξημένα επιτόκια.
Για την ελληνική οικονομία
Γενικά για την ελληνική οικονομία ο οίκος αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ είναι πιθανό να μειωθεί το 2023, αλλά να παραμείνει υψηλότερος από τους αντίστοιχους ρυθμούς της ζώνης του ευρώ και να εκτιμάται σε 2,5%, υποστηριζόμενος από τις επενδύσεις, την αύξηση του τουρισμού, τη μείωση της ανεργίας και την ευρύτερη στήριξη των ιδιωτικών πιστώσεων.
Ο τομέας του τουρισμού τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά -τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από την αρχή της καταγραφής εισερχομένων ταξιδιωτών και οι εισπράξεις από ταξίδια και μεταφορές τους πρώτους επτά μήνες του έτους ήταν 118% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.
Η υψηλή ζήτηση από διαχειριστές προβληματικών περιουσιακών στοιχείων για κόκκινα ελληνικά δάνεια θα συνεχιστεί. Οι θετικές προοπτικές στις εγχώριες αγορές ακινήτων και οι αυξημένες προοπτικές ανάκαμψης λόγω των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της τελευταίας δεκαετίας θα το στηρίξουν.
Η συνεχιζόμενη απορρόφηση των κονδυλίων στήριξης της ΕΕ θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα επιχειρηματικά δάνεια. Ο S&P Global Rating αναμένει ότι τα βιβλία δανείων των τραπεζών θα διευρυνθούν κατά 3%-4%, αν και το ενδεχόμενο υποεκτέλεσης παραμένει υψηλό λόγω των οικονομικών κινδύνων.
Τι να περιμένουμε για το επόμενο έτος
Οι ελληνικές τράπεζες θα επανέλθουν στις πληρωμές μερισμάτων, για πρώτη φορά από το 2009, καθώς αναμένουν τις τελικές εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών για να διανείμουν μερίσματα από το 2024.


Latest News

Το «Σπίτι μου 2» πυροδοτεί την άνοδο των στεγαστικών δανείων - Αμετάβλητα τα επιχειρηματικά
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Σπίτι μου 2

DBRS: Πώς χτυπά ο εμπορικός πόλεμος τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Τι λέει για Πειραιώς και Alpha
Στο μικροσκόπιο της DBRS βρέθηκαν 50 τράπεζες στην Ευρώπη - Τι βλέπει για την αύξηση του κόστους κινδύνου

«Πράσινο φως» από την ΤτΕ για τη λειτουργία της ELGRE - Τι θα παρέχει στους πελάτες
Πρόεδρος της ELGRE ΑΕ είναι ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Αργυράκης και Διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Επιμένουν στους στόχους τριετίας οι τράπεζες παρά την επίδραση Τραμπ
Η διοίκηση της Πειραιώς στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων περιέγραψε τα νέα σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων - Έμφαση στις νέες πηγές εσόδων από τις τράπεζες

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Πειραιώς ως το 2028 - Τι αποκάλυψε ο Χρ. Μεγάλου
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την απόκτηση του 90% της μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Νέo επενδυτικό χτύπημα από την Eurobank - «Μπαίνει» στην Prosperty
Η επένδυση της Eurobank αποτελεί το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής εμπορικής συνεργασίας, -Στόχος η παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά ακινήτων

Τράπεζα Κύπρου: Εξαγοράζει την Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου
Το τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε 29,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά - Η Συναλλαγή υπόκειται στη λήψη εποπτικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β’ εξάμηνου 2025.

Καταφύγιο στην... καταιγίδα Τραμπ - Οι Έλληνες τραπεζίτες «ανοίγουν τα χαρτιά τους»
Η ανατροπή σκηνικού φέρνει τις ελληικές τράπεζες μπροστά σε νέα δεδομένα - Οι πρώτες εμφανίσεις

Χρήστος Μεγάλου: Στρατηγικές συνεργασίες στο επίκεντρο της ανάπτυξης
Τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθρωποκεντρική οικονομία, παρουσίασε ο Χρήστος Μεγάλου στο Delphi Economic Forum X