Οι ελληνικές τράπεζες δρέπουν τους καρπούς των ισχυρών μετασχηματισμών των ισολογισμών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τονίζει ο οίκος S&P Global Rating, στην τελευταία ανάλυσή του για το outlook του 2024, έχοντας ως πολλά υποσχόμενες εξελίξεις μπροστά τους. Η πρώτη είναι ότι μπορεί να επιστρέψουν στην πληρωμή μερισμάτων, για πρώτη φορά μετά το 2009 και η δεύτερη ότι οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσουν κάτω από το 5% έως το 2025.
Ωστόσο, ο οίκος αφήνει και μια αιχμή για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. «Η ποιότητα κεφαλαίου εξακολουθεί να είναι αδύναμη και οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν χαμηλές, περιορίζοντας τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις αποτελούν πάνω από το 65% της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και αποσβένονται σε μικρά ποσά», αναφέρει ο οίκος, υπονοώντας έτσι προφανώς τις προθέσεις του για τις αξιολογήσεις του κλάδου.
Βασικά συμπεράσματα για την πορεία των ελληνικών τραπεζών
Σύμφωνα με τον S&P Global Rating, τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνουν ότι αποκομίζουν τα οφέλη του ισχυρού μετασχηματισμού του ισολογισμού τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδο συστήματος θα διαμορφωθεί στο 4%-6% το 2024.
Οι κίνδυνοι χρηματοδότησης έχουν μειωθεί, καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν μεγάλο μέρος του στοχευμένου δανεισμού τους από πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και η έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους στο εξωτερικό αποκτά δυναμική.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να διαθέτουν πολλά NPEs, χάρη στο έντονο ενδιαφέρον από τους ξένους φορείς εξυπηρέτησης επισφαλών απαιτήσεων. Δεδομένων αυτών, καθώς και του νέου δανεισμού σε υγιέστερες επιχειρήσεις, ο S&P Global Rating αναμένει ότι ο εγχώριος δείκτης NPE του κλάδου θα μειωθεί κάτω από το 5% έως το τέλος του 2025 μέσω πωλήσεων και οργανικών ανακτήσεων. Αναμένει ότι το οργανικό κόστος κινδύνου θα παραμείνει κοντά στις 80 μονάδες βάσης για τις περισσότερες τράπεζες τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η ικανότητα κερδοφορίας των τραπεζών βελτιώνεται, επίσης. Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου, τα ισχυρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, η επανάκαμψη της ζήτησης πιστώσεων και η βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στηρίζουν τα κέρδη.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξορθολογήσει τις δραστηριότητές τους μέσω μέτρων αποδοτικότητας κόστους και πωλήσεων μη βασικών στοιχείων ενεργητικού, με αποτέλεσμα οι δείκτες κόστους προς έσοδα των τραπεζών να βελτιωθούν σε 40% ή και χαμηλότερα κατά μέσο όρο. Τα περιθώρια επιτοκίου των τραπεζών επωφελούνται από τα αυξημένα επιτόκια.
Για την ελληνική οικονομία
Γενικά για την ελληνική οικονομία ο οίκος αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ είναι πιθανό να μειωθεί το 2023, αλλά να παραμείνει υψηλότερος από τους αντίστοιχους ρυθμούς της ζώνης του ευρώ και να εκτιμάται σε 2,5%, υποστηριζόμενος από τις επενδύσεις, την αύξηση του τουρισμού, τη μείωση της ανεργίας και την ευρύτερη στήριξη των ιδιωτικών πιστώσεων.
Ο τομέας του τουρισμού τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά -τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από την αρχή της καταγραφής εισερχομένων ταξιδιωτών και οι εισπράξεις από ταξίδια και μεταφορές τους πρώτους επτά μήνες του έτους ήταν 118% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.
Η υψηλή ζήτηση από διαχειριστές προβληματικών περιουσιακών στοιχείων για κόκκινα ελληνικά δάνεια θα συνεχιστεί. Οι θετικές προοπτικές στις εγχώριες αγορές ακινήτων και οι αυξημένες προοπτικές ανάκαμψης λόγω των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της τελευταίας δεκαετίας θα το στηρίξουν.
Η συνεχιζόμενη απορρόφηση των κονδυλίων στήριξης της ΕΕ θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα επιχειρηματικά δάνεια. Ο S&P Global Rating αναμένει ότι τα βιβλία δανείων των τραπεζών θα διευρυνθούν κατά 3%-4%, αν και το ενδεχόμενο υποεκτέλεσης παραμένει υψηλό λόγω των οικονομικών κινδύνων.
Τι να περιμένουμε για το επόμενο έτος
Οι ελληνικές τράπεζες θα επανέλθουν στις πληρωμές μερισμάτων, για πρώτη φορά από το 2009, καθώς αναμένουν τις τελικές εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών για να διανείμουν μερίσματα από το 2024.
Latest News
Καθοριστική η συμβολή της HDB στην ανάπτυξη του επιχειρείν στη Βόρεια Ελλάδα - Τι είπε ο Ζαββός
Ο πρόεδρος της HDB, Γιώργος Ζαββός παρέθεσε αναλυτικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή την περίοδο η Θεσσαλονίκη
Η Moody's αναβαθμίζει την Attica Bank μετά τη συγχώνευση της Παγκρήτιας
Η Moody's σημειώνει ότι η τράπεζα θα λειτουργεί σε συνεχή βάση με δείκτη CET1 που κυμαίνεται περίπου στο 13%-15% από 10,4% τον Ιούνιο
«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Περιθώριο ανοδού έως 55%
Η επενδυτική σύσταση της UBS παραμένει ανέπαφη παρά την κάπως ταχύτερη πτώση των επιτοκίων
Ανεβάζει τον πήχη για τις τράπεζες η Euroxx - Πόσο αυξάνει τις τιμές στόχους
Η Euroxx δηλώνει bullish για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων γ' 3μηνου
Γιατί έρχεται το τέλος των προθεσμιακών καταθέσεων - Ποιες υπηρεσίες σχεδιάζουν οι τράπεζες
Σε λίγους μήνες τα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες δεν θα είναι διαθέσιμα - Οι νέες υπηρεσίες που έρχονται
Placement για 21,5 εκατ. μετοχές της Κύπρου - Αποεπενδύει η πρώην Λαϊκή
Όπως γράφει το Reuters, σύμφωνα με τον bookrunner η αξία της συναλλαγής για την Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται στα 98 εκατ. ευρώ
Συμφωνία ΤΧΣ - e-ΕΦΚΑ για τα warrants της Attica Bank
Tο Ταμείο Χρηματοσπιτωτικής Σταθερότητας ανέλαβε την υποχρέωση να ασκήσει το σύνολο των τίτλων κτήσης μετοχών της Attica Bank
ΒοfA: Όλο και πιο ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες, φθηνές οι αποτιμήσεις
Όλο και πιο ελκυστικές γίνονται οι ελληνικές τράπεζες με φθηνές οι αποτιμήσεις - Η ανάλυση της Bank of America
«Συναγερμός» στις τράπεζες για τα επιτόκια – Τρέχουν να μαζέψουν κόστη
Ποια στρατηγική ακολουθούν οι τράπεζες ενόψει μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ – Τι δείχνουν τα στοιχεία εννεαμήνου
Attica Bank: Στο 18,34% το μερίδιο της Thrivest μετά την ΑΜΚ
Το αντίστοιχο ποσοστό που κατείχε η Thrivest πριν την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανερχόταν σε 8,71%