Τα χέρια τους τρίβουν οι τραπεζικές διοικήσεις με την επιστροφή του κλάδου στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Η επιτυχημένη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την προσέλκυση αρκετών από τα μεγαλύτερα funds του πλανήτη και η πώληση του 9% της Alpha Bank στη UniCredit, τον πρώτο μεγάλο ξένο όμιλο που επενδύει στην Ελλάδα από το 2006, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Ο ρόλος της Εθνικής
Στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει αισιοδοξία ότι ο κλάδος πλέον βρίσκεται μία ανάσα από την πλήρη κανονικότητα, η οποία θεωρούν ότι θα επέλθει μετά το πράσινο φως του επόπτη για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της εφετινής χρήσης.
Ξεκίνησαν οι συζητήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM, έχουν ξεκινήσει και δεν διαφαίνεται προς το παρόν να εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την επιχειρούμενη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.
Ο τελικός γύρος συζητήσεων θα πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές της νέας χρονιάς και πριν από τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του ερχόμενου καλοκαιριού.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν ήδη εγγράψει προβλέψεις για το μέρισμα που στοχεύουν να διαθέσουν, το οποίο κατά περίπτωση θα κινηθεί μεταξύ 10% – 30% επί της μετά από φόρους κερδοφορίας του 2023.
Όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις τους, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη και μετά τη διανομή του, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, αρκετά πάνω από τα ελάχιστα όρια, ενώ με ασφάλεια επιτυγχάνονται και οι στόχοι MREL.
Σε αυτό συμβάλουν καθοριστικά τόσο τα εντυπωσιακά κέρδη της διετίας 2022 – 2023, που κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθούν στη ζώνη των 7,5 δισ. ευρώ, όσο και οι εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες παρά το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και την άνοδο των επιτοκίων συνεχίζονται βάση προγραμματισμού.
Η επίδραση της αναβάθμισης
Αναφερόμενοι στη βελτίωση του κλίματος στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία ανακατάληψης της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό δημόσιο, που συμπαρασύρει και τις αξιολογήσεις των τραπεζών.
Μετά την επιτυχημένη διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, μία ακόμη γεύση της θετικής επίδρασης της τελευταίας αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s εκτιμάται ότι θα πάρει η αγορά στην επικείμενη έκδοση ομολόγου υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας (Senior Preferred) που δρομολόγησε χθες η Eurobank.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το επιτόκιό του θα διαμορφωθεί γύρω από τα επίπεδα του 6%, αισθητά χαμηλότερα από το 7% της αντίστοιχης έκδοσης του περασμένου Ιανουαρίου.
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η υπερκάλυψη της προσφοράς, προς την κατεύθυνση επιβεβαίωσης του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους.
Οι πωλήσεις από ΤΧΣ
Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, το ΤΧΣ ετοιμάζεται για την τελευταία φάση αποκρατικοποίησης του κλάδου, με την πώληση του 18,39% που διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα και του 27% της Τράπεζας Πειραιώς.
Η πρώτη συναλλαγή θα αφορά την Πειραιώς, μιας και το Ταμείο δεσμεύεται να μην διαθέσει άλλους τίτλους της ΕΤΕ τους επόμενους έξι μήνες.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη, προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα ληφθεί η εισήγηση του συμβούλου διάθεσης για τον κατάλληλο χρόνο και τον τρόπο της πώλησης.
Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση του κλίματος στις αγορές, στο επικρατέστερο σενάριο ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει κατά τα πρότυπα της διάθεσης του 22% της Εθνικής τράπεζας τον ερχόμενο Μάρτιο, μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2023.
Από την άλλη, για τη διασπορά των μετοχών ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να διατυπωθούν. Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.
Latest News
Σε νέα guidance οι τράπεζες για τα έσοδα - Το σκηνικό μετά τη μείωση των επιτοκίων
Οι τράπεζες καλούνται να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που θα έχει το μειούμενο κόστος χρήματος στα καθαρά έσοδα από τόκους
ΑΧΙΑ: Τι περιμένει η αγορά να «ακούσει» από την Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με 0,72x σε όρους P/TE με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, με 13,6% RoTE. Η ΑΧΙΑ επαναλαμβάνει τη σύσταση buy
Και με τη... βούλα η πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit - Τι ακολουθεί
Alpha Bank και UniCredit συνεργάζονται ήδη για να εξυπηρετήσουν ελληνικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με 13 αγορές της Ευρώπης
«Ταύρος» η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες - «Βλέπει» αποδόσεις άνω του 10%
Η JP Morgan παραμένει εποικοδομητική για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι οι επαναγορές θα δώσουν ένα σαφές πλεονέκτημα
Μεγάλου - Πειραιώς: Πώς θα διατηρήσουμε την ετήσια κερδοφορία πάνω από 1 δισ. ευρώ
Ο Χρήστος Μεγάλου εμφανίστηκε αισιόδοξος για συνέχιση των θετικών επιδόσεων του ομίλου και μετά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Goldman: Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα της Πειραιώς [πίνακας]
Η τράπεζα Πειραιώς αναβάθμισε την καθοδήγηση για το έτος και τώρα αναμένει κέρδη ανά μετοχή (EPS) πάνω από τα 0,90 ευρώ
Jefferies για Πειραιώς: Σταθερότητα στα αποτελέσματα - Νέα αναβάθμιση του guidance
Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά κέρδη 318 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα οποία ήταν 4% -Τι συνέβη με τα επιτοκιακά έσοδα
Μηδενισμό του αναβαλλόμενου φόρου το 2034 προβλέπει το νέο σχέδιο των τραπεζών
Το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2024 που δημοσιοποίησε η Πειραιώς
Πειραιώς: Ιστορικά υψηλά καθαρά κέρδη 932 εκατ. στο 9μηνο - Το μήνυμα Μεγάλου
«Η επίδοση της Πειραιώς το εννεάμηνο 2024 είναι μια σαφής απόδειξη για την υπέρβαση των στόχων μας σε όλους τους τομείς», επισημαίνει ο CEO
Τράπεζες: Ο αναβαλλόμενος φόρος κρίνει τα κέρδη των 4,2 δισ. και το μέρισμα - Τα ραντεβού με Στουρνάρα και τους αναλυτές
Στα conference calls στρέφεται η προσοχή της αγοράς το επόμενο 10ήμερο - Οι προκλήσεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες