![EBRD: Επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/ebrd.jpg)
Οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Τουρκία φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας την Τετάρτη στο Anadolu.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων της EBRD τα τελευταία τρία χρόνια, ο Odile Renaud-Basso είπε: «Φέτος θα είναι άλλη μια εξαιρετική χρονιά γιατί αναμένουμε να έχουμε επίπεδο επενδύσεων άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Ο Renaud-Basso σημείωσε ότι η EBRD θα συνεχίσει να επενδύει στην Τουρκία καθώς βλέπει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες.
«Για παράδειγμα, η μία μεγάλη προτεραιότητα για εμάς είναι μια πράσινη μετάβαση. Επομένως, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν», εξήγησε.
Οι αλχημείες του Ερντογάν με τον πληθωρισμό – Αλλάζει τον τρόπο μέτρησης
Αλλαγή στην οικονομική πολιτική
Ο Renaud-Basso είπε ότι η αλλαγή στη νομισματική πολιτική και τη μακροοικονομική πολιτική της Τουρκίας ήταν «η σωστή» και θα πρέπει να διατηρηθεί για την αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού.
«Αυτό που είναι επίσης πολύ θετικό είναι η ανθεκτικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.
Η νέα οικονομική ομάδα της Τουρκίας που διορίστηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου, δεσμεύτηκε να επιστρέψει στις «ορθολογικές» πολιτικές.
«Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ένα ορθολογικό έδαφος», δήλωσε ο Μεχμέτ Σίμσεκ τον Ιούνιο όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών.
Μια βασισμένη σε κανόνες, προβλέψιμη τουρκική οικονομία θα είναι το κλειδί για την επίτευξη της επιθυμητής ευημερίας, είπε ο Σίμσεκ.
Το σχέδιο για τις σεισμόπληκτες περιοχές
Ο Renaud-Basso είπε επίσης ότι η τράπεζα έχει ένα επενδυτικό σχέδιο 1,5 δισ .ευρώ για την κατεστραμμένη από τον σεισμό νότια περιοχή της Τουρκίας τα επόμενα δύο χρόνια.
Τον περασμένο Φεβρουάριο περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμούς μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών που έπληξαν 11 επαρχίες, όπου ζουν περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η τράπεζα έχει ήδη προσφέρει 700 εκατ. ευρώ στην περιοχή το 2023 και θα διαθέσει τα υπόλοιπα τον επόμενο χρόνο, κατέληξε.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
![Βραζιλία: Διαψεύδονται οι φήμες για επιβολή φόρου στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/HADDAH-FERNANDO-22_BRZ.jpg)
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας