Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας αύξηση των επιτοκίων στην ζώνη του ευρώ, παρά την παύση που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού, τονίζοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση, μεγαλύτερη σημασία έχει όχι τόσο η δράση όσο η σωστή επικοινωνία του σκεπτικού της ΕΚΤ.

«Στάση» στην Αθήνα έκαναν τα ευρωπαϊκά επιτόκια – Τι αποφάσισε η ΕΚΤ

«Τα μέλη συμφώνησαν ότι το επίκεντρο της τρέχουσας συνάντησης ήταν η επικοινωνία και όχι η δράση. Θεωρήθηκε απαραίτητο για το Διοικητικό Συμβούλιο να προσαρμόσει την ανακοίνωσή του στη σημαντική αβεβαιότητα που περιβάλλει τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία και τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια μιας φάσης κατά την οποία η οικονομία επιβραδύνθηκε» τονίζει η ΕΚΤ.

«Ακόμη και αν τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στην τρέχουσα συνεδρίαση, διατηρήθηκε η άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι έτοιμο, βάσει μιας συνεχιζόμενης αξιολόγησης, για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων εάν χρειαστεί, ακόμη και αν αυτό δεν αποτελεί μέρος μέρος στο τρέχον βασικό σενάριο», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 25ης-26ης  Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στα μέσα του 2022.

Επανεπενδύσεις ΡΕΡΡ

Τα μέλη συμφώνησαν επίσης με την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής να συνεχίσει να εφαρμόζεται ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που οφείλονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP. Υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι η συνέχεια στις επανεπενδύσεις PEPP θα ήταν συνεπής με την απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ενώ η συζήτηση για λήξη των επανεπενδύσεων PEPP στην τρέχουσα συνεδρίαση θεωρήθηκε πρόωρη.

Δημοσιονομικές ανησυχίες

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, τα μέλη επανέλαβαν ότι, καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθένησε, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ανακαλούν τα σχετικά μέτρα στήριξης.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Στα πρακτικά τονίζεται ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της ζώνης του ευρώ – που υποστηρίζονται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ΕΕ Next Generation – αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, υποστηρίζοντας παράλληλα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Για τον σκοπό αυτό, η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και θα πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος προς μια ένωση κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Τα μέλη σημείωσαν ότι τα προσχέδια δημοσιονομικών σχεδίων των χωρών παρέμειναν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την υπόθεση για ελαφρώς πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό το 2024 από ό,τι το 2023 για τη ζώνη του ευρώ συνολικά, όπως ενσωματώθηκε στις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ Σεπτεμβρίου.

Εκφράστηκαν ανησυχίες ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες στο πλαίσιο των συζητήσεων για το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεπάγονται κενό για το 2024, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είχε ακόμη αντικατασταθεί από νέους κανονισμούς. Οι πειθαρχημένες δημοσιονομικές πολιτικές θεωρήθηκαν υψίστης σημασίας για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, υποστηρίχθηκε ότι η τρέχουσα δημοσιονομική στάση κινδύνευε να πιέσει προς την αντίθετη κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, μέσω μέτρων που άλλαξαν το κόστος δανεισμού και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι παρεμβαίνουν άμεσα στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι η δημοσιονομική σύσφιγξη χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα παρείχε περιορισμένη βοήθεια και ότι η οικονομία χρειάζεται στήριξη από την πλευρά της προσφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή