Να κόψει κάθε εμπορική σχέση της κυβέρνησης με την  εφημερίδα Haaretz, κατηγορώντας την για στάση που «υπονομεύει τους στόχους του πολέμου», προτείνει ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι.

Πόλεμος στη Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός – Πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν

Συγκεκριμένα Σλόμο Κάρχι προτείνει κυβερνητικό ψήφισμα για τη διακοπή κάθε κρατικής διαφήμισης, συνδρομής ή άλλης εμπορικής σχέσης με την ισραηλινή ημερήσια εφημερίδα Haaretz, λόγω της «ηττοπαθούς και ψευδούς προπαγάνδας» του εντύπου κατά του κράτους του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε επιστολή του προς τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Γιόσι Φουκς, ο Κάρχι καταγγέλλει τη Haaretz για τη στάση που έχει υιοθετήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου και προτείνει το κράτος να μην συνάψει καμία νέα εμπορική συμφωνία με την εφημερίδα, να σταματήσει κάθε διαφήμιση σε αυτήν, ακόμη και αν έχει πληρωθεί, και να μπλοκάρει κάθε ανεξόφλητη πληρωμή.

«Από την αρχή του πολέμου, το γραφείο μου έχει λάβει πολλές καταγγελίες ότι η εφημερίδα Haaretz έχει υιοθετήσει μια επιβλαβή γραμμή που υπονομεύει τους στόχους του πολέμου και αποδυναμώνει τη στρατιωτική προσπάθεια και την κοινωνική ανθεκτικότητα», αναφέρει ο Κάρχι στην επιστολή του σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ισχυρίζεται ότι ορισμένα από τα άρθρα της Haaretz μπορεί ακόμη και να έχουν «ξεπεράσει το ποινικό όριο» και δηλώνει βέβαιος ότι αυτό θα «εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές».

Ο Κάρχι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να περάσουν έκτακτοι κυβερνητικοί κανονισμοί που επιτρέπουν στο υπουργείο του να κλείνει ξένες ειδησεογραφικές εκπομπές που θεωρούνται επιβλαβείς για την εθνική ασφάλεια αν και έχει αναφερθεί ότι το αρχικό σχέδιο των κανονισμών του περιελάμβανε και εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Ως αποτέλεσμα αυτού το υπουργείο Επικοινωνιών έκλεισε το λιβανέζικο ειδησεογραφικό κανάλι al Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη το κανάλι Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, τον αρχικό στόχο των κανονισμών του, προκειμένου να μην δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ, καθώς λειτουργεί ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανάρτηση του υπουργού Επικοινωνιών του Ισραήλ

Μάλιστα ο Σλόμο Κάρχι σε ανάρτησή του στο X γνωστοποίησε ότι υπέβαλε «στην κυβέρνηση πρόταση ψηφίσματος για τη διακοπή της χρηματοδότησης της εφημερίδας Haaretz, συμπεριλαμβανομένης της τη διακοπή της δημοσίευσης και τα τέλη συνδρομής όλων των χρηστών της κρατικής υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των IDF, αστυνομίας, SHBS, κυβερνητικών γραφείων και οποιασδήποτε κρατικής εταιρείας».

Τα ρεπορτάζ της εφημερίδας που έχουν προκαλέσει οργή

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει κάνει μία σειρά από ρεπορτάζ που αναφέρουν πως αρκετοί από τους 1.200 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχασαν τη ζωή τους εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ανάμεσα στους μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τον στρατό, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι κι ένα ελικόπτερο έπληξε την περιοχή φεστιβάλ Supernova βάλλοντας αδιακρίτως.

Η Haaretz ανέφερε σε ρεπορτάζ της, ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν γνώριζαν για το φεστιβάλ Supernova που βρισκόταν σε εξέλιξη όταν εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Πιθανότατα το ανακάλυψαν από αέρος μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλεξίπτωτων πλαγιάς (parapente) και ανεμόπτερων, λένε οι Ισραηλινοί.

Εικόνες από το κιμπούτς Νιρ Οζ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η αστυνομική έρευνα διαπίστωσε ότι στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον των επιτιθέμενων, αλλά χτύπησε επίσης μερικούς ανθρώπους που συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, τονίζει η ισραηλινή εφημερίδα.

«Η έρευνα για το περιστατικό αποκάλυψε ότι ένα μαχητικό ελικόπτερο από τη βάση Ραμάτ Νταβίντ που ανταποκρίθηκε πρώτο στην επίθεση στο φεστιβάλ, πυροβόλησε εναντίον των τρομοκρατών και προφανώς χτύπησε επίσης κάποιους από τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν εκεί», ανέφερε αξιωματούχος της Αστυνομίας, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σε άλλο ρεπορτάζ της Haaretz σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε μόνο στην εβραϊκή της έκδοση, ένας άνδρας ονόματι Τουβάλ που ζούσε στο κιμπούτς Μπεερί, αλλά έλειπε στις 7 Οκτωβρίου, εξιστόρησε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα καθώς ο σύντροφός του σκοτώθηκε στα συμβάντα.

Μάλιστα όπως ανέφερε υπήρξε και βομβαρδισμός μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς σε σπίτια ενώ ήταν μέσα οι ένοικοι μαζί με μαχητές της Χαμάς που τους κρατούσαν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε

«Η φωνή του τρέμει όταν έρχεται στο μυαλό του ο σύντροφός του, πολιορκούνταν στο καταφύγιο του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το βράδυ της Δευτέρας και μόνο αφού οι διοικητές στο πεδίο της μάχης πήραν δύσκολες αποφάσεις -συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού σπιτιών με όλους τους ενοίκους τους μέσα, προκειμένου να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους- οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη του κιμπούτς. Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 άνθρωποι του Μπεερί σκοτώθηκαν. Άλλοι απήχθησαν. Έντεκα ημέρες μετά τη σφαγή, ανακαλύφθηκαν τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Πιστεύεται ότι και άλλα πτώματα βρίσκονται ακόμη στα ερείπια», αναφέρεται χαρακτηριστικά το απόσπασμα της συνέντευξης του Τουβάλ στη Haaretz.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα