Οι λεπτομέρειες της τεράστιας οικονομικής απάτης τύπου «πυραμίδας» που έστησε πρώην στέλεχος τουρκικής τράπεζας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν εκατομμύρια ο Τούρκος πρώην διεθνής άσος Αρντά Τουράν και αρκετοί ακόμα ποδοσφαιριστές της Γαλατασαράι, αναβιώνουν από τη Δευτέρα στις δικαστικές αίθουσες της Κωνσταντινούπολης.

Πόσα χρήματα έβγαλαν οι κορυφαίοι τενίστες – Πρώτος σε έσοδα ο Τζόκοβιτς, έβδομος ο Τσιτσιπάς [εικόνες]

Η ιστορία έχει πολλά σκοτεινά σημεία στα οποία προσπαθεί να ρίξει φως η δικαιοσύνη. Πρωταγωνίστρια του σκανδάλου είναι η πρώην διευθύντρια της τράπεζας Denizbank, Σεσίλ Ερζάν η οποία κατάφερε να παραπλανήσει παίκτες της Γαλατασαράι, ανάμεσά τους τον Τουράν, τον ουρουγουανό τερματοφύλακα Φερνάντο Μουσλέρα, τον Εμρέ Μπελοζόγλου και τον Σελτσούν Ινάν υπόσχοντας τους τεράστια κέρδη αν επένδυαν τα χρήματά τους σε συγκεκριμένο fund.

Το σκάνδαλο που συνταράσσει το τουρκικό ποδόσφαιρο αποκαλύφθηκε την περασμένη άνοιξη, όταν πια η Ερζάν άρχισε να κρύβεται από τα θύματά της που ζητούσαν να τους επιστρέψει τα χρήματα που της εμπιστεύτηκαν.

Ο μίτος της ιστορίας βρίσκεται στο 2011 όταν ο γιος της θείας της Ερζάν τη συμβούλευσε να παίξει σε μια συγκεκριμένη μετοχή για να κερδίσει πολλά χρήματα. Χρησιμοποιώντας λεφτά των πελατών της τράπεζας η Ερζάν αγόρασε μετοχές αλλά σε τρεις ημέρες έχασε ένα εκατ. τουρκικές λίρες.

Όταν η τράπεζα στην οποία εργαζόταν, σύναψε χορηγική συμφωνία με τη Γαλατασαράι, στις 25 Μαρτίου του 2013, σχεδόν όλα τα μέλη του κλαμπ άνοιξαν λογαριασμό και έλαβαν πιστωτικές κάρτες. Η Ερζάν έστησε τότε την «πυραμίδα» υποσχόμενη τεράστια κέρδη αν οι ποδοσφαιριστές και τα στελέχη της Γαλατά επένδυαν σε συγκεκριμένο fund. Αρχισε να μοιράζει κέρδη στους «πελάτες» της από τα χρήματα των νέων μελών που την εμπιστεύονταν, για να φτάσει στο σημείο να διαχειρίζεται εκατ. δολάρια με αντάλλαγμα χαρτιά με σφραγίδες που στην ουσία δεν είχαν καμία αξία.

Όταν σταμάτησαν να έρχονται νέοι πελάτες, η Ερζάν δεν έβρισκε λεφτά για να «γλυκαίνει» τους πελάτες της και η «πυραμίδα» κατέρρευσε.

Η απάτη της διευθύντριας αποκαλύφθηκε στις 7 Απριλίου 2023 όταν την κατήγγειλε Τούρκος επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η Ερζάν, τα ηγετικά μέλη της τράπεζας την έθεσαν υπό κράτηση για δύο ημέρες και την ανάγκασαν να υπογράψει δήλωση που φέρει ημερομηνία 9 Απριλίου 2023 σύμφωνα με την οποία «τα χρήματα που έλαβε με την υπόσχεση υψηλών αποδόσεων ήταν εκτός τραπέζης και το χρέος ανήκει στην ίδια».

Την ίδια ημέρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στις 11 Απριλίου συνελήφθη κατηγορούμενη για απάτη. Συνολικά 29 άτομα κατέθεσαν μήνυση εναντίον της, ανάμεσά τους οι Τουράν, Μουσλέρα, Μπελόζογλου.

Η εισαγγελία η οποία ετοίμασε το κατηγορητήριο, ζήτησε να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης μεταξύ 66 και 216 ετών για «κατευθυνόμενη απάτη και πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων», ενώ ανέφερε πως δεν υπήρξε ποτέ το fund στο οποία αναφερόταν η κατηγορούμενη.

Την πρώτη ημέρα της δίκης, στο 41ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, την περασμένη Δευτέρα, η Ερζάν ισχυρίστηκε πως δεν είναι απατεώνισσα: «Εγώ είμαι αυτή που εξαπατήθηκε. Ημουν ο καπετάνιος ενός πλοίου που ήταν έτοιμο να βυθιστεί. Ο καθένας έδωσε τα χρήματα με τη δική του συγκατάθεση. Όταν δεν μπορούσα να κρατήσω την υπόσχεσή μου έπαιρνα δάνειο και το πλήρωνα».

Η Σεσίλ Ερζάν αποκάλυψε στο δικαστήριο πως ένας από τους ανθρώπους της Γαλατά που της εμπιστεύτηκε το 2020 χρήματα ήταν ο διάσημος προπονητής Φατίχ Τερίμ και έναν χρόνο αργότερα, όταν η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται πήγαν στο σπίτι της δύο άτομα που δεν θέλει να τα κατονομάσει προς το παρόν, και τις τοποθέτησαν δύο σφαίρες μπροστά της. «Ημουν η Σεσίλ όταν έβγαζα χρήματα αλλά όταν δεν μπορούσα να βγάζω άλλα έγινε απατεώνισσα».

Ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί αφήνει αιχμές πως υπάρχει εμπλοκή στο σκάνδαλο από τον Τερίμ καθώς ο δικηγόρος του ήταν αρραβωνιασμένος με την Ερζάν ενώ στην υπόθεση φαίνεται αναμεμιγμένος και ο γαμπρός του βετεράνου προπονητή.

Ο Τουράν διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου θύματος της απάτης που έστησε η Ερζάν.

Την πρώτη φορά της εμπιστεύτηκε τρία εκατ. δολάρια. Έναν μήνα αργότερα η Ερζάν του έδωσε ένα εκατ. δολάρια λέγοντας του πως «το fund δουλεύει κι αυτό είναι το μερίδιό σου». Στη συνέχεια ο Τουράν δανείστηκε τέσσερα εκατ. δολάρια από έναν φίλο του ενώ πούλησε τη γη που είχε στην περιοχή Σουτολούτσε για άλλα τέσσερα εκατ. δολάρια.

Όλα τα χρήματα τα παρέδωσε στην Ερζάν πιστεύοντας πως θα του τα επιστρέψει διπλά και τριπλά.

Η διευθύντρια της τουρκικής τράπεζας του έδινε κάποια χρήματα από καιρού εις καιρόν. Κάποια στιγμή του είπε πως υπάρχουν δυσκολίες με το fund και ο πρώην ποδοσφαιριστής έλαβε δάνειο από την Denizbank 33 εκατ. τουρκικές λίρες, τις οποίες επίσης παρέδωσε στην Ερζάν. Συνολικά της έδωσε 13,9 εκατ. δολάρια και του επέστρεψε 6,4 εκατ. δολάρια.

Ο Τουράν έφτασε στο σημείο να ζητά από την Ερζάν να τον λυπηθεί γιατί δεν ήξερε τι να πει στη γυναίκα του, ενώ της είπε πως ο Εμρε Μπελόζογλου που είχε πέσει επίσης θύμα της δεν είχε πια ούτε μια τουρκική λίρα. Η συγκεκριμένη συνομιλία είναι καταγεγραμμένη και συμπεριλαμβάνεται στο κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με αυτό ο Τουράν έχασε 7,5 εκατ. δολάρια, ο Μπελόζογλου 4,292 εκατ. δολάρια, ο Μουσλέρα 500.000 δολάρια, ο Σελτσούκ Ινάν 1,535 εκατ. δολάρια και ο Εμρέ Τσόλακ 3,212 εκατ. δολάρια. Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλοί στη λίστα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport