Τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να άρει τα προβλήματα με τον προϋπολογισμό της προσπαθούν να αποτιμήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές, σήμερα, οι οποίες κινούνται ήπια πτωτικά και αρκετά επιφυλακτικά.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,07%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,23% στις 7.466 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,03% στις 15.989 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,04% στις 7.275 μονάδες.

Η αγορά προσπαθεί να διαγνώσει τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, μετά από τα τελικά τελικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας το τρίτο τρίμηνο, τα οποία επιβεβαίωσαν την προηγούμενη μέτρηση της συρρίκνωσης 0,1% σε μηνιαία βάση. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η ΕΚΤ

«Μετά την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, η γερμανική οικονομία ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του έτους με μια μικρή πτώση στις επιδόσεις», σχολίασε η Ruth Brand, πρόεδρος της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν την πιθανότητα μιας ήπιας ύφεσης στην κυρίαρχη οικονομία της ευρωζώνης έως το τέλος του τρέχοντος έτους, προσθέτοντας έναν βαθμό επείγουσας ανάγκης στη συζήτηση για το τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνέχεια με τα επιτόκιά της.

Η ΕΚΤ έσπασε ένα άνευ προηγουμένου σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να αξιολογήσουν τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς, καθώς το πιο δύσκολο κομμάτι της καταπολέμησης της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού μπορεί να είναι ακόμη μπροστά, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner θα προτείνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024, ο οποίος θα περιλαμβάνει την αναστολή των ορίων για νέο δανεισμό, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση της ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου. Πρόκειται για το περίφημο φρένο του χρέους, το οποίο είχε ανασταλεί και την περίοδο της πανδημίας αλλά και στη συνέχεια λόγω ενεργειακής κρίσης, με το Bloomberg να κάνει λόγο για «εξευτελιστική» υπαναχώρηση του προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές