Με θετικά πρόσημα έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της γερμανικής κυρίως οικονομίας να υποστηρίζουν το θετικό κλίμα, ενώ άντεξε στις πιέσεις η αγορά του Λονδίνου.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νευρικότητα και ήπιες πιέσεις

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, κλείνοντας σε υψηλά 11 εβδομάδων, με τον κλάδο των χημικών να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 7.488 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 16.029 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,20% στις 7.292 μονάδες.

Μικτά ήταν τα πρόσημα στους ευρωπαϊκούς δείκτες και σε επίπεδο εβδομάδας. Ο FTSE 100 έχασε 0,2%, ενώ ο DAX κέρδισε 0,7% και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,8%.

Ο παράγοντας «Γερμανία»

Η αγορά προσπάθησε να διαγνώσει τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, μετά από τα τελικά τελικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας το τρίτο τρίμηνο, τα οποία επιβεβαίωσαν την προηγούμενη μέτρηση της συρρίκνωσης 0,1% σε μηνιαία βάση. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Μετά την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, η γερμανική οικονομία ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του έτους με μια μικρή πτώση στις επιδόσεις», σχολίασε η Ruth Brand, πρόεδρος της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν την πιθανότητα μιας ήπιας ύφεσης στην κυρίαρχη οικονομία της ευρωζώνης έως το τέλος του τρέχοντος έτους, προσθέτοντας έναν βαθμό επείγουσας ανάγκης στη συζήτηση για το τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνέχεια με τα επιτόκιά της.

Την ίδια ώρα, όμως, το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, με τον Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος του Ifo να αυξάνεται από τις 86,9 μονάδες στις 87,3 μονάδες. Το ερευνητικό ινστιτούτο διαπίστωσε ότι οι εταιρείες αξιολόγησαν την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση ως «κάπως καλύτερη» και ήταν λιγότερο απαισιόδοξες για τους επόμενους μήνες. «Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται, αν και σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε το Ifo.

Η ΕΚΤ

Παράλληλα, οι αγορές “προσγειώθηκαν” μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, η οποία μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Deutsche Bundesbank στη Φρανκφούρτη, ανέφερε ότι η «μάχη ενάντια στον πληθωρισμό» είναι ακόμη σε εξέλιξη και ότι «σίγουρα δεν κηρύσσουμε τη νίκη». “Έχουμε αναπτύξει πολλά πυρομαχικά επειδή αυξήσαμε τα επιτόκια κατά 450 μονάδες βάσης”, είπε, προσθέτοντας ότι τώρα είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουμε την οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ για να αποφασίσουμε για πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο.

Η ΕΚΤ έσπασε ένα άνευ προηγουμένου σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να αξιολογήσουν τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς, καθώς το πιο δύσκολο κομμάτι της καταπολέμησης της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού μπορεί να είναι ακόμη μπροστά, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές