Με τζίρο που μετά βίας κατάφερε να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να μείνει σε επαφή με τις 1.260 μονάδες, απορροφώντας τις πιέσεις που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του, αλλά και κλείνοντας την εβδομάδα με κέρδη.
Wall Street: Κέρδη… ημιαργίας στην αγορά
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 1.258,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.251,50 μονάδων (-0,72%) και 1.262,42 μονάδων (+0,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 64,7 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 18,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 4,2 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,15% στις 3.069,56 μονάδες, ενώ στο +0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.094,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 1.061,89 μονάδες.
Το ΧΑ κατάφερε τη δεύτερη στη σειρά θετική εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,66%, με τον FTSE 25 να έχει κέρδη 0,69%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,20%.
Εθνική από άλλες εποχές
Η Εθνική Τράπεζα άλλαξε για τα καλά το χρηματιστηριακό κλίμα, επισκίασε κάθε εξέλιξη από το εξωτερικό και έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση στην αγορά μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Για πρώτη φορά μετά από καιρό οι επενδυτές είχαν την δυνατότητα να καταγράψουν άμεσα μια σπουδαία απόδοση επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψη που είχαν για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Η συμπεριφορά της μετοχής μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών ήταν άκρως εντυπωσιακή καθώς η διακύμανση ήταν περιορισμένη, η προσφορά απορροφήθηκε με άνεση και η ρευστότητα από τις «κερδισμένες θέσεις» έδειξε διατεθειμένη να εξετάσει και περιπτώσεις εταιριών που ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο προφίλ ρίσκου.
Όπως και να έχει η διαδικασία και το αποτέλεσμα των συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας άλλαξε το τοπίο προς το θετικότερο, και άνοιξε την όρεξη για τα επόμενα εγχειρήματα πώλησης μετοχών. Για την ίδια την Εθνική Τράπεζα ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης και μια παρακαταθήκη που θα λειτουργήσει καταλυτικά για την μετέπειτα πορεία της: Με αφετηρία το placement των μετοχών, η Εθνική Τράπεζα θα διεκδικήσει σύντομα την θέση που της αξίζει στο ταμπλό του ΧΑ αντανακλώντας την μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης που έχει γίνει μετά το 2015 καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της. Για το ΧΑ είναι ενδεχομένως το καλύτερο κλείσιμο σε μια χρονιά που έδειχνε να φυλλοροεί μετά το Σεπτέμβριο ελλείψει χρηματιστηριακής δράσης.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα κεκτημένα και έδειξε διάθεση για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η αύξηση των συναλλαγών είναι μια συνθήκη που μπορεί να ξαναβάλει το Γενικό Δείκτη σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών του 2023. Η διαφυγή από την αντίσταση των 1.300 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, η μεγάλη συσσώρευση που έχει προηγηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα απαιτήσουν σταθεροποίηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά οι 1.250 μονάδες δείχνουν ότι θα είναι το επόμενο πλατύσκαλο ανόδου, το χτίσιμο και η δομή της ανόδου δείχνει ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της αγοράς και η κάθε κίνηση γίνεται μετά από σβήσιμο των τζίρων. Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, τα σήματα αγορών είναι σε ισχύ και η κίνηση από τα χαμηλά Οκτωβρίου έχει διαμορφώσει ένα κανάλι τάσης στο οποίο η στήριξη βρίσκεται κοντά στις 1.240 μονάδες.
Το τέλος του μήνα ενδεχομένως να δώσει αφορμές ανοδικής δράσης καθώς τα προγραμματισμένα γεγονότα στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς σε υψηλά επίπεδα.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Quest βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση κλείνοντας στο -2,82%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, Ελλάκτωρ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΕΛΧΑ, Autohellas, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Coca Cola και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, η Cenergy έκλεισε με κέρδη 1,46%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Aegean.
Υψηλές συναλλαγές στα “μικρότερα” εμφάνισε το Phoenix Vega Mezz, το οποίο ανακοίνωσε διανομή 0,0144 ευρώ ανά μετοχή στις 29 Νοεμβρίου, αλλά και η Intralot, η οποία έκλεισε με απώλειες 1,52%.
Latest News
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές