Ουδείς προφήτης στον τόπο του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι ο γιος της έχασε «σχεδόν όλες» τις επενδύσεις του σε κρυπτονομίσματα, παρά τις άφθονες προειδοποιήσεις από πλευράς της.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Λαγκάρντ έχει διαφωνήσει ανοικτά με τα crypto, αποκαλώντας τα κερδοσκοπικά, άχρηστα και ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά από εγκληματίες για παράνομη δραστηριότητα.
«Με αγνόησε βασιλικά, κάτι που είναι προνόμιό του», ομολόγησε η Λαγκάρντ μιλώντας με φοιτητές στη Φρανκφούρτη. «Και έχασε σχεδόν όλα τα χρήματα που είχε επενδύσει».
Ψηφιακό ευρώ: Νέο βήμα προς την κυκλοφορία του από την ΕΚΤ
«Δεν ήταν πολλά, αλλά τα έχασε όλα, έχασε περίπου το 60%», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Επομένως, όταν ξαναμίλησα μαζί του για αυτό, δέχτηκε απρόθυμα ότι είχα δίκιο».
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει δύο γιους γύρω στα 30, αλλά δεν διευκρίνισε σε ποιον αναφερόταν.
Η ίδια παραδέχθηκε πάντως, ότι δεν γνωρίζει πολλά για τον συγκεκριμένο κλάδο: «Έχω, όπως μπορείτε να πείτε, πολύ χαμηλή γνώμη για τα κρυπτονομίσματα», τόνισε. «Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επενδύουν τα χρήματά τους όπου θέλουν, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κερδοσκοπούν όσο θέλουν, (αλλά) οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν σε ποινικά επικυρωμένες εμπορικές συναλλαγές και επιχειρήσεις», υποστήριξε.
Η στάση της ΕΚΤ
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει παγκόσμια ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων τόσο για την προστασία των καταναλωτών, που δεν γνωρίζουν τους κινδύνους όσο και για να κλείσει ένα κενό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διοχέτευση χρηματοδότησης σε τρομοκράτες ή για το ξέπλυμα χρήματος από εγκληματίες.
Οι ανησυχίες ότι τα ιδιωτικά νομίσματα θα μπορούσαν να εκτοπίσουν το κρατικό χρήμα ήταν μεταξύ των λόγων που η ΕΚΤ ξεκίνησε το δικό της σχέδιο ψηφιακού ευρώ, αλλά η τράπεζα απέχει ακόμη χρόνια από την έκδοση ψηφιακού χρήματος.
Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε τη «φάση προετοιμασίας» για το ψηφιακό ευρώ, αλλά είπε ότι θα χρειαζόταν άλλα δύο χρόνια για να είναι σε θέση να αποφασίσει εάν θα το κυκλοφορήσει ή όχι.
Η πορεία προς το ψηφιακό ευρώ
Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη διερεύνηση της δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος το 2021 και έκτοτε έχει μελετήσει διάφορα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Αν και ο σκεπτικισμός διατηρείται, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ασκούν πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση. Απαριθμούν τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής αποδοχής του ψηφιακού νομίσματος για πληρωμές σε όλο το μπλοκ των 20 εθνών και της απουσίας της αστάθειας που επικρατεί στα κρυπτονομίσματα.
Η ΕΚΤ πάντως διευκρίνισε ότι η έναρξη της νέας φάσης προετοιμασίας «δεν αποτελεί απόφαση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ».
Παράλληλα με την ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σε ένα πλαίσιο που θα παρέχει τη νομική βάση και θα ρυθμίζει τα βασικά στοιχεία του εικονικού χρήματος — ενώ αφήνει την τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει με αυτό στην κεντρική τράπεζα.
Οι επικριτές
Όσον αφορά τους επικριτές του σχεδίου, στα τέλη του περασμένου μήνα μια ομάδα βουλευτών της ΕΕ προέτρεψε την ΕΚΤ να αναβάλει την απόφασή της να προχωρήσει στην επόμενη φάση, λέγοντας ότι η προστιθέμενη αξία για το ευρύ κοινό «παραμένει ασαφής» και ότι η εφαρμογή είναι αβέβαιη. Ο Fabio Panetta, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι υπεύθυνο για την έρευνα γύρω από την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ, αντέτεινε ότι τα επόμενα βήματα αποτελούν απλώς περισσότερη προετοιμασία, παρά μια τελική ετυμηγορία για την έναρξη του πρότζεκτ.
Η στάση έναντι των μετρητών δεν είναι ενιαία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Γερμανούς να παραμένουν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του φυσικού νομίσματος. Ο πρόεδρος της Bundesbank πάντως υπερασπίστηκε το πρότζεκτ, αν και προειδοποίησε ότι αναμένει πως το ψηφιακό ευρώ θα είναι έτοιμο για χρήση μόνο σε «περίπου πέντε χρόνια».
Latest News
Citi: 5+1 παράγοντες που καθορίσουν τα κρυπτονομίσματα το 2025 - Ο καταλύτης Τραμπ
Η Citi αναλύει τις συνθήκες στην αγορά και περιγράφει τις προκλήσεις για το νέο έτος
Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις με.... Bitcoin - Τα σχέδια Πούτιν
Φέτος, η Ρωσία επέτρεψε τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο και έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει νόμιμη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων