Με δεκάδες καταστήματα που καλύπτουν όλη την Ελλάδα, ισχυρό ψηφιακό κανάλι, αλλά και παρουσία σε extreme αγορές του εξωτερικού, όπως η Παλαιστίνη και το Ιράκ, η Migato του Παναγιώτη και της Μαρίας Γάτου κλείνει εφέτος 40 χρόνια στον κλάδο της υπόδησης και των αξεσουάρ.

Παρότι το ελληνικό brand διατηρεί μεγάλη αναγνωρισιμότητα, με τον τζίρο να κινείται ελαφρώς ανοδικά το 2022, η Migato αναζητεί το βηματισμό της, έχοντας καταρτίσει σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεών της.

Η διοίκηση της Migato, για την οποία οι ορκωτές ελεγκτές εξέφρασαν στην τελευταία τους έκθεση ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται µε τη συνέχιση της δραστηριότητάς της, αναφέρει στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για το 2022 πως η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, δεδομένου ότι έχει εξαντλήσει τα πιστωτικά όρια δανεισμού που της έχουν χορηγήσει οι τράπεζες.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η διοίκηση, ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, έχει εκπονήσει μελέτη προεξοφλήσεως μελλοντικών ταμειακών ροών για την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται θετική μελλοντική πορεία της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ετοιμαστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, με τη διοίκηση να αναμένει την αποδοχή του από τις πιστώτριες τράπεζες.

«Παρά ταύτα, το ενδεχόμενο της μη επιτυχούς υλοποίησης της συμφωνίας χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωση υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικά με την δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας», όπως επισημαίνεται.

Ζημιές και ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές

Να σημειωθεί ότι οι σωρευμένες ζημίες της εταιρείας στο τέλος του 2022 ανέρχονταν στο ποσό των 7.493.781,65 ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις υπολείπονταν των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 2.285.070,41 ευρώ.

Επίσης, οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022 ανέρχονται σε 13.890.361,11 ευρώ, με τις ληξιπρόθεσμες και ρυθμιζόμενες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να φθάνουν σε 1.044.139,26 ευρώ.

Για τα Κοινοπρακτικά Ομολογιακά Δάνεια καθώς και για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας, έχουν δοθεί την 31/12/2022 εμπράγματες εξασφαλίσεις (προσημειώσεις υποθήκης) συνολικού ποσού 20,4 εκατ. ευρώ επί ακινήτων της εταιρείας και εγγυητών. Υφίσταται εγγύηση της εταιρείας Migato A.E. για την τήρηση των υποχρεώσεων εκ των συμβάσεων πιστώσεως με Ανοιχτό Αλληλόχρεο Λογαριασμό, μεταξύ της τράπεζας Alpha Bank και της εταιρείας Tsiao Μονοπρόσωπη Α.Ε. για ποσό 16,4 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 10% στον τζίρο

Ο κύκλος εργασιών της Migato ανήλθε σε 9,61 εκατ. ευρώ το πληθωριστικό 2022 έναντι 8,76 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 10%.

Τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 2,29 εκατ. ευρώ από 2,35 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021, εμφανίζοντας μείωση κατά 65.273,26 ευρώ ή ποσοστό 2,77 %. Μετά την αφαίρεση των εξόδων Διοίκησης, Διάθεσης, Χρηματοοικονομικών, λοιπών εξόδων, πλέον λοιπών εσόδων, παρέμειναν ζημιές χρήσης προ φόρων 1.493.458,66 ευρώ, έναντι των ζημιών προ φόρων 1.501,194,17 ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Οι ζημιές μετά φόρων ανήλθαν σε 1.493.458,66 ευρώ έναντι των ζημιών 1.501,194,17 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος των υποδημάτων και αξεσουάρ ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν πληγεί περισσότερο από την δεκαετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ενώ το «χτύπημα» της πανδημίας επιδείνωσε την κατάσταση.

Βεβαίως η επαναφορά στην κανονικότητα σε συνδυασμό με τις αυξημένες τουριστικές ροές, αλλά και ο εξορθολογισμός στα κόστη, έδωσαν ώθηση στον κλάδο των ελληνικών εταιρειών υποδημάτων την προηγούμενη χρονιά, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα να είναι θετικές.

Από το 1983

Παρότι η επωνυμία Migato κάνει λίγο… γιαπωνέζικη, είναι άκρως ελληνική.

Με πολυετή εμπορική εμπειρία από την Αμερική ο Παναγιώτης Γάτος, καταγόμενος από τη Λαμία, επέστρεψε στην πατρίδα τη δεκαετία του ’80 και ήθελε να κάνει κάτι δικό του.

Έτσι μαζί με τη γυναίκα του Μαρία Ζαχαράκη ιδρύουν την εταιρεία υποδημάτων Migato το 1983.

Από τον συνδυασμό των ονομάτων τους προέκυψε και η επωνυμία Migato. Το «Mi» προήλθε από το «Μαρία» και το «Gato» από το επίθετο του ιδρυτή.

Το πρώτο κατάστημα Migato άνοιξε στη Λαμία το 1989, ενώ μια δεκαετία μετά εγκαινιάζεται το πρώτο flagship κατάστημα στην οδό Ερμού.

Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία επεκτείνεται και στα παιδικά παπούτσια, ενώ κάνει και το μεγάλο βήμα προς το εξωτερικό ανοίγοντας καταστήματα σε αρκετές χώρες, με το δίκτυό της να φθάνει τα 120 σημεία πώλησης.

Αυτή τη στιγμή με βάση όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, λειτουργούν 70 καταστήματα στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων και των επίσημων συνεργατών) και 6 στο εξωτερικό εκ των οποίων τα 4 στην Κύπρο και από ένα στη Ραμάλα της Παλαιστίνης και στη Βαγδάτη στο Ιράκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων