Τεράστιες ανισότητες στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ διαφορές – ταυτοχρόνως – νέοι και γυναίκες αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας. Οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες για ίση εργασία, ενώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες.

Μισθολογικό χάσμα

Το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει το 13%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ένα ευρώ που κερδίζει ένας άνδρας, μια γυναίκα κερδίζει 0,87 ευρώ. Οι γυναίκες θα πρέπει να δουλέψουν 1,5 μήνα παραπάνω κατά μέσο όρο για να καλύψουν τη μέση μισθολογική διαφορά.

Πώς θα μειωθεί το έμφυλο χάσμα στο εργασιακό περιβάλλον των επιχειρήσεων

Οι ανισότητες στην εργασία είναι το θέμα του διήμερου διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στη χώρα μας – χθες και σήμερα – από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), τη Διεθνή Ένωση Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS) και σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.).

Την ύπαρξη ανισοτήτων στην αγορά εργασίας της χώρας, παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στο συνέδριο αναφερόμενος στο ζήτημα της αμοιβής των γυναικών, αλλά στην υψηλή ανεργία των νέων. «Περιμένουμε τα συμπεράσματα του συνεδρίου σας προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μελέτη

Μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνει ότι οι γυναίκες λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες. Η μελέτη καταγράφει μισθολογικές ανισότητες μεταξύ κοινωνικών ομάδων και καθεστώτων απασχόλησης προσδιορίζουν ως έναν βαθμό το κοινωνικό κόστος της ακρίβειας. Χαρακτηριστική είναι η μισθολογική ανισότητα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και μεταξύ εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης όταν συνυπολογίζεται ο χρόνος εργασίας.

Το 2021 οι γυναίκες εργάζονταν σχεδόν τον ίδιο χρόνο με τους άνδρες, αλλά λάμβαναν 16,5% χαμηλότερο μισθό. Αντιστοίχως το 2019 οι γυναίκες λάμβαναν 17,5% χαμηλότερο μέσο μισθό. Αν και η διαφορά μεταξύ 2019 και 2021 αντανακλά μια μικρή αύξηση στις μισθολογικές αποδοχές των γυναικών, αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να περιορίσει το μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται σε σχέση με τους άνδρες. Μία από τις κύριες αιτίες ύπαρξης αυτού του χάσματος είναι η υψηλή απασχόληση των γυναικών σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.

Η ανεργία

Στην απασχόληση των νέων η Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με το ποσοστό απασχόλησης στους νέους κάτω των 25 ετών να είναι μόλις 18,2%.

Αντιστοίχως η ανεργία των γυναικών τον Μάιο του 2023 διαμορφώθηκε στις 14,4 ποσοστιαίες μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση 2,2 μονάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022

Είναι αξιοσημείωτο οτι η ανεργία των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσια από την ανεργία των ανδρών, με τη διαφορά τους να αγγίζει τις 6,7 ποσοστιαίες μοναδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax