Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει το στερεότυπο πως οι ελκυστικές γυναίκες είναι πιο ευνοημένες στην εργασία λόγω… ομορφιάς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες είναι αυτοί που αποκομίζουν περισσότερα οφέλη σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο και είναι πιο πιθανό να ανελιχθούν πιο γρήγορα λόγω εμφάνισης.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Social Science Quarterly» έρχονται σε αντίθεση με εκείνα παλαιότερης μελέτης που υποστήριξε ότι η ελκυστικότητα των κοριτσιών στην εφηβεία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την μελλοντική τους επιτυχία.
Brain drain στην Ελλάδα, νέες θέσεις Πανεπιστημιακών και νέο μισθολόγιο
Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 11.000 νεαρά άτομα από την εφηβεία μέχρι και κάποια χρόνια μετά την ενηλικίωση, συμπεριλαμβανομένων αξιολογήσεων για την εμφάνισή τους, τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά τους επιτεύγματα και τα εισοδήματά τους.
Τα άτομα που βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά στην ηλικία των 15 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τους γονείς τους σε εισοδήματα και επιτυχία κλείνοντας τα 30. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται δε να ισχύει περισσότερο για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι γενικά οι άνθρωποι τείνουν να χαρακτηρίζουν τα ελκυστικά, κατά τα συμβατικά πρότυπα, άτομα ως πιο έξυπνα, έμπιστα και ταλαντούχα.
Η σωματική ελκυστικότητα στην ηλικία των 15 φάνηκε λοιπόν να κάνει τη διαφορά ακόμα και 20 χρόνια μετά.
Η εν λόγω έρευνα είχε ως στόχο να εξετάσει πώς η ελκυστικότητα ενός ατόμου από μικρή ηλικία επηρεάζει την ανοδική του πορεία κοινωνικά και επαγγελματικά.
Θεωρητικά όμως, όπως επεσήμαναν οι συγγραφείς, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Ένα δηλαδή επιτυχημένο σε μεγαλύτερη ηλικία άτομο να φαίνεται περισσότερο ελκυστικό από πριν είτε λόγω επιλογής ρούχων είτε επειδή πλέον γυμνάζεται κτλ.
Οι άνδρες μπορούν να «ποντάρουν» περισσότερο από τις γυναίκες στην ομορφιά
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους άνδρες παρατηρείται μεγαλύτερη σχέση μεταξύ επαγγελματικής ανέλιξης και ελκυστικής εμφάνισης.
Όσοι στα εφηβικά τους χρόνια αξιολογήθηκαν ως «πολύ ελκυστικοί» είχαν υψηλότερες πιθανότητες κοινωνικής αποδοχής και οικονομικής ασφάλειας μεγαλώνοντας από εκείνους που έλαβαν χαμηλότερη βαθμολογία.
Για τους άνδρες, κάθε βήμα στη «σκάλα της ελκυστικότητας» σήμαινε ένα παραπάνω βήμα στην «σκάλα της επαγγελματικής επιτυχίας».
Μεταξύ των γυναικών αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε τέτοια αντιστοιχία. Με λίγα λόγια, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές σε επαγγελματικό και εισοδηματικό επίπεδο ανάλογα με το βαθμό της ελκυστικότητάς τους.
Σημαντικοί περιορισμοί
Ένας σημαντικός περιορισμός της εν λόγω μελέτης, τον οποίο αναγνωρίζουν οι ερευνητές, είναι ο χρόνος της αρχικής αξιολόγησης της εμφάνισης των ατόμων.
Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, ως μη ελκυστικός στην εφηβεία μπορεί αργότερα να αλλάξει σημαντικά εμφανισιακά.
Άλλο ένας περιοριστικός παράγοντας είναι τα κριτήρια ελκυστικότητας μιας και δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά για το τι εκλαμβάνει ο καθένας ως όμορφο.
Οι συγγραφείς της μελέτης ωστόσο επισημαίνουν ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ επιτυχίας και εξωτερικής εμφάνισης προσπάθησαν να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά.
Πηγή: vita.gr
Latest News
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους
Τεχνητή νοημοσύνη: 1 στους 7 έχει χάσει την εργασία του - Αποκαλυπτική έρευνα
Ο χρόνος που εξοικονομείται από την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες
Από το «βερεσέ» των κρατών στο «τεφτέρι» των καταναλωτών - Πώς αλλάζει η τάση BNPL
Το μεγάλο όφελος του BNPL είναι επίσης το μεγαλύτερο πιθανό του πρόβλημα
Το νέο παράδοξο στην αγορά εργασίας: Θέσεις «χωρίς πτυχίο» που απαιτούν... πτυχίο
Ορισμένοι εργοδότες παραιτούνται από τις απαιτήσεις πτυχίου, ωστόσο αυτό δεν οδηγεί σε εκτεταμένες προσλήψεις.