
Εάν κανείς παρατηρήσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, θα διαπιστώσει ένα παράδοξο.
Από τη μια έρχονται και επανέρχονται οι προβλέψεις που υποστηρίζουν ότι σύντομα θα μπούμε σε ύφεση. Αυτό ως ένα βαθμό είναι ήδη πραγματικότητα για κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες, όχι όμως για την αμερικανική, παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων, που είναι σε υψηλό 22ετίας.
Από την άλλη, βλέπουμε αυτή την ύφεση διαρκώς να αναβάλλεται για ένα μεταγενέστερο χρονικά σημείο και τις κατά περίπτωση «Κασσάνδρες» να διαψεύδονται.
Όμως, την ίδια στιγμή μπορεί να μην έρχεται ύφεση, αλλά δεν έρχεται ούτε ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ σε μια πρόσφατη έκθεσή του υπογράμμισε ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου οι προβλέψεις πενταετίας που κάνει διαρκώς υποχωρούν. Το 2013 η πρόβλεψη σε βάθος πενταετίας ήταν για ανάπτυξη 4,9%, ενώ το 2023 η αντίστοιχη πρόβλεψη είχε υποχωρήσει στο 3,1%.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν πετύχουν οι προσπάθειες να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό (κάτι που φαίνεται να γίνεται σε επίπεδο γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή), αυτό δεν θα ακολουθηθεί από μια μεγάλη αναπτυξιακή ορμή, αλλά μάλλον μια εικόνα στασιμότητας.
Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και στις αναπτυγμένες οικονομίες και κατ’ επέκταση και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Κάτι που με τη σειρά του, όπως επισημαίνει και το ΔΝΤ, θα επιβραδύνει το ρυθμό σύγκλισης ως προς τα επίπεδα ζωής ανάμεσα στις αναδυόμενες χώρες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες από τη μια, τις αναπτυγμένες οικονομίες από την άλλη.
Στην πραγματικότητα εκεί που φοβηθήκαμε ότι θα είχαμε να κάνουμε με έναν στασιμοπληθωρισμό, αποδεικνύεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια συνολικότερη αλλαγή, αυτή που οδηγεί σε έναν στασιμοκαπιταλισμό.
Και τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα. Οι αναπτυγμένες οικονομίες έχουν πληθυσμούς που γερνούν, δεν εμφανίζουν ανάλογες αυξήσεις παραγωγικότητας όπως στο παρελθόν, και ολοένα και περισσότερο αποκόπτονται από οικονομίες με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εξαιτίας γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
Το μόνο που συντηρεί ρυθμούς ανάπτυξης είναι η κατανάλωση και η συνεχιζόμενη υπερδιόγκωση του χρηματοοικονομικού τομέα, που όμως μπορεί να πάρει και τα χαρακτηριστικά «φούσκας».
Την ίδια στιγμή υπάρχουν μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή που θα απαιτήσουν όχι μόνο μεγάλες δαπάνες για να γίνουν οι επενδύσεις που χρειάζονται για την Πράσινη Μετάβαση, αλλά και αλλαγές μεγάλες καταναλωτικών συνηθειών.
Όμως, εάν κανείς κοιτάξει τον τρόπο που οι κυβερνήσεις φαίνονται αδύναμες να χαράξουν στρατηγική (όταν δεν φαίνονται πλήρως παραδομένες στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων), καταλαβαίνει ότι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα μπορέσουν να απαντήσουν στις προκλήσεις της εποχής του στασιμοκαπιταλισμού.
Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απαντήσουν αποτελεσματικά ούτε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, ούτε σε αυτή των εντεινόμενων παγκόσμιων ανισοτήτων (που περιλαμβάνουν και την αύξηση των ανθρώπων σε επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως).
Όλα αυτά δείχνουν πόσο ανάγκη έχουμε για μια πολιτική συζήτηση που να απαντά σε πραγματικά και όχι επικοινωνιακά ερωτήματα και να σκέφτεται πέρα από τις αυθόρμητες δυναμικές της αγοράς.
Μόνο που όσο συνεχίζονται διαλυτικά φαινόμενα στους πολιτικούς χώρους που θα είχαν κάθε λόγο να την ανοίξουν, αυτή θα αργήσει δυστυχώς να γίνει.


Latest News

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα

Ανάσταση! Δηλαδή, ζωή, ανάσα και ελπίδα
Ανάσταση σημαίνει τερματισμός κάθε λογής θανάτου, νίκη απέναντι σε ό,τι σκοτώνει τη ζωή. Να ξαναβρούμε τον τρόπο να ζούμε, να ανασαίνουμε και να ελπίζουμε

Ο μεγάλος αστερίσκος
Το θέμα του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, η κυβέρνηση το άφησε στα χέρια των επιχειρήσεων

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Το μίσος για τα Πανεπιστήμια
Γιατί η ακροδεξιά – σε όλες τις παραλλαγές της… – μισεί τα πανεπιστήμια όταν κάνουν τη δουλειά τους

Αναζητείται θετική έκπληξη
Ένα υπερατλαντικό ταξίδι για διακοπές στην Ελλάδα ενός Αμερικανού, που έκλεισε το πακέτο των διακοπών του τον χειμώνα, έχει ακριβύνει κατά 10% μόνο από την ισοτιμία

Εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ
Ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα είναι κάτι πέρα από την «τέχνη της συμφωνίας» (art of the deal) του Τραμπ

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα