Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβάρυνση που θα φέρουν τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και το δημογραφικό στα συστήματα υγείας, κρούει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.
Το δημογραφικό θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα, επισημαίνει.
Όπως εξηγεί «εκτός από το ότι δεν θα υπάρχει αρκετά νέο προσωπικό να στελεχώσει τα συστήματα υγείας, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, οι οποίοι θα στηρίζονται από ένα σύστημα που η οικονομία του ουσιαστικά θα κινείται όλο και περισσότερο από λιγότερους νέους».
ΕΕ: Συρρικνώθηκε κατά 265.000 άτομα ο πληθυσμός της ΕΕ – Πόσο υποχώρησε στην Ελλάδα
Όλο αυτό το μείγμα οδηγεί σε μία αύξηση της πίεσης του συστήματος υγείας και αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, που μπορεί να το στηρίξει οικονομικά, σημειώνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας στο άμεσο μέλλον είναι η επιδημία του δημογραφικού προβλήματος», προσθέτει, «και θα πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους θα το κάνουμε αυτό πιο αποτελεσματικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απλές λύσεις».
Σε άλλο σημείο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης φέρνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος σε σχέση και με την κλιματική αλλαγή.
«Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν άνοια, ξέρουν να προστατεύονται λιγότερο έναντι της αύξησης της θερμοκρασίας, από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έχουν. Και η άνοια σχετίζεται με την ηλικιακή κατανομή στον πληθυσμό, αλλά και την κλιματική αλλαγή. Άρα αυτοί οι άνθρωποι που σε ένα καύσωνα, για παράδειγμα, δεν ξέρουν να προστατευτούν, θα οδηγούνται πιο μαζικά στα συστήματα υγείας».
Όπως είπε, το ίδιο συμβαίνει σε διάφορες ασθένειες. «Οπότε ένα σύστημα υγείας που ήδη λειτουργεί οριακά, αν αυξηθεί η πίεσή του 10%-20% θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα».
Η κλιματική αλλαγή συνδέεται με αύξηση αυτοκτονικών διαθέσεων
Είναι ήδη γνωστό, λέει ο κ. Μαγιορκίνης, ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα λοιμώδη νοσήματα, διότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας τα κουνούπια μπορούν πλέον και εξαπλώνονται σε περιοχές που δεν μπορούσαν πριν.
Και τα κουνούπια ως γνωστόν είναι φορείς συγκεκριμένων ασθενειών, όπως είναι ο δάγκειος, ο δυτικός Νείλος κ.λπ.
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται ακόμα και με αύξηση αυτοκτονικών διαθέσεων, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αύξηση ψυχικών, νευρολογικών και χρόνιων νοσημάτων όπως π.χ. οι ασθένειες του πνεύμονα.
«Θα δούμε να αυξάνεται η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, αλλά και ο καρκίνος. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο το φάσμα των ασθενειών που μπορούμε να φανταστούμε».
Σε ερώτηση ποιος ακριβώς είναι ο μηχανισμός που γίνονται ολοένα και συχνότερα τα παραπάνω νοσήματα από την αύξηση της θερμοκρασίας, ο καθηγητής απαντά ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στον αέρα επηρεάζονται από τη θερμοκρασία και από την υγρασία, καθώς και η απορροφητικότητά τους.
«Μην ξεχνάμε ότι η αύξηση θερμοκρασίας προκαλεί ακραία φαινόμενα όπως είναι οι μεγάλες πυρκαγιές, όπου εκεί παράγονται συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ενώσεις και μολυντές, οι οποίοι σχετίζονται με τον καρκίνο».
Να βρούμε τρόπους να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά
Ερωτώμενος για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από τη μοναξιά, την οποία πρόσφατα ο ΠΟΥ χαρακτήρισε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με επιπτώσεις τόσο επικίνδυνες όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε:
«Να δώσουμε κίνητρα, ώστε ο κόσμος να έρχεται πιο συχνά σε επαφή και όχι μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων μόνο. Πρέπει να δούμε κοινωνικές δράσεις, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αναπτύσσουν πιο στενούς και πιο πραγματικούς κοινωνικούς δεσμούς. Η μοναξιά είναι μία σιωπηλή επιδημία, την οποία δεν μπορούμε εύκολα να αντιμετωπίσουμε, αλλά η λύση είναι η δικτύωση. Να βρούμε τρόπους να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά».
Πηγή: ΑΠΕ
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»