Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αποφασίζουν να εισαχθούν στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.
Πριν από μερικές δεκαετίες, το Λονδίνο θεωρούνταν κορυφή, ειδικά όταν μικρότερα χρηματιστήρια με έδρα το Κάρντιφ, το Εδιμβούργο, το Αμπερντίν και το Λιντς συγχωνεύτηκαν με το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ωστόσο, τώρα η παγκόσμια εστίαση μπορεί να μετατοπιστεί στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε χρηματιστήρια όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το NASDAQ.
Όπως υπογραμμίζει το Euroneew, η Flutter Entertainment, η CRH και η Smurfit Kappa είναι μερικές από τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές εταιρείες που στράφηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Αυτό συμπίπτει με ορισμένες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης που επιλέγουν να μην εισαχθούν καθόλου στην Ευρώπη, αλλά απλώς να πάνε απευθείας στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ για να ξεκινήσουν τις αρχικές δημόσιες προσφορές τους (IPO). Η διπλή εισαγωγή, με παρουσία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, γίνεται επίσης ολοένα και πιο συχνή.
Γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες επιλέγουν τις ΗΠΑ;
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γοητεύονται από την αμερικανική αγορά καθώς οι αποτιμήσεις είναι υψηλότερες. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ έχει επίσης διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για πράσινα και βιώσιμα έργα και βιομηχανίες. Αυτό άνοιξε έναν κόσμο νέων ευκαιριών για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διευκόλυνε επίσης πολύ τις ξένες εταιρείες να επενδύουν σε διάφορους τομείς, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο τώρα προσπαθεί να απλοποιήσει μέρος της γραφειοκρατίας του.
Ένας άλλος λόγος για περισσότερες ευρωπαϊκές IPO στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ είναι ότι οι περισσότερες από τις ιδιωτικές εταιρείες που προχωρούν σε IPO ανήκουν σε εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και ιδιωτικών κεφαλαίων που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, αυτές προτιμούν συχνά η IPO να πραγματοποιείται σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας και της άνεσής τους στις αμερικανικές αγορές.
Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές επιχειρήσεις, η εισαγωγή στον Nasdaq θεωρείται πηγή μεγάλων ευκαιριών, ιδίως προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος για άντληση χρηματοδότησης στο μέλλον.
Επιπλέον, οι αμερικανικές μετοχές κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές, με περίπου το 70% του MSCI World Index να αποτελείται από αμερικανικές εταιρείες. Αυτές οι τεράστιες εταιρείες, όπως η Apple ή η IBM έχουν επίσης κεφαλαιοποίηση πολύ υψηλότερη από τις μετοχές του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί.
Οι κίνδυνοι
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρνητικοί κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ. Η νομισματική σύσφιγξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ παρακολουθείται στενά, καθώς υπάρχυν ανησυχίες ότι μπορεί να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Επιπλέον, εάν η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς επεκταθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι κρίσεις τιμών σε βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια και άλλες πρώτες ύλες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτοξευόμενο πληθωρισμό και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για άλλη μια φορά.
Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας στους ημιαγωγούς έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να εμποδίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Κίνας σε εξελιγμένα τσιπ μέσω περιορισμών στις εξαγωγές. Η Κίνα μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσει τις δικές της κυρώσεις στις εξαγωγές, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ.
Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τις εταιρείες της ;
Σύμφωνα με το Euronews επί του παρόντος, τα χρηματιστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν λίγο περισσότερα για να κρατήσουν τις εταιρείες στο σπίτι τους, εστιάζοντας σε μικρότερες εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οφέλη όπως περισσότερα μέτρα τόνωσης, φορολογικές ελαφρύνσεις, φθηνότερη γη και άλλα. Καθώς αυτές οι εταιρείες μπορεί να απέχουν ακόμα λίγο από το ενδεχόμενο ενός ντεμπούτου στις ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ένα ωραίο χρονικό διάστημα για να τις πείσουν να παραμείνουν.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ισχυρότεροι κανονισμοί και μεγαλύτερη ευκολία στις επενδύσεις για τις εταιρείες θα ήταν καθοριστικής σημασίας για να βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να παραμείνουν ζωντανά.
Latest News
«Επιμένει» ανοδικά ο χρυσός
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο
Δύο ταχυτήτων σήμερα η Wall Street: Άλμα για τον Dow- Άδύναμος ο Nasdaq
O Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 43.870 μονάδες
Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
Ενισχύονται οι ανησυχίες για το αποτύπωμα της οικονομικής πολιτικής Τραμπ στην αγορά ομολόγων
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Στο φίνις τα κέρδη στην Ευρώπη - Βουτιά για την JD Sports
Το κλίμα όμως παραμένει επιφυλακτικό όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έξοδο στις αγορές για 11 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα για το 2025
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ περίπου 8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τις κοινοπρακτικές εκδόσεις και δημοπρασίες ομολόγων
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Ράλι χωρίς φρένα για το Bitcoin - «Βλέπει» τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά άλλο, ενόψει της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Έχει εκτοξευθεί κατά 40% από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου