Διορθωτικά κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με πολλά χαρτοφυλάκια να παίρνουν μέρος των κερδών τους μετά από τέσσερις εβδομάδες ανόδου, ενώ αναμένουν και τα στοιχεία από τις επιδόσεις των λιανικών πωλήσεων της περασμένης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 0,09% στις 35.358 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,23% στις 4.548 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,20% στις 14.222 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ήπιες πιέσεις

Η Wall Street έχει ήδη καταγράψει τέσσερις εβδομάδες ανόδου, με το κλίμα να παραμένει όμως βελτιωμένο, παρά τις προειδοποιήσεις από ορισμένες λιανεμπορικές αλυσίδες ότι οι καταναλωτικές δαπάνες εξασθενούν. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης ενημερώσεις σχετικά με την έναρξη της εορταστικής περιόδου αγορών μετά τη Black Friday.

Τα αδύναμα στοιχεία δαπανών θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve αρχίζουν να επιβαρύνουν την ευρύτερη οικονομία. «Η τελευταία έρευνα για τα νοικοκυριά της Fed της Νέας Υόρκης δείχνει ότι ένα υψηλό ποσοστό καταναλωτών λένε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να λάβουν πίστωση… Όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, γίνεται πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να δανειστούν», σχολίασε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management.

Πάντως, οι υπεύθυνοι πολιτικής της Fed έχουν δώσει μέχρι στιγμής ελάχιστες ενδείξεις για το πόσο καιρό θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια. Αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell, πρόκειται να κάνουν δηλώσεις αυτή την εβδομάδα.

Μία συνεδρίαση πολιτικής της Fed παραμένει φέτος και οι επενδυτές ελπίζουν να αποκτήσουν κάποια σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια τότε. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι δεν είχαν συζητηθεί πιθανές μειώσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street