Με νευρικότητα, χαμηλό τζίρο, που ανέβηκε στις δημοπρασίες, και μεταβλητότητα σε αρκετούς τίτλους άνοιξε την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πολιόρκησε για ακόμη μία φορά τις 1.260 μονάδες, χωρίς όμως να δώσει το μήνυμα της αποφασιστικής διάσπασης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερικών «μεγάλων» του ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 1.265,36 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.255,65 μονάδων (-0,24%) και 1.267,31 μονάδων (+0,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 121,8 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 28,5 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 14,7 εκατ.  ευρώ.

Wall Street: Ήπιες διορθώσεις

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 3.077,47 μονάδες, ενώ στο +0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.106,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 1.057,75 μονάδες.

Επιλεκτικότητα και βραχύ trading

Η επιλεκτικότητα και μικρά και σύντομα trading ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης, με το ΧΑ να μην μπορεί να ξεφύγει από το στενό εύρος στο οποίο «λιμνάζει» τις τελευταίες ημέρες. Δεν μπόρεσε μάλιστα ούτε σήμερα που η ελίτ των εισηγμένων παρουσιάζουν εαυτόν στη λονδρέζικη επενδυτική κοινότητα, προς άγραν κεφαλαίων στην πολλά υποσχόμενη αγορά.

Έτσι, η τέταρτη ημέρα πολιορκίας των 1.260 μονάδων για τον γενικό δείκτη δεν έφερε κάτι νέο στην αγορά, με τους περισσότερους τίτλους να επιτρέπουν κάποιες μικρο-διορθώσεις τίτλων στα τρέχοντα επίπεδα. Ο χαμηλός τζίρος ήταν μια μεταβλητή που εξακολούθησε να προβληματίζει τους πιο συντηρητικούς long που θέλουν να είναι περισσότερο προστατευμένοι ενόψει κλεισίματος του μήνα.

Καλώς ή κακώς όμως η αγορά έχει αρχίσει να βλέπει την επόμενη χρονιά, αναλώνοντας κάποιες κινήσεις σε διόρθωση των θέσεων αρκετών χαρτοφυλακίων. Όπως μάλιστα τονίζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όσο και να προσπαθήσει κάποιος να είναι απαισιόδοξος για το 2024, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη δύσκολα τον αφήνουν. Για ακόμα μία φορά ο πόλεμος έφερε αντίθετα αποτελέσματα στην αγορά, μιας και όποιοι έσπευσαν να πουλήσουν ή έχουν μείνει με μετρητά που αναγκαστικά θα μπουν ή μπήκαν σε αισθητά υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, πλέον πάμε για τον τελευταίο μήνα του έτους και μένει να δούμε το τι ρεκόρ απόδοσης θα καταγράψει η αγορά. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και η επόμενη χρονιά θα είναι με κέρδη, με την αγορά να περιμένει νέους ξένους και Έλληνες επενδυτές αλλά και νέες εισαγωγές που θα τονώσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Το θέμα είναι ότι πλέον ο τραπεζικός έχει περάσει σε ξένους θεσμικούς που θα κοιτάξουν να αξιοποιήσουν τον χαμηλό ιδιωτικό δανεισμό στην χώρα μετά από την πολυετή κρίση. Αυτό από την μία θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους και από την άλλη θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης και τα ΕΛΧΑ ξεχώρισαν με το +5,5% που σημείωσαν αμφότερες, με τις ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Motor Oil να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, Τιτάν, Μυτιληναίο και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Autohellas, Alpha bank, Coca Cola, Βιοχάκο, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΟΤΕ και Cenergy.

Η Jumbo, από την άλλη πλευρά, είχε προφανώς “υπόλοιπα” από την αποκοπή μερίσματος, κλείνοντας σήμερα με απώλειες 2,42%, ενώ οι απώλειες σε Εθνική, Quest και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean και Eurobank, με τη ΔΕΗ να κλείνει αμετάβλητη.

Μεγάλους όγκους και σήμερα για την Frigoglass, η οποία επέστρεψε στα 6 σεντς με βουτιά 9,72%, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν και τα σχήματα Mezz, ενόψει των διανομών τους. Από την άλλη μεριά, η Optima Bank βρήκε τον ανοδικό δρόμο μετά από τη δίμηνη ταλαιπωρία της, κλείνοντας σήμερα με κέρδη 6,65% στα 7,86 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών