Υποτονικές και επιλεκτικές είναι οι κινήσεις που καταγράφονται σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στη ζώνη πλησίον των 1.260 μονάδων, χωρίς όμως να δείχνει διαθέσεις να λύσει την περίοδο της πλάγιας κίνησης στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,14% στις 1.260,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.070,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,15% στις 1.063,53 μονάδες.

Η καρδιά χτυπά στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο έχει μεταφερθεί σήμερα και αύριο η καρδιά των «μεγάλων» του ΧΑ, καθώς οι εκπρόσωποι 37 εισηγμένων βρίσκονται στην βρετανική πρωτεύουσα για το roadshow της Morgan Stanley. Το κλίμα είναι ήδη θετικό, καθώς πέραν των δημοσιονομικών επιδόσεων μιας οικονομίας που πλέον έχει την επενδυτική βαθμίδα, οι ομάδες των επενδυτών θα ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και τα σχέδια ανάπτυξης του ενεργειακού κλάδου της χώρας.

Καλώς ή κακώς όμως η αγορά έχει αρχίσει να βλέπει την επόμενη χρονιά, αναλώνοντας κάποιες κινήσεις σε διόρθωση των θέσεων αρκετών χαρτοφυλακίων. Όπως μάλιστα τονίζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όσο και να προσπαθήσει κάποιος να είναι απαισιόδοξος για το 2024, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη δύσκολα τον αφήνουν. Για ακόμα μία φορά ο πόλεμος έφερε αντίθετα αποτελέσματα στην αγορά, μιας και όποιοι έσπευσαν να πουλήσουν ή έχουν μείνει με μετρητά που αναγκαστικά θα μπουν ή μπήκαν σε αισθητά υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, πλέον πάμε για τον τελευταίο μήνα του έτους και μένει να δούμε το τι ρεκόρ απόδοσης θα καταγράψει η αγορά. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και η επόμενη χρονιά θα είναι με κέρδη, με την αγορά να περιμένει νέους ξένους και Έλληνες επενδυτές αλλά και νέες εισαγωγές που θα τονώσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Το θέμα είναι ότι πλέον ο τραπεζικός έχει περάσει σε ξένους θεσμικούς που θα κοιτάξουν να αξιοποιήσουν τον χαμηλό ιδιωτικό δανεισμό στην χώρα μετά από την πολυετή κρίση. Αυτό από την μία θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους και από την άλλη θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα ΕΛΧΑ σημειώνουν άλμα 4,78%, με τις Ελλάκτωρ και ΕΥΔΠΑ να ακολουθούν με +2,01% και +2,05% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Βιοχάλκο και Πειριαώς, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, Λάμδα, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Eurobank.

Από την άλλη, η Jumbo χάνει 1,05%, με τις Autohellas, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy και Coca Cola να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΟΤΕ, Motor Oil, Quest και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών