Την καλή του πορεία συνεχίζει το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο καταγράφει άνοδο στις εξαγωγές κατά 27,3% συγκριτικά με πέρσι. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγείς εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σχεδόν το 30% των συνολικών φορτίωνδιακινείται προς ην Ιταλία ατυποποίητα, διαταράσσοντας την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, από 1/9/2023 έως και 24/11/2023 οι εξαγωγές ακτινιδίου ανέρχονται σε 61.427 τόνους έναντι 48.267 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022 με τις ποσότητες προς Καναδά να ανέρχονται σε 2.525 τόνους έναντι 1.714 τόνων πέρσι, προς ΗΠΑ 4.932 τόνοι έναντι 3.044 τόνων, προς Ισπανία 11.466 τόνοι έναντι 9.604 τόνων και προς Ιταλία 16.505 έναντι 9.961 τόνων.
Ακτινίδιο: Με θετικούς οιωνούς η νέα σεζόν – «Τρικλοποδιές» από επιτήδειους
«Στις ποσότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φορτία για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς), πιστεύοντας ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. υπήρξε σύμβαση αγοραπωλησίας μεταξύ Έλληνα εμπόρου και αλλοδαπού βιομήχανου και επιβεβαιώθηκε ότι μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Παράλληλα, συνεχίσθηκαν και οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία, οι οποίες ανήρθαν σε 1.491 τόνους, ενώ όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, «επαληθεύεται η πρόβλεψη για μηδενισμό των εξαγωγών μας μετά την είσοδο του Ιράν στην Ινδία, οι οποίες ανέρχονται σε 1.272 τόνους έναντι 3.220 τόνων πέρσι».
Τα ατυποποίητα
Να σημειωθεί ότι παρά τις επισημάνσεις των εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών, η ροή των ατυποποίητων ακτινιδίων κυρίως προς Ιταλία αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των εξαγωγών «με ότι σημαίνει τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους».
«Βάσει των αναφερομένων φορτίων – ποσοτήτων διακινουμένων φρούτων και λαχανικών ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Υπογραμμίζει δε, ότι στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και Ισπανίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας «με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών».
Χαμηλοί ρυθμοί για τα μήλα
Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-24/11/223 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 16.521 τόνου έναντι 28.822 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εξαγωγές προς Αίγυπτο ανέρχονται σε 8624 τόνους έναντι 20.441 τόνων την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, προς Σαουδική Αραβία 1.288 τόνοι έναντι 1.274 τόνων, προς Ιορδανία 999 τόνοι έναντι 2035 τόνων.
Όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς αυτή η μειωμένη ροή των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων, οι οποίες ανήλθαν σε 8.765 τόνους έναντι 2.317 πέρσι εκ των οποίων 5.985 από Βόρεια Μακεδονία «δημιουργεί ερωτήματα για την διάθεση τους και σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής των εισαγομένων μήλων εφιστάται αφενός να αναγράφεται η χώρα καταγωγής τους και να συνοδεύονται από αναλύσεις τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων».
Εσπεριδοειδή και σταφύλια
Αυξημένες κατά 10,3% είναι οι εξαγωγές πορτοκαλιών φτάνοντας τους 22.464 τόνους, ενώ μειωμένες κατά 32,7% είναι των μανταρινιών (14.165 τόνους).
Συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών με 42.350 τόνους, (μείωση κατά 11,3% έναντι του 2022)
Εξαγωγές αγγουριών και ντομάτας
Οι εξαγωγές αγγουριών το διάστημα από 1/9 έως 24/11/23 ανέρχονται σε 9.867 τόνους έναντι 9.250 τόνων την περίοδο 2022 καταγράφοντας άνοδο κατά 6,7%.
Μετά την 9η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας αυξάνονταν αλματωδώς μέχρι τις 3/11. Μετά όμως την είσοδο την είσοδο της ελληνικής παραγωγής οι εισαγωγές σταμάτησαν και ενδεικτικά: από 1/9-24/11 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 9.731 τόνους έναντι 4.509 τόνων το 2022, εκ των οποίων από Τουρκία 6.438 τόνοι έναντι 3.069 τόνοι πέρσι.
Ευρωπαϊκές απορρίψεις και εγκρίσεις
Την πρόταση της Επιτροπής για την δραστική μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων απέρριψε το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ενέκρινε τη θέση του σχετικά με νέους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τις συσκευασίες.
Οι δύο αυτές ψηφοφορίες, αποτελούν σημαντικά θέματα για τον τομέα των οπωροκηπευτικών. Ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas χαιρετίζει την έγκριση του σχεδίου κανονισμού για τη συσκευασία χωρίς τους περιορισμούς, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, καθώς το Κοινοβούλιο διάγραψε το παράρτημα V σημείο 2 σχετικά με τις συσκευασίες μίας χρήσης για νωπά οπωροκηπευτικά βάρους μικροτέρου του 1,5 Kgr.
«Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι με αυτήν την ψηφοφορία. Τώρα έχουμε έναν μη δεσμευτικό ευρωπαϊκό κανονισμό που θα επιτρέψει την επίτευξη συγκεκριμένων και σημαντικών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας και συσκευασίας, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες στα απορρίμματα τροφίμων και στην ασφάλεια των προϊόντων. Οι εξαγωγείς μας θα μπορούν να λειτουργούν με σαφείς κανόνες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Η συσκευασία, παρέχει θετικά χαρακτηριστικά στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορούν, όπως ασφάλεια, ιχνηλασιμότητα, ποιότητα, διατροφικές πληροφορίες, προέλευση, πληροφορίες για τη μέθοδο παραγωγής και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.
Επιπλέον, απέρριψε το σχέδιο κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων, που πρότεινε δραστική μείωση της χρήσης τους στην ΕΕ, είναι ένα γεγονός που δείχνει, την ρεαλιστική αντιμετώπιση της υφιστάμενης πραγματικότητας της παραγωγής των αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ των οποίων και των φρούτων και λαχανικών.
Η πρόταση κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων, η οποία απορρίφθηκε από τους ευρωπαίους βουλευτές , αποτελούσε πολύ σοβαρή απειλή για την παραγωγή στην ΕΕ, για τον Σύνδεσμό μας στην αντιμετώπιση παρασίτων και φυτικών ασθενειών, χωρίς αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις, που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή προμήθεια υγιεινών τροφίμων σε προσιτές τιμές», επισημαίνει ο Incofruit Hellas.
Latest News
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές
Πτωτική πορεία για εισροές και εκροές στη γεωργία - κτηνοτροφία
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Σεπτέμβριο 2024