Καθώς Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω μιας εύθραυστης εκεχειρίας στον πόλεμο του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και σποραδικών επιθέσεων από την Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του, ψάχνει να αποκόψει τη χρηματοδότηση που επιτρέπει σε αυτές τις οργανώσεις να συνεχίζουν να επιχειρούν.
Πλέον, όμως, ένα νέο μέτωπο έχει αναδειχθεί στον αγώνα του Ισραήλ ενάντια στη χρηματοδότηση ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Έτσι μπαίνει στο στόχαστρο ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο κρυπτονομισμάτων που ονομάζεται Tron που μέχρι πρότινος προσέλκυε λιγότερη εποπτεία απ’ ότι το Bitcoin.
Κρυπτονομίσματα: Ο ρόλος τους στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
Πιο γρήγορο και φθηνότερο από το Bitcoin, το δίκτυο Tron έχει ξεπεράσει τον αντίπαλό του ως πλατφόρμα για μεταφορές κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, σύμφωνα με συνεντεύξεις με επτά ειδικούς του οικονομικού εγκλήματος και ειδικούς σε έρευνες blockchain.
Το δίκτυο Tron
Μια ανάλυση του Reuters για τις κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων που ανακοινώθηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας από το 2021 αντανακλά την τάση, δείχνοντας για πρώτη φορά μια απότομη αύξηση στη στόχευση των «πορτοφολιών» Tron και μια πτώση στις κατασχέσεις «πορτοφολιών» Bitcoin.
«Παλιότερα ήταν το Bitcoin και τώρα τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις τείνουν να ευνοούν όλο και περισσότερο τον Tron», δήλωσε στο Reuters η Μριγκάνκα Πατνάικ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης blockchain Merkle Science με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναφέροντας τους ταχύτερους χρόνους συναλλαγών, τις χαμηλές χρεώσεις και τη σταθερότητα του Tron. Η Merkle Science λέει ότι έχει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Σιγκαπούρη ως πελάτες .
Το Εθνικό Γραφείο του Ισραήλ για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (NBCTF), το οποίο είναι υπεύθυνο για τέτοιες κατασχέσεις, πάγωσε 143 πορτοφόλια Tron μεταξύ Ιουλίου 2021 και Οκτωβρίου 2023, τα οποία πίστευε ότι συνδέονταν με μια «χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση» ή χρησιμοποιήθηκαν για «σοβαρό τρομοκρατικό έγκλημα», σύμφωνα με το Reuters. Σε απάντησή της επίθεσης εναντίον του και του πολέμου ενάντια στη Χαμάς, το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει τον έλεγχο της χρηματοδότησης της οργάνωσης.
Ο Χέιγουαρντ Γουόνγκ, εκπρόσωπος της Tron που είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, είπε στο Reuters ότι όλες οι τεχνολογίες θα μπορούσαν «θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για αμφίβολες δραστηριότητες», αναφέροντας ως παράδειγμα τα δολάρια ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος.
Ο Γουόνγκ είπε ότι η Tron δεν είχε τον έλεγχο αυτών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της και ότι δεν συνδέθηκε με τις ομάδες που προσδιορίζονται από το Ισραήλ.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των κατασχέσεων (87) του Ισραήλ Tron φέτος, σύμφωνα με το Ισραήλ, περιλάμβαναν 39 πορτοφόλια ανήκαν στη Χεζμπολάχ και 26 ανήκαν στην σύμμαχο της Χαμάς Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
Οι κατασχέσεις περιελάμβαναν επίσης 56 πορτοφόλια Tron που η NBCTF είπε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων 46 τον Μάρτιο του περασμένου έτους που συνδέθηκε με μια ενιαία εταιρεία ανταλλαγής χρημάτων με έδρα τη Γάζα που ονομάζεται Dubai Co. For Exchange.
Εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη γνωστή κατάσχεση λογαριασμών κρυπτονομισμάτων μέχρι σήμερα, παγώνοντας περίπου 600 λογαριασμούς που είχε συνδέσει με την Dubai Co., χωρίς να αναφέρει ποια δίκτυα κρυπτονομισμάτων ή νομίσματα χρησιμοποιήθηκαν.
Πάνω από δώδεκα άτομα των οποίων τα κεφάλαια είχαν παγώσει σε εκείνη την κατάσχεση είπαν στο Reuters ότι χρησιμοποιούσαν το Tron. Είπαν ότι αντάλλασσαν κρυπτονομίσματα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ή τα προσωπικά τους οικονομικά και αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ.
Ένας από τους ανθρώπους, που αυτοπροσδιορίστηκε μόνο ως Neo, είπε ότι ήταν πιθανό να είχαν μεταφέρει χρήματα σε μια περίπτωση σε κάποιον που σχετίζεται με τη Χαμάς.
Το Ισραήλ αποκαλεί την Dubai Co. τρομοκρατική ομάδα «λόγω της βοήθειας που παρέχει στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό της βραχίονα, για τη μεταφορά κεφαλαίων δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, η οποία είχε συγκέντρωνε κεφάλαια κρυπτονομισμάτων τουλάχιστον από το 2019, ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα σταματήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων Bitcoin, επικαλούμενη τις αυξημένες προσπάθειες για την αποτροπή δωρεών. Η Χαμάς δεν ανέφερε το Τρον στην ανακοίνωση.
Έξι άτομα που αναφέρονται στις προηγούμενες ειδοποιήσεις κατάσχεσης Tron του Ισραήλ και που απάντησαν σε ερωτήσεις του Reuters αρνήθηκαν τη σύνδεση με μαχητικές ομάδες. Περιλάμβαναν άτομα με έδρα τη Βενεζουέλα, το Ντουμπάι και την πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη.
Άξονας της αντίστασης
Στην ανακοίνωση τον Ιούνιο, το Ισραήλ είπε ότι κατάσχεσε κεφάλαια «που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το Ιράν». Το Ιράν προσμετράει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και την Ισλαμική Τζιχάντ σε έναν λεγόμενο Άξονα Αντίστασης που αντιτίθεται στην ισραηλινή και αμερικανική δύναμη στη Μέση Ανατολή.
Στις ανακοινώσεις κατάσχεσης, το NBCTF δεν επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη ήταν η πηγή της χρηματοδότησης. Το Ιράν είχε στο παρελθόν χρησιμοποιήσει το Tron για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το Reuters ανέφερε πέρυσι ότι ιρανικές εταιρείες το χρησιμοποίησαν για συναλλαγές 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγές μεταξύ 2018 και 2022.
Οι εκτιμήσεις για τα χρηματικά ποσά που φτάνουν σε απαγορευμένες ομάδες μέσω κρυπτονομισμάτων είναι αναξιόπιστες, επειδή είναι δύσκολο να πούμε εάν τα χρήματα που στάλθηκαν σε κατασχεμένα πορτοφόλια προορίζονταν πραγματικά για αυτές τις ομάδες.
Η αξία των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και οι διευθύνσεις ψηφιακών πορτοφολιών που χρησιμοποιούνται για αυτές μπορούν να εντοπιστούν στο blockchain. Ωστόσο, είναι δύσκολο για όσους βρίσκονται εκτός πλατφορμών επιβολής του νόμου ή συναλλαγών κρυπτονομισμάτων να γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα όσων εμπλέκονται στις συναλλαγές.
Οι άνθρωποι που συμβουλεύτηκε το Reuters ανέφεραν επιπλέον ότι η έρευνά τους έδειξε ότι το κρυπτονόμισμα Tether ήταν κυρίαρχο σε όλο το δίκτυο Tron. Το Tether, το μεγαλύτερο λεγόμενο stablecoin στον κόσμο, υποστηρίζεται από αποθεματικά και στοχεύει να διατηρήσει μια σχέση 1:1 με το δολάριο. Η εταιρεία ανέφερε σε μια δήλωση ότι εντοπίζει και παγώνει τακτικά κρυπτονομίσματα “που χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς” και συντόνισε αυτές τις προσπάθειες με τις αρχές επιβολής του νόμου.
Το Tether είναι το τρίτο μεγαλύτερο διακριτικό κρυπτονομισμάτων, με αγοραία αξία 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένη κατά περίπου ένα τρίτο τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinGecko.
Παρά την έλλειψη αναγνώρισης εκτός των κύκλων κρυπτονομισμάτων, το Tron είναι το κυρίαρχο blockchain για τις συναλλαγές Tether, φιλοξενώντας επί του παρόντος 48 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Tether. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές στο Tron έφτασαν τα 9,1 εκατομμύρια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Messari, αυξημένες κατά 70% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο Τζάστιν Σουν, ο οποίος ίδρυσε την Tron το 2017, μηνύθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Μάρτιο για φερόμενη τεχνητή διόγκωση του όγκου συναλλαγών και πώληση διακριτικών Tron ως μη καταχωρημένους τίτλους. Ο Σουν είπε ότι οι κατηγορίες της SEC “στερούνται αξίας”.
Τυφλό σημείο
Από τη γέννησή του το 2008, το blockchain Bitcoin, και από τότε τα κρυπτονομίσματα ευρύτερα, είναι μαγνήτες για εγκληματίες που έλκονται από τη ρευστότητα και την ανωνυμία που παρέχουν. Από όλους τους όγκους συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, το παράνομο μερίδιο ήταν 0,2% το 2022, από 2% τρία χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την Chainalysis που παρακολουθεί το blockchain.
Στο Ισραήλ, οι κατασχέσεις Bitcoin ήταν σπάνιες σε σύγκριση με τον Tron. Το 2021, την πρώτη χρονιά που το NBCTF δημοσίευσε ειδοποιήσεις κατάσχεσης, πάγωσε 30 πορτοφόλια Bitcoin. Δεν εμφανίζονται πορτοφόλια Bitcoin σε ανακοινώσεις τα επόμενα χρόνια.
Η Financial Action Task Force, ένα όργανο της G7 με έδρα το Παρίσι που καταπολεμά την παράνομη χρηματοδότηση, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανωνυμία των χορηγών, επικαλούμενη την αυξανόμενη δημοτικότητα των συναλλαγών Tether στο Tron.
Τέσσερα από τα άτομα τα οποία συμβουλεύτηκε το Reuters είπαν ότι η αυξημένη ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να εντοπίζουν συναλλαγές σε Bitcoin οδηγεί τέτοιες ομάδες στο Tron.
Το Tron τράβηξε αρχικά λιγότερη προσοχή από τις εταιρείες ανάλυσης των blockchain, δήλωσε ο Σλόμιτ Γουάγκμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής της Αρχής Απαγόρευσης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας του Ισραήλ από το 2016 έως το 2022.
«Υπήρχε μέχρι τώρα αυτό το τυφλό σημείο», είπε.
Οι χρεώσεις συναλλαγών στο Tron κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι στο Bitcoin, λέει η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων VanEck. Οι ένοπλες ομάδες χρησιμοποιούσαν επίσης stablecoins στο Tron αντί για πιο ασταθήείς μάρκες bitcoin για να διασφαλίσουν ότι «η αξία των κρυπτονομισμάτων τους θα διατηρηθεί», είπε ο Γουάγκμαν.