
Η πανδημία της νόσου COVID-19 που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2 και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 μπορεί να μην βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όμως εξακολουθεί να υπάρχει με σαφώς ηπιότερο αποτύπωμα.
Κορωνοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων στο διάστημα 13 Νοεμβρίου – 19 Νοεμβρίου
Οι χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνο) πλήρωσαν βαρύ τίμημα και τα δημόσια συστήματα υγείας έφτασαν στα όρια τους.
Την εποχή της υγειονομικής κρίσης οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ υποσχέθηκαν την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν.
Τα στοιχεία της Eurostat
Σήμερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat που φανερώνουν πως το 2022, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για ασθένεια και υγειονομική περίθαλψη διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στην ΕΕ στο 8,1% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία είναι μειωμένες κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 (8,5% του ΑΕΠ).

Μεταξύ των 24 χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα) οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης, ήταν υψηλότερες στη Γαλλία (10% ), τη Γερμανία (9,7%), τη Σλοβενία (8,6%), την Αυστρία (8,5%) και το Βέλγιο (7,8%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Βουλγαρία (4,2%), στην Ιρλανδία (4,6%), στην Ουγγαρία, στη Λιθουανία (4,7%) και στην Εσθονία (4,8%).
Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μείωση στις δαπάνες μεταξύ 2021 και 2022. Η μεγαλύτερη καταγράφηκε στη Βουλγαρία (-1,1%) ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (-0,9%), τη Λιθουανία και την Ιρλανδία ( και τα δύο -0,8%). Οι μόνες χώρες της ΕΕ που ανέφεραν αύξηση ήταν το Λουξεμβούργο (+0,3%) και η Σλοβενία (+0,1%). Η Κύπρος διατήρησε τις δαπάνες της στο επίπεδο του 2021.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δαπανά 9,17% του ΑΕΠ για δαπάνες υγείας (2021). Βρίσκεται δηλαδή κατά 1% πάνω από το μ.ο. στην ΕΕ των «27».
Όμως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην εντατική: Εξαντλημένοι γιατροί, μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία, σοβαρά κενά και ελλείψεις στο ΕΚΑΒ κάνουν έναν στους δύο πολίτες να θεωρούν πως το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και αισθάνονται ανασφαλείς.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ
Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο: «Ο αντίκτυπος της υποεπένδυσης στο Φάρμακο και τις Υπηρεσίες Υγείας», η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών.
Το 45% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποίηση από το σύστημα υγείας έναντι του 96,5% των Ελβετών, το 94% των Δανών, και το 91% των Ισπανών.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ (Health at a Glance 2023) η κατά κεφαλή δαπάνη για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα ανήλθε το 2022 σε περίπου 3.000 δολάρια (με προσαρμογή για την αγοραστική δύναμη) έναντι σχεδόν 5.000 δολαρίων κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, δηλαδή ήταν κατά 40% χαμηλότερη.
Η κάλυψη των δαπανών αυτών έγινε σε ποσοστό σχεδόν 38% από τους ίδιους τους ασθενείς (με βάση στοιχεία για το 2021), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ ήταν περίπου 24%.
Πηγή: in.gr


Latest News

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Αργούν οι λεπτομέρειες
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με αυτές τις δύο χώρες

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων

Κομισιόν: Νέος κανονισμός για την τόνωση των αμυντικών επενδύσεων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να αναπτύσσουν, να κλιμακώνουν και να καινοτομούν σε βασικές αμυντικές ικανότητες

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο έργο για το κύριο άρμα μάχης (MBT)
Υπο το συντονισμό της Thales, το project για το κύριο άρμα μάχης (MBT) - Μια ελληνική και δυο κυπριακές εταιρείες στην ευρωπαική κοινοπραξία

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο