
Η κύρια πρόκληση στην αγορά ενέργειας είναι ο ίδιος της ο ανταγωνισμός, είπε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε συζήτηση για την Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας, στο πλαίσιο του Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Πέραν του κ. Εξάρχου, το πάνελ φιλοξένησε γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν: Ευάγγελος Μυτιληναίος (Πρόεδρος, Mytilineos Holdings), Πέτρος Τζαννετάκης (αναπληρωτής CEO, Motor Oil), Κωνσταντίνος Μαύρος (CEO, ΔΕΗ Ανανεώσιμες), Γιώργος Κούβαρης (Πρόεδρος, Ήρων), Ιωάννης Καράμπελας (CEO, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών), Μαθιός Ρήγας (CEO, Energean).
Εξάρχου (Intrakat): Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη για άρση του χάσματος Βορρά – Νότου
Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, ο κλάδος αντιμετωπίζει πληθώρα καθιερωμένων και νεοεισερχομένων παικτών και, εάν λάβει κανείς υπόψη τη συμφόρηση που επικρατεί στα δίκτυα και τις ευκαιρίες πρόσβασης σε κατάλληλες τοποθεσίες για την ανάπτυξη ΑΠΕ, καταλαβαίνει ότι οι δυνατότητες των νέων παικτών να αποκτήσουν μερίδια αγοράς είναι περιορισμένες.
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά που έχουν άδειες παραγωγής ΑΠΕ και όμως δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις επενδύσεις και προκαλούν δυσλειτουργία στον κλάδο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία.
Ο κ. Εξάρχου ανέπτυξε, επίσης, τα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ: Εξ αιτίας της υψηλής διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, ο ΑΔΜΗΕ τακτικά προχωρεί σε περικοπές της παραγωγής σε μέρες που δεν υπάρχει χωρητικότητα στο δίκτυο. Άρα, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει στόχος υψηλής προτεραιότητας η επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων ώστε να είναι εφικτή η εξαγωγή του ενεργειακού πλεονάσματος στο εξωτερικό.
Οι προκλήσεις της αγοράς
Επίσης, επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) από ΑΠΕ θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ώστε να επιταχυνθεί η διείσδυση των εταιρικών PPA, κάνοντας έκκληση να καταργηθεί το πλαφόν στις χονδρικές τιμές ρεύματος από ΑΠΕ.
Το θεσμικό έλλειμα και οι λύσεις
Επιπλέον, μιλώντας από το Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα, ώστε οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας να εγκαθίστανται γρήγορα για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση ανάμεσα στην παραγωγή ΑΠΕ και τα φορτία στο δίκτυο. Και σχολίασε ότι αυτοί οι περιορισμοί συνδέονται με διαρθρωτικές αδυναμίες και γι’ αυτό απαιτείται η αποφασιστική παρέμβαση του Ελληνικού Κράτους.
Και αυτή θα πρέπει να γίνει ώστε να καλυφθεί το κενό της έλλειψης της απαραίτητης νομοθεσίας για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και για τη θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, που σε συνδυασμό με χρηματοδοτικό εργαλεία, θα μπορέσει να υποστηρίξει επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου σε ΑΠΕ. Μάλιστα, ο κ. Εξάρχου υπενθύμισε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός δεν αποτελεί μόνο Ελληνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό πρόβλημα συνολικά. Και συμπέρανε ότι θα πρέπει να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα ώστε η προσφορά και η ζήτηση να καθορίσουν εν τέλει την τιμολόγηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Η ενέργεια στην στρατηγική της Intrakat
Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, ο Όμιλος Intrakat ελέγχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων, που του προσφέρει πλεονεκτήματα και μία στέρεα βάση για την γρήγορη τοποθέτησή του στην αγορά. Η Intrakat, συνέχισε, διαθέτει μία καθετοποιημένη επιχειρησιακή δομή για την ενέργεια, με εξειδικευμένη ομάδα που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Και όπως τόνισε, η κατασκευαστική εμπειρία και οι τεχνικές δυνατότητες που διαθέτει ο όμιλος, ειδικά μετά την εξαγορά της Άκτωρ, προσφέρουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Plenitude: Ξεκινά την κατασκευή νέου σταθμού ηλιακής ενέργειας 90MW στην Ισπανία
Η νέα μονάδα θα αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 120 εκταρίων και θα συνδεθεί με το δίκτυο διανομής μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσης μήκους 6 χλμ.

Συμπράξεις καινοτομίας στην ΕΕ για φωτοβολταϊκά, προηγμένα υλικά και κλωστοϋφαντουργία
Οι συμπράξεις συστάθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη»

Στο 47% η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην ΕΕ από ΑΠΕ [γραφήματα]
H Δανία είχε το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία