![Τζωρτζάκης (ΕΤΑ): Συνδετικός κόμβος μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων οι αναπτυξιακές τράπεζες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ef312bdb-4a02-400e-a2a2-4278f2ee1959.jpg)
Στη σημασία της HDB (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και των αναπτυξιακών τραπεζών στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, ο οποίος συμμετείχε ως βασικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας-EDA (6th SEDSS III Conference and 2nd CF SEDSS III Energy Technology Solutions) που πραγματοποιήθηκε στην Μάλαγα.
Όπως επισήμανε, οι αναπτυξιακές τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν ως συνδετικός κόμβος μεταξύ των επιχειρήσεων, των δημόσιων αρχών και φορέων, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων για τον εντοπισμό αποτελεσματικών και καινοτόμων λύσεων και στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης που εξυπηρετεί διττούς σκοπούς Αμυντικούς αλλά και Πολιτικούς (DUAL USE), καθώς και για την επιτάχυνση και υιοθέτηση εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων και καινοτόμων τεχνολογιών.
Συνεργασία με τη βιομηχανία
Ο κ. Τζωρτζάκης αναφέρθηκε σε ανάγκες συνεργασίας με τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο και άλλους ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς και στις ανάγκες διαμόρφωσης κεντρικού συντονισμού με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, ώστε να επεκταθούν οι γνώσεις σχετικά με πρωτοποριακές ενεργειακές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στον αμυντικό τομέα. Συγχρόνως παρουσίασε καινοτόμες λύσεις στη χρηματοδότηση της άμυνας και στη βιώσιμη ασφάλεια καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών πρωτοβουλιών, των στρατηγικών συνεργασιών στην υποστήριξη της άμυνας και της ασφάλειας που προάγουν τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα.
Συγχρόνως, ο κ. Τζωρτζάκης υπογράμμισε τη σημασία της Διεύθυνσης Καινοτομίας της HDB στο συντονισμό της έρευνας με την ενίσχυση της επενδυτικής και επιχειρηματικής κουλτούρας για τη δημιουργία πρωτοτύπων (proof of concepts), πατεντών και μεταφοράς τεχνολογίας από τα εργαστήρια σε τελικό προϊόν-έτοιμο προς εμπορική εκμετάλλευση και στο χώρο της Άμυνας dual use που βοηθά και την προσέλκυση επενδύσεων (VCs) με την παροχή κατάλληλων χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων και υπηρεσιών και παρουσίασε μαζί με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Καινοτομίας της HDB κ. Π. Παπαγεωργίου τα δύο νέα μη χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας, το ESG Tracker και το Innovation Scorecard που βοηθούν ΜμΕ και νεοφυείς στη διασφάλιση χρηματοδότησης.
Συνεργασία στα αμυντικά θέματα
Στις ομάδες εργασίας του Συνεδρίου, που τελούσε υπό την αιγίδα της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και φιλοξενήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας (ES MoD), έχει ανατεθεί ο ρόλος του στρατηγικού σχεδιασμού των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη ικανοτήτων στο χώρο της Αμυνας των κρατών μελών και συνεισφέρει στην ετήσια αμυντική επισκόπηση της Ευρώπης (Coordinated Annual Review on Defense-CARD) στη μόνιμη δομημένη συνεργασία των κρατών μελών στα Αμυντικά θέματα (PESCO) και στο European Defense Fund (EDF) όπως και όλων των μελλοντικών εργαλείων στήριξης της Ευρωπαϊκής Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τονίστηκε η καθοριστική συνεισφορά του αμυντικού τομέα στην πρώτη γραμμή των καινοτόμων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας ενώ αναλύθηκε ενδελεχώς το νέο ενεργειακό τοπίο από το 2030 και μετά εξετάζοντας τις τάσεις της ενεργειακής τεχνολογίας και τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο στην πράσινη μετάβαση όπως έχουν προσδιοριστεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης συμφωνίας μετά το 2030.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Βιομηχανικές περιοχές: Σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ και εκπροσώπων του ΠΑΣΕΒΙΠΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/1213-600x450.jpg)
Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 4982/22 για τις βιομηχανικές περιοχές ζητούν οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ
Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με εκπροσώπους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης «ώστε να διαμορφωθεί ενα βιώσιμο μέλλον» για τις βιομηχανικές περιοχές
![Miele Hellas: Επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Miele-600x400.jpg)
Η Miele Hellas επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία
Η επιτυχημένη πορεία της Miele Hellas οδηγεί σε ανάληψη της νέας αρμοδιότητας του νέου Miele Cluster Adria Aegean
![Jumbo: Αυξήθηκαν κατά 11% οι πωλήσεις τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/jumbo55.png)
Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο
Αυξημένες 15% οι πωλήσεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Τι αναφέρει η διοίκηση της Jumbo
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_peiraios_megalou333-600x352.png)
ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων
Το σενάριο της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2025 - Βραχυπρόθεσμες προκλήσεις
![Public: Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_Publichome_Ηράκλειο-600x400.jpg)
Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης
Τα νέα μεγάλα “Public + home” αποτελούν μέρος του τριετούς επενδυτικού πλάνου των €10 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρία
![Profile Software: Νέο κέντρο ερευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/profile-software-600x300.webp)
Νέο κέντρο R&D στην Πάτρα για την Profile Software
Το νέο κέντρο R&D της Profile Software θα εστιάζει στη δημιουργία Χρηματοοικονομικών και Επιχειρησιακών λύσεων με χρήση AI και LLM
![Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 9% στα online – Τι προτιμούν οι καταναλωτές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/online-supermarket-768x402-1-600x314.jpg)
«Άλμα» 9% στις πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ - Η δημοφιλής ημέρας [γραφήματα]
Ποιες κατηγορίες προϊόντων πρωταγωνιστούν στα online σούπερ μάρετ
![Goldman Sachs: Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/golman-sachs-600x400.jpg)
Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs - Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]
Η Goldman Sachs, υποβαθμίζει την Eurobank – «Αγορά» συστήνει για ΕΤΕ, Πειραιώς
![Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/MOTOROIL_Refineries_yerolymbos-29-600x399.jpg)
Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Motor Oil