Μύθος είναι ότι οι Ελληνες εργάζονται λιγότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί και μάλιστα οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν εργάζονται μόνο περισσότερο αλλά το κάνουν και για λιγότερα χρήματα.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2022, οι εργαζόμενοι ηλικίας από 20 έως 64 ετών εργάζονταν 37,5 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Οι μέσες συνήθεις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα διαφέρουν με τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας να συναντάται στην Ελλάδα (41 ώρες).
Ακολουθεί δεύτερη η Πολωνία (40,4 ώρες) και τρίτη η Ρουμανία και η Βουλγαρία με 40,2 ώρες εβδομαδιαίως. Αντίθετα, η Ολλανδία είχε τη συντομότερη μέση εβδομάδα εργασίας (33,2 ώρες), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (35,3 ώρες) και τη Δανία (35,4 ώρες).
Θα περίμενε κάποιος ότι η διαφορά αυτή των ωρών εργασίας θα μεταφράζεται σε μεγαλύτερες αμοιβές για εκείνους που εργάζονται περισσότερο, κάτι που όμως δεν ισχύει αφού την ίδια χρονιά οι έλληνες εργαζόμενοι υπολείπονται των άλλων Ευρωπαίων που εργάζονται λιγότερες ώρες.
Ετσι, για παράδειγμα, ενώ ο μέσος βασικός μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τον περασμένο Ιούλιο ήταν στα 1.034 ευρώ, στην Ολλανδία ήταν στα 1.709 ευρώ, στη Γερμανία στα 1.835 ευρώ, στην Ισπανία στα 1.395 ευρώ και στην Πολωνία στα 1.249 ευρώ.
Παραγωγικότητα
Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε τους μισθούς, τις ώρες απασχόλησης και μετρήσουμε την παραγωγικότητα σε κατά κεφαλήν ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης, τότε, ο ΟΟΑ κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις, λίγο πιο πάνω από τη Χιλή και την Κόστα Ρίκα και μία θέση χαμηλότερα από την Ουγγαρία. Αντίθετα, οι χώρες με τους υψηλότερους μισθούς και τις λιγότερες ώρες εργασίας βρίσκονται στην κορυφή της παραγωγικότητας με πρώτη την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με έκθεση της Adecco, οι περισσότεροι από τους μισούς έλληνες εργαζόμενους πιστεύουν ότι ο μισθός τους είναι δυσανάλογος σε σχέση με την εργασία που προσφέρουν, με μόλις το 44% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα εκτιμά ότι πληρώνεται δίκαια.
Στην εικόνα ότι οι έλληνες εργαζόμενοι αμείβονται χαμηλά συνηγορούν και τα στοιχεία της Statista, σύμφωνα με τα οποία το 2022 οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στην Ελλάδα ήταν 24.067 ευρώ, όταν στην Ισλανδία έφτασαν στα 73.642 ευρώ. Στο Λουξεμβούργο ήταν στα 72.529 ευρώ, στην Ελβετία 67.605 ευρώ, στην Ουγγαρία 26.376 ευρώ, στην Πορτογαλία 29.540 ευρώ, στην Τσεχία 30.967 ευρώ και στη Σλοβακία 24.337 ευρώ.
Αυξήσεις
Ανάλογη εικόνα δίνουν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 34η θέση, μεταξύ 35 χωρών στη σύγκριση του μέσου όρου μισθών. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την τελευταία δημοσκοπική έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο έδειξε ότι το 65% των εργαζομένων δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του, το 25% ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του και εξ αυτών το 48% ότι δεν αμείβεται για τον επιπλέον χρόνο εργασίας.
Επίσης, το 52% των εργαζομένων θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών.
Latest News
Από Δευτέρα τα πρόστιμα για τα ταξί που δεν έχουν το αυτοκόλλητο για το POS
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πραγματοποίησαν ελέγχους κάνοντας συστάσεις σε όσους οδηγούς δεν έχουν συμμορφωθεί
Πώς δηλώνεται η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής ή θανάτου
Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τα οχήματα
Ο «οδικός χάρτης» των αυξήσεων στους μισθούς μέχρι το 2027
Με 40 ευρώ κατ’ ελάχιστο θα αναπροσαρμόζονται τα κατώτατα όρια τα επόμενα χρόνια – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας
Bonus στους ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας - Τι θα «σκανάρουν» [πίνακες]
Η Επιθεώρηση Εργασίας προσπαθεί πλέον να βάλει όση περισσότερη τεχνολογία γίνεται στους ελέγχους της
Νέο σύστημα αύξησης των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών
Αποσύνδεση ασφαλιστικών κρατήσεων προς ΕΦΚΑ από τον πληθωρισμό και σύνδεση με τη μεταβολή μισθών του ιδιωτικού τομέα από το 2025
Έρχεται το «ατομικό portofolio» - Τι θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο
Εντός του 2025 έρχεται η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ - Όλες οι υπηρεσίες και οι πληροφορίες θα είναι άμεσα προσβάσιμες
Ανατροπή στα ζευγάρια - Τι αλλάζει με τις κοινές φορολογικές δηλώσεις
Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο στις φορολογικές δηλώσεις - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο
Πιτσιλής: Οι οκτώ σύγχρονες προκλήσεις των φορολογικών διοικήσεων – Ο ρόλος της ΑΙ
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μίλησε στο 17ο Συνέδριο των φορολογικών διοικήσεων του ΟΟΣΑ
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τα «μυστικά» για προσαύξηση στη σύνταξη [παράδειγμα]
Προϋπόθεση για τον ΕΦΚΑ η ολοκλήρωση της απασχόλησης και η υποβολή αίτησης στο ασφαλιστικό ταμείο
«Λίφτινγκ» στο φοροκίνητρο για κενές κατοικίες, Airbnb - Το σχέδιο
Ανοιχτό σε βελτιώσεις σε διατάξεις του υπό διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών