Από τη ημέρα που έγινε γνωστό ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι ο οικοδεσπότης των κλιματικών συνομιλιών COP28, οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Η είδηση ότι των συνομιλιών θα ηγηθεί ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα των ΗΑΕ, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, εγείρει ερωτηματικά με πολλούς να κάνουν λόγο για  μια σαφή σύγκρουση συμφερόντων.

Χαρακτηριστική είναι αντίδραση της Τερέζα Άντερσον, παγκόσμια επικεφαλής για την κλιματική δικαιοσύνη στην ActionAid, η οποία λέει ότι ο διορισμός του Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ ως προέδρου της COP28  είναι σας να «βάζεις την αλεπού επικεφαλής σε ένα κοτέτσι».

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα υποτίθεται ότι είναι ένας χώρος όπου ο κόσμος καλεί τους ρυπαίνοντες να λογοδοτήσουν, αλλά όλο και περισσότερο [υπάρχει] πειρατεία από άτομα με αντίθετα συμφέροντα. Όπως και η περσινή σύνοδος κορυφής, βλέπουμε όλο και περισσότερο τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων να παίρνουν τον έλεγχο της διαδικασίας και να τη διαμορφώνουν για να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες», υπογράμμισε η Άντερσον.

Ο CEO της κρατικής πετρελαϊκής των ΗΑΕ θα ηγηθεί της COP28 για… το κλίμα

Ο αλ -Τζαμπέρ επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση στη διάσκεψη.

Πετρελαϊκά deals

Ωστόσο, τα στοιχεία τον διαψεύδουν: σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει το BBC τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο τους ως οικοδεσπότης των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα ως ευκαιρία να συνάψουν συμφωνίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν σχέδια για συζήτηση συμφωνιών ορυκτών καυσίμων με 15 έθνη.  Τα ΗΑΕ δεν αρνήθηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την COP28 για επαγγελματικές συνομιλίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι πρόκειται για «οι ιδιωτικές συναντήσεις».

Τα έγγραφα – που ελήφθησαν από ανεξάρτητους δημοσιογράφους στο Κέντρο Αναφοράς για το Κλίμα που εργάζονται μαζί με το BBC – προετοιμάστηκαν από την ομάδα COP28 των ΗΑΕ για συναντήσεις με τουλάχιστον 27 ξένες κυβερνήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής COP28, η οποία ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου.

Περιλαμβάνουν προτεινόμενα «σημεία συζήτησης», όπως ένα για την Κίνα που λέει ότι η Adnoc, η κρατική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ, είναι «πρόθυμη να αξιολογήσει από κοινού τις διεθνείς ευκαιρίες LNG [υγροποιημένου φυσικού αερίου]» στη Μοζαμβίκη, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Στην Ευρώπη και την Αφρική

Τα έγγραφα δείχνουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προετοίμασαν σημεία συζήτησης για εμπορικές ευκαιρίες για την κρατική τους εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Masdar, ενόψει συναντήσεων με 20 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Κένυα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διάσκεψη, η ομάδα COP28 των ΗΑΕ διοργάνωσε μια σειρά υπουργικών συναντήσεων με κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο.

Ο καθηγητής Μάικλ Τζέικομπς από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο οποίος είναι ειδικός στην πολιτική του ΟΗΕ για το κλίμα, είπε στο BBC ότι οι ενέργειες της ομάδας COP28 φαίνονται «εκπληκτικά υποκριτικές».

«Πιστεύω πραγματικά ότι είναι χειρότερο από αυτό», είπε, «επειδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή τη στιγμή είναι ο θεματοφύλακας μιας διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Και όμως, στις ίδιες συναντήσεις όπου προφανώς προσπαθεί να επιδιώξει αυτόν τον στόχο , στην πραγματικότητα προσπαθεί να κάνει παράπλευρες συμφωνίες που θα αυξήσουν τις παγκόσμιες εκπομπές».

Νέες εξελίξεις

Αρκετά από τα προτεινόμενα έργα που αναφέρονται στα έγγραφα φαίνεται να αντιπροσωπεύουν νέες εξελίξεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ένας παγκόσμιος επόπτης, έχει πει ότι για να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον στόχο 1,5 C, δεν πρέπει να αναπτυχθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, ο γενικός διευθυντής της COP28, Majid al-Suwaidi, δήλωσε ότι η ομάδα της συνόδου κορυφής των ΗΑΕ για το κλίμα είναι «πλήρως ανεξάρτητη» τόσο από την Adnoc όσο και από την Masdar.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στο τέλος μιας χρονιάς κατά την οποία έχουν σημειωθεί οι ιστορικά υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν σκοτώσει ανυπολόγιστο αριθμό ανθρώπων, και έχουν καταγραφεί σπαρακτικές προειδοποιήσεις από επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς ότι ο πλανήτης έχει ήδη προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερα αποθέματα ορυκτών καυσίμων από αυτά που αντέχει τα κλίμα.

Εκατοντάδες δισ. δολάρια για νέα κοιτάσματα

Τα δεδομένα προέρχονται από την Global Oil and Gas Exit List (Gogel), μια δημόσια βάση δεδομένων που περιγράφει λεπτομερώς τις δραστηριότητες περισσότερων από 1.600 εταιρειών, οι οποίες συγκεντρώνουν το 95% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αποκαλύπτουν ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες αγνοούν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος του ορίου του διεθνώς συμφωνημένου ορίου του 1,5ο C.

Ενδεικτικά:

·       170 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί από τη βιομηχανία για την εξερεύνηση νέων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2021.

·       Το 96% των 700 εταιρειών που εξερευνούν ή αναπτύσσουν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζουν να το κάνουν.

·       Περισσότερες από 1.000 εταιρείες σχεδιάζουν νέους αγωγούς φυσικού αερίου, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο ή τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα