Πέντε συλλογικότητες αποτελούμενες από άτομα με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές και κοινωνικές πεποιθήσεις αλλά με την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων να τους ενώνει, ενορχηστρώνουν ένα σχέδιο υπονόμευσης του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη που πρόκειται να διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο με τίτλο «Όχι εθελοντές για τους Ολυμπιακούς του 2024: ένα κρυφό σεμινάριο για να τους χαλάσουμε τη δουλειά», που αποκαλύφθηκε από το γαλλικό τύπο την άνοιξη που πέρασε και βασίζεται σε μια στρατηγική «εισοδισμού» που εμπνεύστηκε τη δεκαετία του 1920 ο Λέον Τρότσκι. Πρόκειται grosso modo για μια οργανωμένη διείσδυση στις τάξεις των αντιπάλων με στόχο την εκ των έσω υπονόμευσή τους.

Παρίσι 2024: «Δεν έχουμε δικαίωμα στα λάθη»

Εν προκειμένω ο αντίπαλος είναι η γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή και εν γένει οι διοργανωτές των Ολυμπιακών και Παραολυμπικών Αγώνων του Παρισιού. Κι η διείσδυση θα επιχειρηθεί να γίνει μέσα από τις τάξεις των εθελοντών. Γι’ αυτό και οι πέντε συλλογικότητες κάλεσαν τους ακτιβιστές τους να υποβάλουν αιτήσεις για να ενταχθούν μεταξύ των 45.000 εθελοντών, που όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές θα βοηθήσουν για τη διεξαγωγή των Αγώνων.

Δούρειος Ίππος

Για «Δούρειο ίππο των Ολυμπιακών Αγώνων», κάνει λόγο ο Σαρλ Πλαντάντ στον «Figaro», αν και η στρατηγική των ακτιβιστών δεν θα είναι τόσο βίαιη όσο των συντρόφων του Οδυσσέα. Οι σαμποτέρ καλούν τους συντρόφους τους να δηλώσουν συμμετοχή ως εθελοντές και στη συνέχεια να επιλέξουν να μην εμφανιστούν. Οι πέντε αντι-ολυμπιακές συλλογικότητες έχουν δημιουργήσει και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να συμβουλεύουν τους ψευτο-εθελοντές.

Βάσει των προτεινόμενων σχεδίων δράσης ο υπονομευτής θα πρέπει να υποκριθεί ότι διαθέτει υψηλό ολυμπιακό φρόνημα, να περάσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και τις απαραίτητες αστυνομικές έρευνες περί του ατόμου του και την τελευταία στιγμή είτε να αποτύχει εσκεμμένα στις τελικές κρίσεις επιλογής είτε να μην εμφανιστεί καθόλου στις κρίσεις είτε να εμφανιστεί και δημιουργήσει μεγαλύτερο θόρυβο, εφόσον το λέει η καρδιά του.

«Μπορείτε να απεργήσετε και να ζητήσετε να πληρωθείτε, να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη ή ακόμα να κάνετε λευκή απεργία στους τόπους δράσης των εθελοντών και να καταγγείλετε δημοσίως την κατάσταση μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης», αναφέρουν οι συλλογικότητες.

Πεμπτοφαλαγγίτες

«Οι προετοιμασίες προχωρούν καλά. Είχαμε πολλά σχόλια από ανθρώπους που δήλωναν ‘αντι-εθελοντές’ και όχι απαραίτητα ακτιβιστές», σημειώνει μιλώντας στη «Le Figaro» ο Αρτίρ, μέλος της συλλογικότητας Saccage 2024. Επί του παρόντος, έχουμε έναν υποψήφιο επικυρωμένο από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων και τους Παραολυμπιακούς σε όλες σχεδόν τις βασικές θέσεις. «Αν και η υποχρεωτική εκπαίδευση και οι έρευνες της Αστυνομίας για τον κάθε υποψήφιο σίγουρα θα αποκλείσουν ένα μεγάλο μέρος των ψεύτικων εθελοντών, η δράση μας είναι ήδη γνωστή κι αυτό συνιστά μια επιτυχία», συμπληρώνει ο Αρτίρ ο οποίος είναι «σεσημασμένος» για τις αντι-ολυμπιακές πεποιθήσεις του.

Από την άλλη πλευρά, η απειλή μιας Πέμπτης Φάλαγγας στην καρδιά του στρατού των 45.000 εθελοντών δεν φαίνεται να ανησυχεί την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. «Η άσκηση των αποστολών εθελοντισμού στους Αγώνες του Παρισιού 2024 θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα εξαιρετικά ακριβές και εποπτευόμενο πλαίσιο», καθησυχάζει ο Αλεξάντρ Μορενόν-Κοντέ, επικεφαλής του Εθελοντικού Προγράμματος Παρίσι 2024.

Με περισσότερους από 300.000 υποψηφίους, η Επιτροπή έχει πολλές επιλογές. Κατά προτεραιότητα θα επιλεγούν οι υποψήφιοι που προτείνουν οι αθλητικές Ομοσπονδίες, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Και πάνω από όλα σχεδιάζεται η συγκρότηση μιας ομάδας αναπληρωτών εθελοντών, που θα μπορεί να κινητοποιηθεί σε περίπτωση αποχώρησης την τελευταία στιγμή κάποιων που ήδη έχουν επιλεγεί και εξασφαλίσει τη διαπίστευση. Σε κάθε περίπτωση «οι διαπιστευμένοι εθελοντές θα υπόκεινται σε διοικητική έρευνα από τις εξουσιοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες», προσθέτει ο Μορενόν-Κοντέ.

«Ούτε το 1% του προϋπολογισμού»

Καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των Αγώνων του Παρισιού δεν λείπει πάντως από το γαλλικό τύπο και η κριτική σε ό,τι αφορά τον ολυμπιακό εθελοντισμό. «Χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν σε μια γιγάντια μηχανή κέρδους δίχως να είναι υπάλληλοι, δίχως να αμείβονται, ενώ θα αποτελούν μέρη μιας ιεράρχησης κανόνων και αρμοδιοτήτων άλλων έμμισθων παραγόντων των Αγώνων, την οποία θα πρέπει να σέβονται. Πρόκειται για μια εκτροπή από το πνεύμα του εθελοντισμού», υποστηρίζει μιλώντας στον «Figaro» ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Αλεξίς Κορμπιέρ.

Κατά το γάλλο βουλευτή «είναι αδιανόητο το ότι οι λάτρεις του αθλητισμού που προσφέρονται να παράσχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων». Ο Κορμπιέρ συμπληρώνει ότι «δεν θα υπάρξει σχεδόν καμία αποζημίωση για τους εθελοντές πέρα από τα χρήματα που θα εισπράξουν για τις μετακινήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού (Île-de-France)».

Ο βουλευτής θυμίζει ότι οι εθελοντές θα εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα και ότι θα πρέπει να βρουν κατάλυμα μόνοι τους, ιδίοις αναλώμασι. «Εάν οι διοργανωτές πλήρωναν τους εθελοντές με το βασικό ωρομίσθιο ενός ανειδίκευτου εργάτη, το συνολικό κόστος θα ήταν μικρότερο από το 1% του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων», κατέληξε ο Αλεξίς Κορμπιέρ.

Ορισμός και φύση του εθελοντισμού

Η Χάρτα του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Εθελοντισμού καθορίζει ότι «η δέσμευση του εθελοντή είναι εκ φύσεως οικειοθελής». Ο εθελοντής «εκτελεί την αποστολή του ευρισκόμενος εκτός οποιασδήποτε σχέσης μόνιμης νομικής υποχρέωσης και φέρει εις πέρας τα καθήκοντα που του ανατίθενται δίχως την απαίτηση αποζημίωσης οικονομικής ή οποιασδήποτε άλλης φύσεως».

Ωστόσο στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Παιδείας σημειώνεται ότι ο εθελοντισμός ορίζεται μεταξύ άλλων και «από τη χορήγηση μιας αποζημίωσης ως αντάλλαγμα για τη δέσμευση που αναλαμβάνει ο εθελοντής, μιας αποζημίωσης που δεν εισπράττεται ως μισθός».

«Ο νόμος είναι πολύ σαφής», εξήγησε στην εφημερίδα «L’Option» η κοινωνιολόγος Μοντ Σιμονέ, διευθύντρια έρευνας στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και ειδική σε θέματα εθελοντισμού. «Από τη στιγμή που μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει υπακοή σε εντολές ιεραρχικά ανωτέρων που δεν ανήκουν στην εθελοντική οργάνωση, ξεφεύγουμε από το πλαίσιο μιας εθελοντικής δραστηριότητας και πλησιάζουμε σε αυτό μιας έμμισθης σύμβασης. Τότε ελλείψει συμβολαίου πρόκειται για κρυφή, αδήλωτη εργασιακή απασχόληση».

«Κάθε αγώνας πρέπει να αξίζει τον κόπο», συμπεραίνει ο ρεπόρτερ του «Figaro» Σαρλ Πλαντάντ. Θα υπέθετε κανείς ότι οι Γάλλοι δεν θα αργήσουν να φέρουν την υπόθεση του ολυμπιακού εθελοντισμού στα δικαστήρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport