Σε ένα τολμηρό άλμα προς το μέλλον της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή, η start up βιοτεχνολογίας του Ίλον Μασκ, Neuralink, είναι έτοιμη πλέον να μεταφέρει την πρωτοποριακή και αμφιλεγόμενη τεχνολογία της από το εργαστήριο στη ζωή. Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής περιόδου, που ονομάζεται PRIME, η εταιρεία (αφού έλαβε τη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ) ξεκίνησε τη στρατολόγηση ανθρώπων, προκειμένου να ελέγξει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα ενός εμφυτεύματος διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ασθενείς με παράλυση να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινήσεών τους.
Και η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι τεράστια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες είναι οι εθελοντές που είναι διατεθειμένοι να αφαιρέσουν ένα κομμάτι από το κρανίο τους, ώστε ένα μεγάλο ρομπότ να εισάγει μια σειρά από ηλεκτρόδια και εξαιρετικά λεπτά καλώδια στον εγκέφαλό του.
Το τσιπ, που θα εγκατασταθεί από ένα ρομπότ, θα τοποθετηθεί στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης. Στη συνέχεια θα καταγράφει και θα μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα σε μια εφαρμογή, επιτρέποντας στον χρήστη να ελέγχει έναν δρομέα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο με τις σκέψεις του.
Παράλληλα, η μεγάλη αυτή επανάσταση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές, οι οποίοι «ρίχνουν» εκατομμύρια δολάρια στο φιλόδοξο αυτό project.
Εντατικές έρευνες
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η βιογράφος του Ίλον Μασκ, Άσλι Βανς, xιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου του Neuralink. H Βανς έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink αρκετές φορές μέσα σε τρία χρόνια.
Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε στη Neuralink, την οποία ο Μασκ συνίδρυσε το 2016, έγκριση να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους της συσκευής της που ο Μασκ έχει περιγράψει ως « Fitbit στο κρανίο σου ».
Επιπλέον κεφάλαια
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η εταιρεία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η Neuralink συγκέντρωσε επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το Founders Fund του Peter Thiel’s αύξησε την θέση του στην εταιρεία, από 280 εκατομμύρια δολάρια σε 323 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή τριάντα δύο μεμονωμένων επενδυτών.
Αν και η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει την αποτίμησή της πρόσφατα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο μικροσκόπιο
Παράλληλα, τέσσερις αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει εάν ο Ίλον Μασκ διέπραξε απάτη επί τίτλων παραπλανώντας φερόμενους επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια ενός εμφυτεύματος εγκεφάλου που αναπτύσσεται από την εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Neuralink, σύμφωνα με επιστολή τους προς τη ρυθμιστική αρχή, που αποκαλύπτει το Reuters.
Η επιστολή επικαλείται κτηνιατρικά αρχεία που ελήφθησαν από πειράματα της Neuralink σε πιθήκους, τα οποία υποδεικνύουν ότι τα ζώα υπέστησαν «εξουθενωτικές επιπτώσεις στην υγεία» από τα εμφυτεύματα, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, των επιληπτικών κρίσεων και του εγκεφαλικού οιδήματος.
Τουλάχιστον 12 νεαροί και υγιείς πίθηκοι υποβλήθηκαν σε ευθανασία «ως άμεσο αποτέλεσμα προβλημάτων με το εμφύτευμα της εταιρείας, ανέφερε η επιστολή.
Οι βουλευτές καλούν τη SEC να μελετήσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο θάνατος ζώων σε πειράματα Neuralink «σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια και την εμπορευσιμότητα της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή της Neuralink».
H στρατολόγηση
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία άρχισε να στρατολογεί ανθρώπους για τις πρώτες δοκιμές.
Η Neuralink ανέφερε σε ανάρτησή της ότι αναζητούσε άτομα που είχαν παράλυση και στα τέσσερα άκρα λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης.
Ρομπότ που σχεδίασε η ίδια η Neuralink θα εμφυτεύσει στους εγκεφάλους των ασθενών ένα τσιπ που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη, μια τεχνολογία που ονομάζεται «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», ή BCI.
Η μελέτη αναμένεται να διαρκέσει γύρω στα έξι χρόνια και αντιστοιχεί μόνο στην πρώτη φάση των δοκιμών που απαιτούνται για έγκριση.
Ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, επισήμαναν ειδικο, μπορεί περάσει ακόμα και πάνω μια δεκαετία μέχρι να λάβει το τσιπ άδεια κυκλοφορίας. Στην κούρσα για τη νέα γενιά εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται η αμερικανική Synchron
Ο Μασκ έχει πάντως μεγάλες φιλοδοξίες για την τεχνολογία, η οποία όπως έχει υποστηρίξει θα αντιμετωπίζει παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.
Latest News
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις