«Αργής καύσης» ήταν και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πέρασε αρκετές ώρες μέχρι να «αποφασίσει» την κατεύθυνσή του, αλλά δεν επέτρεψε στιγμή να απειληθεί σοβαρά το επίπεδο των 1.260 μονάδων, αφήνοντας ένα παράθυρο για την πορεία της αγοράς. Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μάλιστα, ο τζίρος κορύφωσε στις δημοπρασίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 1.264,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.259,13 μονάδων (-0,49%) και 1.266,66 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 117,6 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 26,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια αξίας 24 εκατ. ευρώ.

Παραμένουν σε πτωτική τροχιά οι ευρωαγορές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 3.084,05 μονάδες, ενώ στο +0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.107,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 1.070,77 μονάδες.

Χειρουργικές κινήσεις

Τα χαμηλά επίπεδα τζίρου, ειδικά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης καθιστούν πλέον εύκολο για τους long να επιχειρήσουν επιλεκτικά ώστε να μην χαθεί το επίπεδο του γενικού δείκτη και να συντηρηθεί ο «βατήρας» των 1.260 μονάδων. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι η αγορά λιμνάζει στα υψηλά του τελευταίου ενάμιση μήνα, χωρίς να μπορεί να αποκτήσει σαφή τάση, αν και συνολικά ο Νοέμβριος έδωσε μια σημαντική ανάσα μετά από αρκετές εβδομάδες πιέσεων.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η χθεσινή μίνι έκρηξη τζίρου στις δημοπρασίες επιβεβαίωσε την αναμονή που τηρούν πολλά κεφάλαια και την ετοιμότητά τους σε τιμές, παρά το γεγονός ότι οι κύριες συνεδριάσεις δίνουν το μήνυμα μιας ατασικής αγοράς. Προφανώς η αγορά δεν θέλει στην παρούσα να πάρει μεγάλα ρίσκα, ειδικά ενόψει του rebalancing λόγω αλλαγών στους δείκτες και τις σταθμίσεις του MSCI την Πέμπτη, αλλά και της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Fitch την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, οι αγοραστές δείχνουν να έχουν εστιάσει περισσότερο στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας προς το παρόν τους «μεγάλους» να κάνουν τις εσωτερικές τους διορθώσεις. Η εικόνα αυτή είναι τυπική σε περιόδους όπου τα κεφάλαια είτε ψάχνουν να τοποθετήσουν τα κέρδη από ένα «ραλάκι» στη μεγάλη κεφ/ση, είτε θεωρούν ότι το ρίσκο που αναλαμβάνουν είναι χαμηλότερο της αναμενόμενης απόδοσης, καθότι τέτοια χαρτιά είναι πιο “ελαφριά”, αναφέρει ο Αντικριστής. Σε κάθε περίπτωση, συνολικά η αγορά είναι άριστη, ακόμα κι αν δεν έχει τέμπο τις τελευταίες ημέρες, προσθέτει.

Πάντως, αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι ότι το ενδιαφέρον των αγοραστών αρχίζει να εμφανίζεται προς το τέλος της συνεδρίασης, απορροφώντας μεγάλο μέρος της προσφοράς που ούτως ή άλλως είναι ελεγχόμενη. Έτσι, συντηρούνται οι προσδοκίες για συσσώρευση της αγοράς πριν από μια κίνηση, που έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ανοδική.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης πήρε σχεδόν πίσω τα χθεσινά του κέρδη, αφού έκλεισε με απώλειες 4,47%, με τον Ελλάκτωρ να χάνει 3,26% και τις Cenergy και Λάμδα να σημειώνουν πτώση 2,73% και 2,66% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Autohellas, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη 2,38%, με τις Alpha Bank, Motor Oil και Εθνική να προσφέρουν επίσης στηρίξεις με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Eurobank, με τις Coca Cola και Quest να κλείνουν αμετάβλητες.

Έντονη κινητικότητα σήμερα και στην Alpha Trust, οποία διακίνησε 132 χιλ. τεμάχια, μέσω πακέτων κυρίως, αλλά έκλεισε αμετάβλητη, με τη Frigoglass να παίρνει και πάλι 1 σεντ με το +10% που κατέγραψε. Πισωγύρισμα όμως για την Intralot, η οποία με 1 εκατ. τεμάχια, έκλεισε στο -3,79%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών