![Γερμανία: Προειδοποίηση Σολτς ότι έρχονται δύσκολες μέρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/solts.jpg)
Mε μια έκτακτη ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής, το πρωί της Τρίτης, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προετοιμάζει τον γερμανικό λαό για δύσκολες μέρες, μετά την πρόσφατη απόφαση-σταθμό του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, που βάζει οριστικό φρένο στα πλασματικά Ταμεία αλλά και την πλασματική τήρηση του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου.
Γερμανία: Σε δοκιμασία απο τη δική της συνταγή για τη λιτότητα
Μετά την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, ο καγκελάριος ζήτησε σήμερα από τη Βουλή να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον προϋπολογισμό, ώστε να δοθεί το κοινοβουλευτικό «πράσινο φως» σε πρόσθετο δανεισμό ύψους άνω των 43 δις ευρώ για το 2023. Μόλις κλείσει το κεφάλαιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023, θα ακολουθήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024.
Tέλος στη συγκράτηση των τιμών ενέργειας
Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από τη σημερινή συζήτηση στη γερμανική Βουλή, ο καγκελάριος προετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμη δύσκολη δημοσιονομική χρονιά το 2024. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι από το νέο έτος οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ των έκτακτων μέτρων στήριξης που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε, τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι τόσο επαρκή, που δεν αναμένεται ξαφνική άνοδος των τιμών. Σε περίπτωση όμως που οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν εκ νέου «δραματικά», η συγκυβέρνηση θα είναι πλέον σε θέση «να δράσει άμεσα».
«Μετά την απόφαση της Καρλσρούης βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας, που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς. «Αποφάσεις που δεσμεύουν την τωρινή αλλά και μελλοντικές κυβερνήσεις». Ταυτόχρονα όμως ο καγκελάριος προσπάθησε να καθησυχάσει τους Γερμανούς φορολογούμενους, λέγοντας ότι από τη νέα πολιτική φειδωλών δαπανών δεν θα επηρεαστούν οι συντάξεις ή τα επιδόματα τέκνων.
Μερτς: Ακατάλληλος καγκελάριος, ανίκανη κυβέρνηση
«Δεν θριαμβολογούμε για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά ήταν αναγκαία», ανέφερε ο Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς όταν πήρε τον λόγο, εξαπολύοντας στη συνέχεια σφοδρή κριτική στον Όλαφ Σολτς. Τον χαρακτήρισε ευθέως «ακατάλληλο» να κυβερνήσει τη χώρα. Βαριές ευθύνες για λάθος χειρισμούς ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού «της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο» επέρριψε όμως και στα μέλη της συγκυβέρνησης. Για τον Μερτς σοβαρή προσωπική ευθύνη φέρει ο Σολτς όχι μόνο ως καγκελάριος, αλλά και ως υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ.
O επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να προσφύγει εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο και για τον προϋπολογισμό του 2024, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητο ότι θα πρέπει και το 2024 να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης, συνεχίζοντας την παρέκκλιση από τον συνταγματικό κανόνα του χρεόφρενου.
Και η Ακροδεξιά ζητά πρόωρες εκλογές
Ένα ενδιαφέρον τετ α τετ που «έπιασαν» οι κάμερες κατά τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της συζήτησης στην Ολομέλεια, ήταν πάντως στα πίσω έδρανα του γερμανικού κοινοβουλίου, μεταξύ του Φρίντριχ Μερτς και του πρώην υπ. Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση, ο Μερτς είχε γυρίσει την πλάτη στο βήμα της Ολομέλειας συνομιλώντας για αρκετά λεπτά με χαμόγελα με τον Σόιμπλε, γνωστό υπέρμαχο της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής λιτότητας την περίοδο της ευρω-κρίσης.
Από εκεί και πέρα, έντονη ήταν η δυσαρέσκεια όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τα θολά νερά, μέσα στα οποία όπως όλα δείχνουν θα καταρτιστεί και ο επόμενος προϋπολογισμός.
Μετά τον επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) τη Δευτέρα, από το βήμα της γερμανικής βουλής σήμερα και η επικεφαλής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD)ζητά επίσης την παραίτηση του Όλαφ Σολτς και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Πηγή: DW
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kimbal-Musk.jpg)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας
![Coca-Cola: Μπορεί να στραφεί στο πλαστικό λόγω δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «ξαναγράφουν» την στρατηγική της Coca Cola
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.