
Τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά σε δύο ημέρες στο Ντουμπάι, η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει επί τάπητος έναν οδικό χάρτη για την σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων μέχρι το αργότερο το 2050. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη καταγραφή της εφαρμογής της Διάσκεψης των Παρισίων του 2015 για το κλίμα. Αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν αρκεί η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ίσως θα χρειαστεί περισσότερο για να μην είναι μην ανατρέψιμες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο και της φύσης.
Πυρηνική ενέργεια: Στο τραπέζι των συζητήσεων της COP28 για το κλίμα
«Η Ανταρκτική καλεί σε δράση»
Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες το εξέφρασε πολύ χαρακτηριστικά. «Η ανθρωπότητα άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» είπε σε δηλώσεις του χθες στη Ν. Υόρκη, μετά την επιστροφή του από ταξίδι στην Ανταρκτική. «Χωρίς αλλαγή πορείας οδεύουμε σε ολέθρια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι θερμοκρασίες στη επιφάνειας της θάλασσας βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αν συνεχίσουμε έτσι, κι ελπίζω να μην το κάνουμε, τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της δυτικής Ανταρκτικής θα λιώσουν» . Οπάγος αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου και καθώς εξαφανίζεται προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας, περισσότερες καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία σε όλο τον πλανήτη και περισσότερο λιώσιμο των πάγων, δηλαδή λιγότερος πάγος, και περισσότερη θερμότητα.
Στη Διάσκεψη στο Ντουμπάι οι ηγέτες πρέπει να σπάσουν αυτόν τον κύκλο. Οι λύσεις είναι γνωστές… η Ανταρκτική καλεί σε δράση».
Βέβαια οι εργασίες της Διάσκεψης συμπίπτουν με μια περίοδο, κατά την οποία η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη σε δύο πολέμους, στην Ουκρανία και τη Γάζα. Και ο προβληματισμός είναι μήπως οι εξελίξεις και οι διπλωματικές διεργασίες επισκιάσουν τις ίδιες τις εργασίες της Διάσκεψης. Ο επικεφαλής της του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτερι Τάαλς μιλώντας στο Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι και το 2020 υπήρξαν φόβος ότι η πανδημία θα ρίξει βαριά τη σκιά της στην κλιματική αλλαγή. «Αλλά εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα, εάν δεν τη θέσουμε υπό έλεγχο» υπογράμμισε.
Γκουτέρες: «Πιο ισχυρή Παλαιστινιακή Αρχή»
Οι μονομερείς υπέρ των Παλαιστίνιων δηλώσεις της Γκρέτας Τούνμπεργκ, της ιδρύτριας του περιβαλλοντικού κινήματος Fridays for Fututer,προκάλεσαν αντιδράσεις, τα ίδια τα μέλη αποστασιοποιήθηκαν από τη στάση της. Αλλά και ο ίδιος ο Γ. Γραμματέας των ΗΕ κατακρίθηκε από την ισραηλινή πλευρά όταν, ευρισκόμενος προ εβδομάδων στο μεθοριακή διάβαση της Ράφα, κατήγγειλε την ανθρωπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από τους μαζικούς βομβαρδισμούς. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε την Παλαιστινιακή Αρχή, υπευθυνότητα να κυβερνήσεις στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Να δημιουργήσει τις συνθήκες για να διασφαλίσει ότιθα προχωρήσει η λύση των δύο κρατών. Κι αυτή τη φορά να προχωρήσει με τρόπο που να μην είναι αναστρέψιμη. Αυτό θα οδηγήσει προφανώς σε μια ενισχυμένη, πιο ισχυρή Παλαιστινιακή Αρχή. Και πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει αν είναι έτοιμη να στηρίξει τον λαό της».
Προς το παρόν βέβαια, οι μετέχουσες χώρες και οι μεγάλοι ρυπαντές, όπως οι ΗΠΑκαι η Κίναθα πρέπει να δεσμευτούν στους στόχους και να τιμήσουν την υπογραφή τους κάτω από τη Συμφωνία των Παρισίων. Για πρώτη φορά οΔιεθνής Οργανισμός Ενέργειαςαναφέρει στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές ότι η ζήτηση για άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο ίσως κορυφωθεί πριν από το 2030, και είναι πολύ πιθανό να μειωθεί στη συνέχεια.
APTV, Reuters, DPA
Πηγή: DW


Latest News

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030