![Εξοχικές κατοικίες: 3 εκατ. ευρωπαίοι επενδυτές αναζητούν ακίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/eksoxiki-katoikia-1.jpg)
Ιδανικός προορισμός για τους ξένους αγοραστές εξοχικών κατοικιών αποτελεί πλέον η Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανάλυση, που πραγματοποίησε η Elxis, ελληνική εταιρεία που εδρεύει στην Ολλανδία και ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, η αύξηση των επιτοκίων έχει λειτουργήσει θετικά για την άνοδο της ζήτησης τους τελευταίους μήνες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές πώλησης που επικρατούν στην χώρα μας, συγκριτικά με άλλες αγορές στην Ευρώπη.
Έτσι, οι ξένοι μπορούν να αποφύγουν την λήψη στεγαστικού δανείου, προκειμένου να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στην Ελλάδα.
Εξοχικές κατοικίες: Ποιες περιοχές έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για Έλληνες και ξένους [γραφήματα]
«Μετά την αύξηση των επιτοκίων, βλέπουμε ότι, μεταξύ των πελατών μας, έχει παγώσει η επιθυμία για τραπεζικό δανεισμό, στο πλαίσιο της απόκτησης ενός εξοχικού. Αυτό συμβαίνει επειδή, το επιτόκιο του δανεισμού, ύψους 4% – 5%, στην ουσία εκμηδενίζει την απόδοση που μπορεί να έχει ένας επενδυτής, από την εκμετάλλευση της εξοχικής κατοικίας που αγοράζει»,
σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι όσοι επενδυτές προέρχονται από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, π.χ. από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Ελβετία, προτιμούν πλέον να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τις αποταμιεύσεις τους για την απόκτηση ενός εξοχικού στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουν τετραπλό όφελος, αναφέρει η Elxis στην ανάλυσή της.
1) Προστασία των κεφαλαίων τους από τον πληθωρισμό
2) Ικανοποιητική απόδοση από την εκμετάλλευση του ακινήτου στο οποίο επενδύουν
3) Συνδυάζουν έσοδα από εκμετάλλευση και προσωπική χρήση («το τερπνόν μετά του ωφελίμου»).
4) Εξαιρετικές προοπτικές μελλοντικής υπεραξίας του ακινήτου τους σε περίπτωση που επιθυμούν να το μεταπωλήσουν μετά από 5-10 χρόνια.
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού κινείται πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ, την καθιστά ιδανική για τους Ευρωπαίους επενδυτές, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αντιληπτό από όλο και μεγαλύτερη μάζα υποψήφιων αγοραστών.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στα εξοχικά της Ελλάδας, καθώς με ένα χαμηλό ποσό, συγκριτικά με άλλες αγορές, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα σπίτι, κοντά στην θάλασσα, ή με θέα σε αυτήν, με πισίνα και όλες τις ανέσεις», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης. Συμπληρώνει δε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε σχετικές έρευνες, τη στιγμή αυτή υπάρχει ένας αριθμός περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών από την Δυτική Ευρώπη, που σκέφτεται να επενδύσει ένα κεφάλαιο περίπου 300.000 – 350.000 ευρώ για εκμετάλλευση και ίδια χρήση.
Έτσι, η αγορά της Ελλάδας εξελίσσεται σε ιδιαίτερα «θερμή» μεταξύ των ξένων, κάτι που αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των τουριστών, κάτι που ασφαλώς λειτουργεί και υπέρ της αγοράς των εξοχικών κατοικιών. Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων που προσφέρονται είναι τέτοιος, ώστε να την προτιμούν όλο και περισσότεροι επενδυτές. «Η αγορά έχει επίσης σαφώς αλλάξει τα τελευταία χρόνια από αγορά αγοραστών σε αγορά πωλητών, ιδίως για τις νεόδμητες κατοικίες. Ενώ πριν 10 χρόνια βλέπαμε αγοραστές να επιλέγουν τα ακίνητα, τώρα για ορισμένα projects έχουμε μια λίστα αναμονής με ενδιαφερόμενους που περιμένουν να ανακοινωθεί το επόμενο έργο», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από 6.800 ευρώ/τ.μ. έως 13.000 ευρώ/τ.μ οι τιμές στα ακίνητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/riviera-1-600x338.jpg)
Από «χρυσάφι» τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές [γράφημα]
H Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί τον ρόλο της ως το δυνατό χαρτί της χώρας, με τις περιοχές Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον
![ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 110.000 δικαιούχοι απαλλαγής για τα έτη 2023 και 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/εν-600x400.jpg)
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024
Στην ανάρτηση νέων πράξεων προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
![ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
![Σκυλακάκης: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο να συνεχιστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/Eurokinissi-Skylakakis-600x338.jpg)
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
![Έρευνα: Στρέφονται σε ακίνητα και κρυπτονομίσματα για να αυξήσουν το εισόδημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Με ακίνητα και crypto προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα
Το 35% των Ελλήνων με μόνιμη εργασία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδά τους και μέσω άλλων εναλλακτικών πηγών καθώς το βασικό εισόδημα δεν φτάνει
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Τι ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-10-600x341.jpg)
Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»- Τι ανακοίνωσε η Ζαχαράκη
Η μακροχρόνια μίσθωση είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη