Τον επόμενο μήνα, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να αποπληρώσει η Ελλάδα, 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης, ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ανάλογη κίνηση θα επαναληφθεί και το 2024.
Σημειώνεται ότι η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Η εκδίκηση των PIIGS – Από τα «σκουπίδια» στα επενδυτικά σαλόνια
Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.
«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αναφέρεται σε δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.
Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, μαρασμό στην κατηγορία των «σκουπιδιών».
Τα δάνεια προς το ΔΝΤ
Πέρυσι, η χώρα μας εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 – δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης ως μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στην ίδια πορεία το 2024.
«Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», δήλωσε στο Reuters ένας δεύτερος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.
Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με διάρκεια έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.
Από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Διαθέτει απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω υψηλότερων των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων, ισχυρής ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων.
Latest News
Quo Vandis οι μισθοί και το αίνιγμα της παραγωγικότητας
Μισθοί: Ποια είναι η προοπτική τους για το 2025 - Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, οι πραγματικές συνθήκες και τα προβλήματα που υπάρχουν
Πώς θα κινηθούν οι τιμές των ακινήτων το 2025 - Πού υπάρχουν ευκαιρίες
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν συγκράτηση του ρυθμού που σημαίνει ότι τα ακίνητα θα συνεχίσουν να γίνονται ακριβότερα
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών – Τι γίνεται με τις συντάξεις
Ποιοι και τι λαμβάνουν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Τι θα γίνει με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου
Στα ράφια οι μειώσεις από 5% μέχρι 24% σε 523 προϊόντα – Τι θα κάνουν τα σούπερ μάρκετ στις γιορτές
Σύντομα αναμένεται ο αριθμός των προϊόντων με μείωση τιμής στα σούπερ μάρκετ, να ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 600 κωδικών
Δημόσια νοσοκομεία: Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργοθεραπευτές οι ασθενείς
«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων
Τι κρύβει ο «χρησμός» της Fitch - Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους και το διπλό στοίχημα του 2025
Στην τελευταία της αξιολόγηση για φέτος η Fitch αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας στο BBB- με stable outlook
Στο ΒΒΒ- με stable outlook διατηρεί την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Fitch
Ο Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μετά την πανδημία στην Ευρώπη
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023