Σε ρυθμούς ρεκόρ κινείται το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής «χρυσή βίζα» κατά τους τελευταίους μήνες του 2023.

Την στιγμή, που καταγράφεται έντονη κινητικότητα για την απόκτηση της πολυπόθητης «Golden Visa η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπάνω σε μια προσπάθεια να βγουν στην αγορά διαμερίσματα που παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση ακίνητα μπορεί να φτάνουν και στις 900.000 (15% επί του συνόλου). Καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση των «κενών» κατοικιών παίζει το εξαιρετικά παλαιωμένο κτιριακό απόθεμα που διαθέτει η χώρα και το υψηλό κόστος που απαιτεί η ανακαίνισή του.

Χρυσή Βίζα: Οι αλλαγές στο όριο αυξάνουν τις τιμές σε Δυτικά και Ανατολικά Προάστια

«H Golden Visa, έτσι όπως είχε δρομολογηθεί, ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητα της. Αλλά, σκέφτομαι, γιατί να μην δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης Golden Visa σε όποιον αγοράζει ένα διατηρητέο με υποχρέωση να το επισκευάσει. Αυτόματα, κατευθύνουμε επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ  δίνοντας ένα στίγμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία για την Golden Visa

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έως και τον Οκτώβριο οι ισχύουσες άδειες μόνιμου επενδυτή Golden Visa ήταν 37.413.

Οι περισσότεροι «πελάτες» της Golden Visa είναι παραδοσιακά οι Κινέζοι στους οποίους έχουν πάει 6 στις 10 άδειες παραμονής (61,1%). Ακολουθούν οι Τούρκοι με 698 άδειες (6,2% του συνόλου), οι Λιβανέζοι με 574 άδειες (5,1%), αγοραστές από το Ιράν με 355 άδειες (3,2%), από το Ηνωμένο Βασίλειο 339 άδειες (3,0%). Οι Ρώσσοι με 324 άδειες (2,9%), οι Αιγύπτιοι με 313 άδειες (2,8%).

Από τα συνολικά 24.8939 αιτήματα (νέα και ανανέωσης) που έχουν κατατεθεί στη χώρα από το 2018 έως και σήμερα, σχεδόν τα μισά (11208) κατατέθηκαν το διάστημα Οκτώβριος 2022 – Οκτώβριο 2023.

Την ίδια ώρα, 7.879 αιτήσεις αρχικής χορήγησης Golden Visa παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σε ό,τι αφορά τις εκδοθείσες άδειες το διάστημα Οκτώβριος 2022 – Οκτώβριο 2023 έχουν εκδοθεί 5.115 -3.806 αρχικές και 1.309 ανανεώσεις.

Από τα αιτήματα που κατατέθηκαν, τα περισσότερα που παραμένουν σε εκκρεμότητα αφορούν επενδυτές από την Κίνα που φτάνουν στο (69,9%), ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από την Τουρκία (8,1%) και τον Λίβανο (3,0%).

Ο αριθμός των αδειών Golden Visa στο τέλος του έτους θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν σημαντικά οι αιτήσεις επειδή πολλοί έσπευσαν να προλάβουν τα νέα όρια που ίσχυσαν από 1η Αυγούστου για την ελάχιστη επένδυση σε Αθήνα, Βόρεια και Νότια Προάστεια, Θεσσαλονίκη και Μύκονο.

Οι νέες περιοχές

Από τον Σεπτέμβριο και μετά μέρος των επενδυτών που στοχεύουν στην απόκτηση της Golden Visa έχουν στραφεί στην αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον.

Η συσσωρευμένη ζήτηση στις περιοχές των Δυτικών και Ανατολικών προαστίων, αναμένεται να πιέσουν αυξητικά τις τιμές πώλησης, όπως ακριβώς συνέβη σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως τα  Εξάρχεια, η Νεάπολη και η Κυψέλη.

Επίσης, περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Παλλήνη, το Περιστέρι, ο Γέρακας, έχουν ήδη αρχίσει να ξεπροβάλλουν ως πιθανοί «προορισμοί» για όσους δεν επιθυμούν να επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία