![Οικοδομική δραστηριότητα: Μείωση 4% στις άδειες τον Αύγουστο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/oikodomi-scaled.jpg)
Ακρίβεια και αυξημένα επιτόκια βουλιάζουν την οικοδομή, η οποία μέχρι πρότινος επιδείκνυε αντοχές απέναντι στην κρίση.
Την κτηματαγορά «φοβίζει» η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών, χωρίς μάλιστα να παρατηρείται κάποια αποκλιμάκωση. Ακόμη και οι μειώσεις που καταγράφονται σε βασικά υλικά, όπως ο χαλκός ή ο σίδηρος, περνάνε πολύ αργά ή και καθόλου στην αγορά, με αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό να «δοκιμάζει» ολοένα και υψηλότερα επίπεδα.
Ακίνητα: Τα οικοδομικά υλικά εκτοξεύουν τις τιμές [πίνακες]
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε 1.617 οικοδομικές άδειες ανήλθε το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής – δημόσιας) για τον μήνα Αύγουστο 2023, στο σύνολο της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το παραπάνω διάστημα. Ο αριθμός των αδειών αντιστοιχεί σε 395.153m2 επιφάνειας και 2.080.877 m3όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 7,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 17,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, κατά τον μήνα Αύγουστο 2023ανήλθαν σε 1.595 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 392.123 m2 επιφάνειας και 2.080.877 m3όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 7,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 17,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 .
Οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά τον μήνα Αύγουστο 2023, στο σύνολο της χώρας, ανήλθαν σε 22 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.030 m2 επιφάνειας και 17.855 m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Αύγουστο 2023, είναι 0,9%.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο 2022 έως τον Αύγουστο 2023, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 26.644 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 5.987.116 m2 επιφάνειας και 27.720.534 m3όγκου.Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 9,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 7,2% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 11,2% στον όγκο.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 9,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 6,9% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 10,9% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 2,4%.
Το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 9,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 12,4% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 16,5% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2022. Κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 9,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 12,3% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 16,5% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022.


Latest News

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND
![Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προσιτές τιμές, πού έχουν εκτοξευθεί [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_enoikia24-600x352.png)
Γιατί ξέφυγαν οι τιμές των ενοικίων - Οι φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες]
Δεν σταματά η άνοδος στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου