
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τις θετικές προκαταρκτικές αξιολογήσεις των αιτήσεων πληρωμών της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή ενέκρινε τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Γερμανίας για επιχορηγήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του βασικού μέσου που βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος NextGenerationEU.
Η εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης μια θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του δεύτερου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας για επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 3,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του RRF.
Επιπλέον, η Επιτροπή ενέκρινε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του τέταρτου αιτήματος πληρωμής της Ιταλίας για επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 16,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η Επιτροπή απέστειλε τις θετικές προκαταρκτικές αξιολογήσεις της σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για τις αντίστοιχες πληρωμές από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (ΟΔΕ), ζητώντας τη γνώμη της. Η γνώμη της συγκεκριμένης Επιτροπής, η οποία πρέπει να δοθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων το πολύ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Επιτροπής.
Μετά τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, η Κομισιόν θα εκδώσει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης. Μετά την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή, μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες εκταμιεύσεις προς τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία.


Latest News

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece