«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα πρότυπο στην ψηφιοποίηση. Χάρη σε ειδικές εφαρμογές, το κινητό μετατρέπεται σε ψηφιακό πορτοφόλι. Επιπλέον ολοένα και περισσότερες επαφές με το δημόσιο διεκπεραιώνονται ψηφιακά», αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RND σε ανταπόκριση του Γκερτ Χόλερ από την Αθήνα.
Το εκτενές ρεπορτάζ ξεκινά από την περιγραφή ενός ελέγχου της αστυνομίας, όπου οι οδηγοί καλούνται να επιδείξουν δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας: «Στην Ελλάδα, οι οδηγοί σύντομα δεν θα χρειάζεται πλέον να ψαχουλεύουν τις τσάντες τους, τα ντουλαπάκια του αυτοκινήτου ή τα πορτοφόλια τους για τα έγγραφα. Αντίθετα, θα απλώνουν του κινητό του στον αστυνομικό. Εκεί αποθηκεύονται τα πάντα: άδεια οδήγησης, έγγραφα οχήματος, απόδειξη ασφάλισης. Ο ελεγκτής μπορεί μάλιστα να δει αμέσως αν έχει πληρωθεί ο φόρος οχημάτων», γράφει.
«Κάθε μέρα και μία νέα υπηρεσία στο gov.gr»
Σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο του Πρωθυπουργού
Η ψηφιοποίηση είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά έργα του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στα μέσα του 2019. Ξεκίνησε τότε με την ψηφιοποίηση 501 δημόσιων υπηρεσιών. Τον πρώτο χρόνο, οι Έλληνες πολίτες πραγματοποίησαν 34 εκατομμύρια διοικητικές συναλλαγές διαδικτυακά, τρεις ανά κάτοικο.
Το δημοσίευμα γράφει επίσης ότι η ψηφιοποίηση έλαβε μεγάλη ώθηση το 2020 λόγω της πανδημίας , όταν τα γραφεία και οι αρχές παρέμειναν κλειστά για εβδομάδες λόγω του lockdown. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση διοργάνωσε μια ψηφιακά βασισμένη, εντελώς χωρίς χαρτί εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid.
«Κλείνατε το ραντεβού για τον εμβολιασμό σας μέσω του κινητού σας τηλεφώνου και στη συνέχεια λαμβάνατε απόδειξη του εμβολιασμού σας σε ηλεκτρονική μορφή στο smartphone σας» αναφέρει και προσθέτει: «Έκτοτε, είναι απολύτως φυσιολογικό στην Ελλάδα οι γιατροί να μην εκδίδουν πλέον συνταγές φαρμάκων σε χαρτί, αλλά ηλεκτρονικά. Αυτό εξοικονομεί κόστος και διευκολύνει τα φαρμακεία να χρεώνουν τις εταιρείες ασφάλισης υγείας».
Το 2021 ολοκληρώθηκαν ψηφιακά 500 εκατομμύρια διοικητικές αλληλεπιδράσεις
Το 2021, 500 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτών και διοίκησης πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά. Πέρυσι ξεπεράστηκε το όριο των 1,2 δισ.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε κάτοικος έχει χρησιμοποιήσει ψηφιακές υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης κατά μέσο όρο 120 φορές.
Εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Ψηφιακής Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολόγισαν ότι αυτό εξοικονόμησε κάθε πολίτη 130 επισκέψεις στις αρχές πέρυσι, από την εφορία μέχρι το δημαρχείο.
Μέχρι το 2027, ο αρμόδιος για την ψηφιοποίηση υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου, θέλει να επεκτείνει τις διοικητικές υπηρεσίες που προσφέρονται ψηφιακά από περίπου 1.500 σε 5.000. Στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα βοηθά επίσης τους πολίτες να απαντούν σε μεμονωμένες ερωτήσεις για τις οποίες έπρεπε προηγουμένως να καλέσουν τις αρχές.
Latest News
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου