Νευρικότητα και μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, βρίσκοντας κάποια στηρίγματα στις χθεσινές επιδόσεις της Wall Street, μετά και τα σχόλια αξιωματούχων της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,16%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,35% στις 7.429 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,39% στις 16.055 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,20% στις 7.264 μονάδες.

Οι αγορές, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις δηλώσεις του αξιωματούχου της Federal Reserve, Christopher Waller, ότι η νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη για να ρίξει τους ρυθμούς της οικονομίας και να οδηγήσει τον πληθωρισμό πλησίον του στόχου του 2%, κάτι που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι στην προσεχή συνεδρίαση της Fed τα επιτόκια θα μείνουν και πάλι σταθερά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Παρόλα αυτά, επί ευρωπαϊκού εδάφους η εικόνα μπορεί να είναι λίγο διαφορετική. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν επιδεινωθεί η προοπτική για τον πληθωρισμό, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο αγώνας της τράπεζας για συγκράτηση της αύξησης των τιμών δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο απέχει ακόμη πολύ από το επίπεδο στόχο του 2% και ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει για λίγο ακόμη. “Δεν βρισκόμαστε στο σημείο ακόμη που μπορούμε να συζητήσουμε τη μείωση των επιτοκίων – αυτό δεν συμβαίνει. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το τελευταίο μέρος του ταξιδιού για μείωση του πληθωρισμού στο 2%”, δήλωσε ο Andrew Bailey σε συνέντευξή του στην Daily Focus.

Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Ωστόσο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2022. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές