Ολοι γνωρίζουμε πως εκτός των αγγλικών στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ ομιλούν τα ισπανικά σαν δεύτερη σχεδόν επίσημη γλώσσα.
Σε πολιτείες μάλιστα όπως η Καλιφόρνια (κυρίως) αλλά και το Τέξας, το Νέο Μεξικό και η Αριζόνα υπάρχουν περιοχές όπου τα ισπανικά είναι η κύρια γλώσσα!
Πολλοί όμως θα εντυπωσιαστούν πληροφορούμενοι πως υπάρχουν πολλές άλλες γλώσσες που κατέχουν την τρίτη θέση σε πολλές πολιτείες ή και σε μεγάλες μητροπόλεις των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, γύρω στα 350 γλωσσικά σύνολα χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περίπου 61 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν στο σπίτι μία γλώσσα άλλη από τα αγγλικά.
Αυτοί συνιστούν το 21,7% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.
Εκτός των αγγλικών και των ισπανικών, οι σημαντικότερες άλλες γλώσσες που χρησιμοποιούνται με μεγάλη συχνότητα στη χώρα είναι τα κινεζικά, τα ταγκαλόγκ (γλώσσα των Φιλιππίνων), τα γαλλικά και τα βιετναμέζικα.
Ως η τρίτη περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα, τα κινεζικά έχουν ισχυρή παρουσία σε αρκετές πολιτείες.
Περίπου 3,5 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γλώσσα αυτή (στη μανδαρίνικη ή στην καντονέζικη εκδοχή της) στα σπίτια τους.
Στη Νέα Υόρκη κυρίως, τα κινεζικά κατέχουν με διαφορά την τρίτη θέση μετά τα αγγλικά και τα ισπανικά. Πάντως η γλώσσα αυτή επεκτείνεται και αυξάνεται σε χρήση.
Τα ταγκαλόγκ, που είναι η επίσημη γλώσσα στις Φιλιππίνες, βρίσκονται στην τρίτη θέση στην Καλιφόρνια και στη Νεβάδα (όπου και το Λας Βέγκας).
Επειδή στις Φιλιππίνες τα αγγλικά και τα ισπανικά υπήρξαν οι επίσημες γλώσσες από την ίδρυσή τους, τα ταγκαλόγκ, μια γλώσσα κάποιων τοπικών φυλών, επιλέχθηκαν να αντιπροσωπεύουν την τοπική εθνική γλώσσα.
Κι έτσι έφθασαν στις ΗΠΑ μέσω των μεταναστών. Η χαβαϊνή γλώσσα είναι επίσημη, μαζί με τα αγγλικά, στη Χαβάη.
Τα γαλλικά χρησιμοποιούνται από περίπου 1,3 εκατ. Αμερικανούς και τις οικογένειές τους. Κυρίως σε περιοχές όπως οι βορειότερες επαρχίες του Μέιν και οι πιο νότιες της Λουιζιάνα.
Βέβαια στο είδος των γαλλικών που χρησιμοποιούνται από περιοχή σε περιοχή, ακόμα και στο Μόντρεαλ του Καναδά, υπάρχουν πολλές σοβαρές διαφορές και αλλοιώσεις.
Σύμφωνα με ερευνητές, τα γαλλικά της Λουιζιάνα προέρχονται από ιδιώματα που χρησιμοποιούσαν οι φυγάδες – μετανάστες γάλλοι καθολικοί και την πρόσμειξή τους με τη γλώσσα αφροαμερικανών εποίκων ή σκλάβων, κρεολών και ισπανών φυγάδων ή μεταναστών.
Βιετναμέζικα ακούγονται επίσης (περίπου 1,2 εκατ. σπίτια) στη Νοτιοανατολική Νεβάδα και στη βορειοδυτική πλευρά της Πολιτείας της Ουάσιγκτον (βόρεια δηλαδή του Σιάτλ).
Το μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών που ομιλούν μία άλλη γλώσσα, εκτός των αγγλικών, βρίσκεται στην Καλιφόρνια (44%), στη Νέα Υόρκη, στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό.
Υπάρχουν επίσης πολιτείες που έχουν θεσμοθετήσει κι άλλες επίσημες γλώσσες, πλην των αγγλικών.
Η χαβαϊνή γλώσσα αναγνωρίζεται στην Πολιτεία της Χαβάης, η γλώσσα την Ινδιάνων Σιού στην Πολιτεία της Νότιας Ντακότα και στην Αλάσκα έχουν προστεθεί 20 τοπικές γλώσσες.
Μεγάλη διάδοση έχουν επίσης τα γερμανικά στις περιοχές παραδοσιακής μετανάστευσης Σκανδιναβών (Μινεσότα, Ουισκόνσιν), ενώ τελευταία αυξάνεται η χρήση των αραβικών και των ινδουιστικών.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται σε τι μέλλον βαδίζουν οι ΗΠΑ…
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων