
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελβετία προκάλεσε έκπληξη εγκαταλείποντας την παραδοσιακή της ουδετερότητα, και διατάσσοντας -όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία- τις τράπεζες να αποκαλύψουν τον πλούτο των ολιγαρχών από το περιβάλλον του Πούτιν.
Τώρα, ενώνει τις δυνάμεις της με μια ομάδα πολλών χωρών, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, και η οποία στοχεύει να διακόψει τη χρηματοδότηση της Χαμάς.
Όπως γράφει το Bloomberg, η χώρα διανέμει ήδη υλικό σε τράπεζες για το πώς μπορούν να ανακαλύψουν τη χρηματοδότηση της «τρομοκρατικής οργάνωσης» και ο ανώτατος εισαγγελέας της έχει ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να εντοπίσει τυχόν πληρωμές που έγιναν προς τη Χαμάς λίγες εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Η Χαμάς βρήκε νέο τρόπο χρηματοδότησης από το Ιράν
Κριτική
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα οι κινήσεις της ελβετικής κυβέρνησης, έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενης κριτικής για την ουδέτερη Ελβετία ότι δεν ήταν αρκετά σκληρή σε τομείς όπως το ξέπλυμα χρήματος ή η επιβολή κυρώσεων σε ρωσικούς στόχους.
Η χώρα δέχεται επίσης πιέσεις να συμμετάσχει στη διεθνή ομάδα εργασίας REPO – «Ρωσικές Ελίτ, Πληρεξούσιοι και Ολιγάρχες» – προκειμένου να εντοπίσει τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών.
Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι ήδη συμμετέχει σε ένα ξεχωριστό δίκτυο που στοχεύει τα ρωσικά οικονομικά.
«Αποφασίσαμε και στις δύο περιπτώσεις ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε στην ειδική ομάδα που συνέταξαν οι Αμερικανοί σχετικά με τη χρηματοδότηση», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ την Τετάρτη, αναφερόμενη στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.
Η εφημερίδα Tagesanzeiger ανέφερε νωρίτερα ότι η Ελβετία εμπλέκεται στην Ομάδα Εργασίας RRIFS ή «Σχετικές με τη Ρωσία Κυρώσεις και Παράνομη Χρηματοδότηση FIU».


Latest News

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών