![Γερμανία: Από τι εξαρτάται η οικονομική υγεία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/Brandenburger-Tor.jpg)
Τα σύννεφα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν πάνω από την πάλαι ποτέ οικονομική κυριαρχία του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης, της κραταιάς «ατμομηχανής» της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Γερμανία: Σε δοκιμασία από τη δική της συνταγή για τη λιτότητα
Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση, όπως έχουν αποκαλύψει τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, με την υγεία της να εξαρτάται από ορισμένους ακόμη ευμετάβλητους παράγοντες.
Η οικονομία της Γερμανίας συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση, όπως δείχνουν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και τον μεταποιητικό κλάδο να παραμένει σε συρρίκνωση.
Ωστόσο, τα στοιχεία του παγκόσμιου δείκτη υπευθύνων αγορών (PMI) για τη χώρα, που υποδεικνύουν τις συνθήκες της αγοράς και το κλίμα, διαμορφώθηκαν στο 47,1 τον Νοέμβριο – από 45,9 τον Οκτώβριο και το υψηλότερο από τον Ιούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όσο ο δείκτης PMI είναι κάτω από 50, αποτελεί σημάδι συρρίκνωσης. Για τη Γερμανία, είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με τον δείκτη κάτω από το 50, σύμπτωμα μιας επικείμενης ύφεσης.
Τι επιβαρύνει την οικονομία της Γερμανίας;
Επιπλέον, η σημαντική μείωση στις κατασκευές κατοικιών και στις νέες παραγγελίες αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομική δύναμη της Ευρώπης και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτούς τους αντίθετους ανέμους μέχρι το 2024, σύμφωνα με το Euronews Business.
Οι παρακάτω είναι ορισμένοι από τους δείκτες βάσει των οποίων μετράται η υγεία της γερμανικής οικονομίας στο μέλλον.
Κατασκευές κατοικιών
Πρώτα από όλα, ο τομέας των κατασκευών κατοικιών στη Γερμανία τον Οκτώβριο παρουσίασε αύξηση στον αριθμό των ακυρώσεων, καθώς το 22,2% των εταιρειών ακύρωσε έργα, σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου IFO. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση ακυρώσεων από το 1991.
Αυτό οφείλεται στο παγκόσμιο μακροοικονομικό κλίμα με τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και στην αύξηση των επιτοκίων με φόντο και τη συνολικότερη αυστηροποίηση των δανειακών προτύπων από τις χώρες της G7.
Εάν αυτή η τάση επιδεινωθεί, τότε οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω πιέσεις στα εισοδήματά τους μετά το νέο έτος.
Παραγγελίες νέων κατασκευών
Ακόμη, οι νέες παραγγελίες για κατασκευές μειώνονται με τις εταιρείες να αναφέρουν ότι η πτώση των παραγγελιών διευρύνθηκε από 46,6% τον Σεπτέμβριο σε 48,7% τον Οκτώβριο, ενώ ήταν μόνο 18,7% τον Οκτώβριο του 2022. Πρόκειται, δηλαδή, για μια διεύρυνση της τάξης του 166% σε ετήσια βάση.
Στη Γερμανία, ο κατασκευαστικός τομέας συμβάλλει κατά 6% στο ΑΕΠ της χώρας και αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής, ενώ παρέχει μία στις 10 θέσεις εργασίας.
Είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι μετά την πανδημία, όταν η προσφορά χρήματος ήταν στο αποκορύφωμά της και τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά, δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν σε αυτόν τον κλάδο με αποτέλεσμα υπερτιμολογήσεις που εκτόξευσαν τις τιμές των κατοικιών κατά 66%, ενώ από την άλλη η κατασκευαστική δραστηριότητα/παραγωγή αυξήθηκε κατά 16% μεταξύ 2015 και 2022.
Αυξάνεται το κόστος των υλικών
Οι τιμές των πρώτων υλών είναι 40% ακριβότερες από ό,τι πριν από την Covid-19 και τα επιτόκια έχουν αυξηθεί 10 φορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αποτέλεσμα όχι μόνο την πτώση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, αλλά και τον αντίκτυπό στην εμπιστοσύνη, με τον πληθωρισμό στα ύψη.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της BaFin, η οποία εποπτεύει περίπου 1.740 τράπεζες και 674 ιδρύματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Γερμανία, προειδοποίησε πρόσφατα τους δανειστές που έχουν μεγάλη έκθεση σε εμπορικά ακίνητα ότι αναμένει περαιτέρω πτώση των αποτιμήσεων.
Σημάδι ορισμένων διαρθρωτικών αδυναμιών στη γερμανική οικονομία είναι ακόμη το γεγονός ότι ούτε ένα νέο σιδηροδρομικό έργο δεν πήρε πράσινο φως το 2023.
Δημοσιονομική κρίση και χρηματοδότηση
Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε στις 23 Νοεμβρίου ότι η δημοσιονομική κρίση της Γερμανίας, η οποία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση προγραμματισμένες δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε να εμποδίσει την ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια.
«Εάν υπάρξουν λιγότερες επενδύσεις και δαπάνες στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια, επειδή υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα, αυτό θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στην οικονομία της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο Ρόμπερτ Γκρούντκε, επικεφαλής του γραφείου του ΟΟΣΑ για τη Γερμανία.
Στο ερώτημα τι επιφυλάσσει το μέλλον απαντά μια πρόσφατη αναφορά του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων η οποία δείχνει ότι η χώρα θα ανακάμψει ελαφρά μόλις το 2024, καθώς το ΑΕΠ της πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023.
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ενεργειακή αστάθεια
Επίσης, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δεν μπορεί να αποκλειστεί η προοπτική μιας νέας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα είναι κατά 99% πλήρη.
Η βιομηχανία εντάσεως ενέργειας της Γερμανίας έχει ήδη καταγράψει μείωση της παραγωγής, υποχωρώντας κατά 17% κάτω από την αρχή του 2022. Μια περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να σημάνει επιδείνωση.
Η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου και άλλοι οικονομικοί δείκτες προκαλούν προβλήματα στη γερμανική οικονομία. Ωστόσο, μια ξαφνική αλλαγή στις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας ή/και στο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει το ρεύμα. Μέχρι τότε, οι καταναλωτές και οι επενδυτές θα πρέπει να τηρούν την αρχή της επιφυλακτικής αισιοδοξίας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου