
Mε ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των επιχειρηματικών επενδύσεων και των ισχυρότερων δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Το ΑΕΠ, μέγεθος που μετράει το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου, επιταχύνθηκε με ρυθμό 5,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση του υπουργείου. Η επιτάχυνση ξεπέρασε την αρχική μέτρηση του 4,9% και ήταν υψηλότερο από την πρόβλεψη 5% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.
Γερμανία: Στο 2,3% βούτηξε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
Κατά κύριο λόγο, η ανοδική αναθεώρηση προήλθε από την αύξηση των μη οικιστικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Η κατηγορία αυτή παρουσίασε αύξηση 1,3%.
The U.S. economy grew at a 5.2% annualized rate in Q3, up from the 4.9% rate estimated a month ago. https://t.co/qHGf5n47pp
— BEA News (@BEA_News) November 29, 2023
Οι κρατικές δαπάνες συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση της εκτίμησης για το γ’ τρίμηνο, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,5% για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, καθώς αυξήθηκαν μόλις κατά 3,6%, έναντι 4% από αρχική εκτίμηση.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό υπάρχουν μικτά μηνύματα. Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο δείκτης που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 2,8% , αναθεωρημένος προς τα κάτω κατά 0,1 %. Ωστόσο, ο σταθμισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 3,6%, μια ανοδική κίνηση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας.
Τα εταιρικά κέρδη επιταχύνθηκαν κατά 4,3% κατά τη διάρκεια της περιόδου, σε σχέση με την αύξηση κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»