![ΟΟΣΑ: Λάθος η εκτίμηση των αγορών για τις μειώσεις των επιτοκίων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_oecd.png)
Υψηλά θα διατηρήσουν τα επιτόκια ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας λόγων των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων προβλέπει ο ΟΟΣΑ και θα τα διατηρήσουν σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2025, για μεγαλύτερο δηλαδή διάστημα από αυτό που αναμένουν οι αγορές.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Οργανισμός προβλέπει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Τζέιμι Ντίμον: «Οι ΗΠΑ είναι εθισμένες στο χρέος»
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα συγκρατηθεί από το 2,9% φέτος στο 2,7% το 2024, προτού επιταχυνθεί στο 3% το 2025, καθώς θα επιβραδύνεται ο πληθωρισμός και θα αυξάνεται το πραγματικό εισόδημα.
Οι προοπτικές αντανακλούν τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, την επιβράδυνση της εμπορικής ανάπτυξης και την υποχώρηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, επισημαίνει ο Οργανισμός
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από 2,4% φέτος σε 1,5% το επόμενο έτος, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του από τον Σεπτέμβριο, όταν προέβλεπε ανάπτυξη των ΗΠΑ της τάξης 2,2% το 2023 και 1,3% το 2024.

Αν και ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού έχει μειωθεί ωστόσο ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ενδεχόμενο της ύφεσης δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι, δεδομένων της αδυναμίας που παρουσιάζει η αγορά κατοικίας, των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του υποτονικού δανεισμού.
Ωστόσο η αμερικανική οικονομία έχει δείξει σημάδια ανθεκτικότητας και αναμένεται να αναπτυχθεί με γοργότερους ρυθμούς από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Στη ζώνη του ευρώ, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί από 0,6% φέτος σε 0,9% το 2024 και σε 1,1% το 2025, καθώς η Γερμανία – η μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ – βγήκε από την ύφεση.
Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι, λόγω του υψηλού επιπέδου τραπεζικής χρηματοδότησης στην ευρωζώνη, ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων παραμένει αβέβαιος και θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι αναμενότα
«Προβλέπουμε μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο» εξήγησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κλαρέ Λαμπαρντέλι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Η νομισματική πολιτική
«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την επιμονή του πληθωρισμού» είπε στους Financial Times. «Θα χρειαστεί τα πραγματικά επιτόκια να είναι υψηλά».
Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο μέσος πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 θα υποχωρήσει μόνο σταδιακά, μειούμενος στο 5,8% το 2024 και στο 3,8% το 2025, έναντι 6,2% το 2023.
Τι αναμένουν οι αγορές
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν υποστηρίξει ότι η συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων είναι πρόωρη, αλλά οι αγορές είναι δύσκολο να πειστούν, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα ποσοστά του γενικού πληθωρισμού υποχωρούν. Οι επενδυτές τιμολογούν τώρα μειώσεις των επιτοκίων της Fed τον Μάιο του 2024 και μείωση του κόστους δανεισμού της ευρωζώνης τον Απρίλιο.
Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για βραχυπρόθεσμες μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, όταν ο Κρίστοφερ Γουόλερ, εμβληματική φωνή που ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών της Fed, έδωσε σήμα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τείνουν να διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος της χρονιάς και να ξεκινήσουν το 2024 μελετώντας το χρόνο της πρώτης μείωσης του κόστους δανεισμού, καθώς προσπαθούν να σχεδιάσουν την «ήπια προσγείωση» της οικονομίας.
Καμπανάκι ΟΟΣΑ
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι οι «πλήρεις επιπτώσεις» της σύσφιγξης των τελευταίων δύο ετών δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές. Πρόσθεσε ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν μόνο μετά από σαφείς ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις «μειώνονται διαρκώς» και ότι οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται.
Ο Οργανισμός επεσήμανε ότι ενώ υπάρχει επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, οι τιμές των περισσότερων από τα μισά αγαθά που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού σε ΗΠΑ, ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να αυξάνονται με ετήσιους ρυθμούς που ξεπερνούν το 4%.
Η Λαμπαρντέλι εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια πριν από την ΕΚΤ, επειδή η Fed είχε αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια νωρίτερα και πιο επιθετικά.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι τους επόμενους μήνες και ότι τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κηρύξουμε τη νίκη εναντίον του.»
Το βάρος του δημόσιου χρέους
Ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης των χωρών αποκλίνουν, οι δημοσιονομικές πιέσεις είναι παρόμοιες καθώς το βάρος του χρέους προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια στις χώρες της G7, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να αποτρέψουν το χρέος τους να γίνει μη βιώσιμο. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεσοπρόθεσμα σχέδια για τον περιορισμό των ελλειμμάτων με την πάροδο του χρόνου, τη μείωση του κόστους της γήρανσης και τη διατήρηση των δαπανών που είναι αποτελεσματικές και αποδοτικές» κατέληξε η Λαμπαρντέλι.
Πρόσθεσε ότι οι«διαρθρωτικές πιέσεις» στην Κίνα αποτελούν καθοδικό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη. Επικαλούμενη την αργή αύξηση της κατανάλωσης και την αποδυνάμωση της δραστηριότητας στον προβληματικό τομέα των ακινήτων της χώρας, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη του «κόκκινου δράκου» θα επιβραδυνθεί στο 4,7% το 2024 από 5,2% φέτος.
«Υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι η κρίση των ακινήτων θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο και πιο μακροχρόνιο αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία από ό,τι είχε προβλεφθεί» τόνισε.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%